Kennisbank

Een bedrijf starten naast je studie

Je bent jong, ambitieus en je wilt naast je studie iets anders proberen: je eigen bedrijf starten. Maar kan dat wel als je nog student bent en hoe moet je beginnen? Waar een wil is, is een weg. Daarom volgen hier een aantal tips voor jou als beginnende ondernemer-student.

Minderjarig

Ben je jonger dan achttien jaar? Dan ben je in beginsel volgens de wet handelingsonbekwaam. Dat houdt in dat je niet zonder toestemming van je ouder(s) of verzorger(s) bepaalde handelingen mag verrichten, zoals geld lenen bij de bank of personeel aannemen. Geen zorgen, je kan een zogenaamde handlichting aanvragen bij de rechter als je zestien of zeventien jaar bent. Om dit te doen heb je wel toestemming van je ouders of voogd nodig. Als je de handlichting eenmaal hebt, mag je zonder hun toestemming alles doen wat een ondernemer ook mag. Lees meer over hoe je als minderjarige een BV of een stichting kan oprichten.

Rechtsvorm en bedrijfsnaam

Je bent ouder dan achttien of hebt een handlichting gekregen, wat nu? Lees hier de vijf tips. Begin heel simpel: kies een rechtsvorm en een bedrijfsnaam. Welke rechtsvorm het beste bij jou past, ligt aan jouw wensen. Ga je in je eentje ondernemen, dan is een eenmanszaak of een BV wat voor jou. Wil je samen met anderen ondernemen? Dan kun je waarschijnlijk het beste kiezen voor de BV of vof. Ook de risicoaansprakelijkheid en je ambities kunnen een rol spelen bij de keuze van de rechtsvorm. Geen idee welke rechtsvorm bij jou past? Doe hier de test. Bedenk ook hoe je jouw bedrijf wilt noemen. Kies een pakkende en unieke bedrijfsnaam en check van tevoren in het Handelsregister of die naam niet al bestaat!

data

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Zodra je de juiste rechtsvorm hebt gevonden en een bedrijfsnaam hebt gekozen, kan je een bedrijf starten en kan deze worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Door de inschrijving bij de KvK hoef je je niet ook nog apart bij de Belastingdienst aan te melden, dat doet de KvK voor jou. Maar vergeet dus niet dat je als ondernemer ook gewoon belasting moet gaan betalen! Als je minderjarig bent, moet je een bewijs van de handlichting meenemen bij de inschrijving, of je neemt je ouder(s) of verzorger(s) mee. Je kan natuurlijk ook via ons volledig digitaal je eigen bedrijf oprichten.

Studiefinanciering checken

In principe heb je je eigen bedrijf als de inschrijving bij de KvK is voltooid. Officieel hoeven studenten volgens de wet in 2024 niet meer waakzaam te zijn met betrekking tot het onbeperkt bijverdienen naast hun studie. Ben je een mbo'er of ho'er dan mag je al onbeperkt bijverdienen naast je studie. Mocht je in september 2023 gaan beginnen met je studie heb je weer recht op een basisbeurs en heb je ook eventueel recht op een aanvullende beurs. Om in aanmerking te komen voor een aanvullende beurs (prestatiebeurs) dienen je ouders tot ongeveer € 70,000 per jaar te verdienen. Wanneer je binnen 10 jaar een diploma haalt wordt deze prestatiebeurs omgezet van een lening naar een gift.

Financiering

Je hebt je eigen bedrijf opgestart en hebt alles over je stufi gecheckt, maar hoe kom je nu aan geld om je onderneming te financieren? Wellicht kunnen familie of vrienden bijspringen. Uiteraard kun je ook proberen een lening af te sluiten bij de bank, alhoewel banken niet snel geld uitlenen aan startups. Daarom is het handig om te checken of jouw bedrijf in aanmerking komt voor overheidsregelingen en subsidies, daar kun je als startende ondernemer flink je voordeel mee doen. Een alternatieve financieringsvorm is crowdfunding, waarmee je geld ophaalt bij het publiek, de ‘crowd’. Aangezien je nog studeert, bestaan er competities voor jonge ondernemers waar prijzengeld mee valt te winnen. Surf eens op een zondagmiddag op het internet of informeer bij je studiebegeleider naar de mogelijkheden. De overheid stimuleert jonge ondernemers, dus vaak denken onderwijsinstellingen graag met je mee!

Topondernemingsregeling (TOR)

Hoe gaaf zou het zijn om stage te lopen of af te studeren binnen je eigen bedrijf? Bij sommige scholen kan dat, ze hebben dan een topondernemingsregeling (TOR). Daarmee bieden ze ondersteuning en flexibiliteit aan studenten die naast hun studie nog een eigen bedrijf runnen. Je kunt daarmee soms ook tentamens en vakken spreiden of een ondernemende minor volgen, maar daar staat wel wat voor tegenover. Denk bijvoorbeeld aan goede cijfers en een proactieve houding, maar ook het uitwerken van een solide business model en bedrijfsplan. Het verschilt per school hoe ze deze regeling precies invullen en wanneer je ervoor in aanmerking komt, dus neem hierover contact op met jouw onderwijsinstelling.

Enactus

Hoe kom je makkelijk en snel aan klanten? Netwerken, netwerken en nog eens netwerken. Enactus is een studentenvereniging en internationaal samenwerkingsverband waar sociaal ondernemerschap centraal staat. Deze vereniging helpt studenten om te netwerken en samen te werken met het bedrijfsleven en het hoger onderwijs waardoor je je ontwikkelt tot een ondernemende leider. Als studentondernemer is Enactus dus zeker de overweging waard.

raket

Conclusie

Wees als student vooral niet bang om naast je studie nog een bedrijf te starten, er zijn tal van regelingen die je een steuntje in de rug kunnen geven. Check van tevoren wel even goed wat je allemaal moet regelen. Talloze studenten zijn je al voorgegaan, dus schroom niet om te beginnen met je eigen onderneming!

Gepubliceerd op 2 januari 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24