Kennisbank

Een bedrijf beginnen met een zakenpartner

Google is opgericht door Larry Page en Sergey Brin, Netflix is bedacht door Marc Randolph en Reed Hastings en Philips is ontstaan door Gerard Philips en zijn vader Frederik Philips. Zo zie je maar dat een bedrijf starten met een zakenpartner goed kan uitpakken. Wellicht verandert jouw gezamenlijke onderneming ook wel een miljoenenbedrijf, maar hoe begin je een bedrijf met een partner? Hier volgen de voordelen van samen starten en waar je allemaal op moet letten.

Wie wordt je zakenpartner?

Larry Page is helaas al bezet als zakenpartner, maar wellicht heb je al iemand op het oog of heb je zelfs al concrete plannen. Zo niet, dan is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken met wie jij gaat ondernemen. Wat zijn jouw kwaliteiten en naar welke kennis ben je op zoek? Een bedrijf starten samen met een vriend is een optie die je in de praktijk regelmatig tegenkomt. Maar hoe hecht jullie vriendschap ook is, jullie moeten wel kunnen samenwerken. Vaak hoor je dat mensen met hun echtgenoot of echtgenote een bedrijf hebben gestart, je kunt dan kiezen voor een man-vrouwfirma. Je partner ken je door en door, maar vergeet niet om werk en privé gescheiden te houden. Nog een mogelijkheid is een bedrijf beginnen met een onbekende. Waag de sprong in het diepe en snuffel eens rond bij netwerkbijeenkomsten of online groepen op LinkedIn en Facebook.

Rechtsvorm kiezen

Jij en je zakenpartner moeten vervolgens een rechtsvorm kiezen, dat is een belangrijke basis voor je bedrijf. Hoe lang willen jullie samenwerken, wat is het doel van het bedrijf, mogen er nieuwe partners in- en uittreden? Denk verder aan je omzet, winst en inkomen. Ook aansprakelijkheid speelt bij deze keuze een grote rol. Wat in ieder geval geen optie is, is de eenmanszaak. Voorbeelden van een gezamenlijke onderneming zijn een vof, bv, stichting, maatschap of coöperatie. De keuze is reuze, dus kom je er niet uit? Doe hier de test en kijk welke rechtsvorm het beste bij jou past!

magneet

Aansprakelijkheid

Waarom speelt de aansprakelijkheid voor je schulden dan zo’n grote rol bij de keuze van de rechtsvorm? Dat komt omdat de rechtsvorm de aansprakelijkheid bepaalt. Als de schuldeisers van je onderneming komen aankloppen is het wel handig om te weten op welk vermogen ze zich kunnen verhalen. Bij een bv en een stichting ben je in beginsel niet persoonlijk aansprakelijk (behoudens een paar uitzonderingen), maar bij een vof en maatschap dan weer wel. In sommige gevallen is je echtgenoot of echtgenote ook aansprakelijk. Bij een vof loop je daar bijvoorbeeld meer risico mee dan bij een bv. Wat betreft aansprakelijkheid is de keuze van de rechtsvorm dus cruciaal.

Afspraken vastleggen

Aangezien je aan een zakenpartner vastzit, kun je uiteraard niet alles in je eentje bepalen. De één wil dit, de ander wil dat. Om ruzies en misstanden te voorkomen is het daarom handig om afspraken van tevoren schriftelijk vast te leggen. In het contract bepaal je bijvoorbeeld wie wat inbrengt (kapitaal, bedrijfsmiddelen), wie wat doet (taken, beslissingen, bevoegdheden), wat te doen bij conflicten, hoe de winst wordt verdeeld (krijg je een bonus bij een nieuwe klant?) en wat er gebeurt als het bedrijf wordt opgeheven. Beschrijf alles zo specifiek mogelijk, zodat er geen toekomstige conflicten kunnen ontstaan.

Belastingzaken en aftrekposten

Aftrekposten klinkt voor veel ondernemers als muziek in de oren, voor belastingzaken geldt het tegenovergestelde. Toch krijg je als ondernemer met beide zaken te maken. Bij elke rechtsvorm is dit weer anders geregeld, dus de keuze daarin speelt wederom een grote rol. Hier volgen wat voorbeelden van aftrekposten. Bij een man-vrouwfirma heb je recht op meewerkaftrek als je partner minstens 525 uur zonder vergoeding in het bedrijf werkt, of de vergoeding minder is dan €5.000. Bij een bv heb je geen recht op startersaftrek of zelfstandigenaftrek. Daarnaast moet uiteraard belasting worden betaald. Bij de vof en maatschap betaal je inkomstenbelasting over je eigen winst, maar voor de btw is de vof één onderneming (en voor de inkomstenbelasting ben je alle twee ondernemer). Bij de coöperatie betaal je eerst vennootschapsbelasting en daarna pas inkomstenbelasting. En zo zijn er nog veel meer regeltjes bij de verschillende rechtsvormen. Klinkt dit allemaal veel te ingewikkeld of heb je gewoon geen zin om het zelf te doen? Regel je boekhouding online via Firm24!

duim

Voor- en nadelen

Misschien ben je na het lezen van dit artikel helemaal overtuigd om samen te starten, misschien twijfel je nog. Dan volgen hier nog wat voor- en nadelen van een bedrijf starten met een zakenpartner.

Nadelen

  • Jij bent ook verantwoordelijk voor het handelen van je zakenpartner, dus haar fouten raken jou eveneens.
  • Er kunnen ruzies ontstaan door meningsverschillen.
  • Bij elke beslissing moet je overleggen en het eens worden met je zakenpartner, je kunt in beginsel niks in je eentje bepalen.

Voordelen

  • Het bespaart kosten: je kunt samen een pand huren, koopt goedkoper materiaal in en hebt meer startkapitaal.
  • Je hebt altijd een sparringpartner en iemand waarbij je hulp en advies kunt vragen.
  • Bedrijfsrisico’s worden gespreid.
  • Twee keer zoveel kennis en kwaliteiten en een twee keer zo groot netwerk.

Dus ga op zoek naar je zakenpartner, maak heldere afspraken en begin met samen ondernemen!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24