Kennisbank

Hypotheek uit jouw holding

  Wist je dat je geld voor jouw huis bij jouw BV kan lenen? En dat deze hypotheekrente aftrekbaar is?


  Stel je hebt al jarenlang een onderneming en ondertussen de dividenden opgepot in jouw holding voor later. Dan is het mogelijk om een hypotheek uit jouw holding te halen. Zo betaal je hypotheekrente aan jouw persoonlijke Holding BV in plaats van aan de bank.

  Hoe werkt het precies?

  De hypotheekrente is voor zover die voortkomt uit een schuld op de eigen woning, fiscaal aftrekbaar in Box 1. Hierbij is het irrelevant of je de hypotheekrente aan een bank of aan jouw persoonlijke Holding BV betaalt. Het is slechts van belang dat de lening wordt aangegaan ter financiering van een eigen woning.

  Concreet leent de BV geld aan de DGA voor de aankoop van een woning. Daarop is de DGA aan de BV hypotheekrente verschuldigd. Voor jou als DGA is er als betaler niet veel verschil tussen het betalen van hypotheekrente aan een bank, danwel aan je holding. Je moet de hypotheekrente immers ook echt betalen.

  Optimalisering van de hoogte van de hypotheekrente

  Wel is het zo dat het voordelig is om de rente zo hoog mogelijk vast te stellen zodat er zoveel mogelijk rente fiscaal aftrekbaar is. De Belastingdienst betaalt je namelijk 52 eurocent terug voor elke euro die je aan rente betaalt als je meer dan €55.000 bruto per jaar verdient dankzij de aftrek in Box 1. Door de rente aan jouw persoonlijke holding BV te betalen in plaats van aan de bank, is diezelfde euro betaalde rente na aftrek van winst- en dividendbelasting weer van jou. Heb je al een hypotheek bij de bank op jouw huis? Dan kan je de bestaande hypotheek herfinancieren met een lening van jouw holding.

  Waarom lenen uit een holding in plaats van uitkeren?

  Zodra je het bedrag uitkeert aan jezelf, dan wordt dat als dividend beschouwd. Daarover zal je 25% belasting aan de fiscus moeten afdragen. Geld lenen wordt niet gezien als dividendinkomen, dus is daarom ook onbelast. Wel zal de BV 20% vennootschapsbelasting moeten betalen over de rente.

  Een cijfervoorbeeld om het concreet te maken

  Levi heeft een persoonlijke holding BV en 2 werkmaatschappijen. Hij heeft onlangs zijn werkmaatschappij verkocht voor €400.000. Levi is van plan een eigen woning te kopen. Hij zal €350.000 moeten lenen om zijn nieuwe huis aan te schaffen.

  Hoe kan Levi het best zijn huis financieren?

  Let op! Dit is een voorbeeld op basis van informatie die gedateerd kan zijn ondertussen. Neem voor de exacte huidige stand van zaken contact op met een fiscalist.

  Parameters
  Jaarlijks inkomen€ 100.000
  Reserves in persoonlijke holding BV:€ 400.000
  Hypotheek behoefte:€ 350.000
  Rente bij de bank(4.5%)
  Rente bij persoonlijke holding(8%)*

  *Door de lening achtergesteld te maken ten opzichte van andere crediteuren en door geen recht van hypotheek te vestigen is een hoger rentepercentage gerechtvaardigd.

  Als Levi een hypotheek bij de bank neemt:

  350.000 * 4.5% rente aan bank€15.750-
  Hypotheekrente aftrek € 15.750 *52%€ 400.000
  Jaarlijkse kosten aan hypotheek€7.560

  Als Levi een hypotheek in eigen beheer neemt:

  350.000 * 8% rente in eigen beheer€28.000-
  Hypotheekrente aftrek € 28.000 *52%€14.560+
  Bruto rente baten holding:€28.000+
  Vennootschapsbelasting 20%€5.600-
  Box 2 belasting €22.400 * 25%€5.600-**
  Netto dividend€16.800+
  Jaarlijks netto rendement van Martijn€3.360
  Jaarlijkse besparing van Martijn door hypotheek in eigen beheer€7.560

  ** De Box 2 belasting kan worden voorkomen als je besluit het geld in de holding te laten zitten. Het rendement van Levi zou in dat geval €8.960 bedragen.

  Conclusie

  Het netto rendement van Levi bedraagt €10.920 per jaar. Dit is het verschil tussen wat Levi aan rente aan de bank zou moeten betalen en het bedrag dat hij als netto voordeel heeft bij een hypotheek vanuit de holding. Dat is een rendement van 3,12% op €350.000.

  Het loont dus zeker de moeite om bij je persoonlijke holding BV een hypotheeklening voor een eigen woning aan te gaan. Je hebt er alleen maar voordelen bij. Als je het jaarrendement extrapoleert naar de looptijd van een langdurige lening – zeg maar 30 jaar – dan spreken we in het hierboven getoonde voorbeeld over een netto rendement van ruim €300.000.

  Ten slot (aanrader)

  Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers nieuwsgierig hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Plan dan nu een gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.