Kennisbank

Wat zijn de voordelen van de Digitale BV?

  Wellicht heb je de term ‘Digitale BV’ hier en daar al voorbij horen komen. Met de komst van de Digitale BV krijgen ondernemers bij Firm24 de mogelijkheid om hun BV volledig digitaal op te laten richten door een notaris. In het vorige artikel hebben wij uitgelegd wat de Digitale BV precies inhoudt. In dit artikel gaan we nader in op de voordelen van de Digitale BV ten opzichte van de traditionele BV.

  Voordeel 1: Efficiënte oprichting

  Een van de grote voordelen van de Digitale BV zit hem in de efficiënte online oprichting. Via het online formulier geef je alle informatie met betrekking tot de aandeelhouders, statuten en KVK gegevens door. Vervolgens krijgen alle oprichters de mogelijkheid om zich digitaal te identificeren en maken zij 1 cent over vanaf hun persoonlijke bankrekening ter verificatie. Houd er wel rekening mee dat de notaris het recht behoudt om je op kantoor te laten verschijnen voordat de BV opgericht wordt. Na de aanvraag voert de notaris zo snel mogelijk de noodzakelijke controles uit en neemt de conceptakte rustig met je door voordat deze wordt opgericht. Door deze efficiënte manier van oprichten ben je dus niet langer afhankelijk van de beperkte beschikbaarheid bij een notaris en de reistijd ernaartoe. Ook kun je gemakkelijk vragen stellen met betrekking tot jouw Digitale BV aan de notaris of aan het Support team van Firm24.

  Voordeel 2: Altijd toegang tot belangrijke documenten

  Ook tijdens latere fases van het ondernemerschap biedt de Digitale BV voordelen. Zo hoef je jaren na de oprichting en een aantal verhuizingen later niet meer in een archiefkast op zoek naar de nodige papieren wanneer je iets wilt opzoeken of een wijziging wilt doorvoeren binnen de BV. Bij de Digitale BV vind je alle nodige stukken in je digitale omgeving. Denk hierbij niet alleen aan de oprichtingsakte met de statuten, maar ook aan het aandeelhoudersregister waarin de aandelenverhouding wordt bijgehouden. Van dit document mag de notaris maar 1 exemplaar opstellen. Met het digitale aandeelhoudersregister heb je altijd online toegang tot een actueel en volledig aandeelhoudersregister. Daarnaast is het register afgeschermd, tenzij jij toestemming geeft aan bepaalde partijen. Het digitale aandeelhoudersregister is actueel, volledig, goed beveiligd en altijd toegankelijk.  Via het dashboard kunnen ook andere belangrijke documenten worden opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke contracten of aankondigingen voor de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA).

  Voordeel 3: Beveiliging

  De belangrijke documenten in de digitale omgeving zijn goed beveiligd en enkel zichtbaar voor jou als oprichter. Natuurlijk is het soms nodig om andere partijen (zoals bijvoorbeeld een bank of advocaat) inzicht te geven in jouw stukken. Via de digitale omgeving kun je (tijdelijke) toestemming geven aan deze partijen om de stukken te bekijken. Op deze manier houd je gemakkelijk controle over wie er toegang heeft tot jouw vertrouwelijke documenten. Ook de digitale identificatie is aanzienlijk beter beveiligd dan de ouderwetse scans die gemaakt worden van identificatiedocumenten.

  Voordeel 4: In overeenstemming met Europese wetgeving

  Tot slot is de Digitale BV volledig in overeenstemming met de meest recente Europese regelgeving. Volgens een Europese wet (RICHTLIJN (EU) 2019/1151) moet het vanaf 1 augustus 2021 mogelijk zijn om een vennootschap volledig digitaal op te richten, met inachtneming van de notariële waarborgen. De Digitale BV is dus volledig in lijn met deze nieuwste Europese wetgeving.

  De Digitale BV biedt dus veel voordelen ten opzichte van de traditionele BV. Heb je hier nog vragen over, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze Support afdeling.