Kennisbank

Vergaderen in je pyjama. Wat zijn de regels van een kantoor aan huis?

Denk jij erover na om een kantoor of bedrijfsruimte aan huis te beginnen? Lekker makkelijk toch? Je hoeft je huis niet meer uit, betaalt geen extra huur en je hebt jouw onderneming altijd tot je beschikking. Werken vanuit huis kan voor sommige ondernemers daarom ideaal zijn. Toch zijn er enkele zaken waar je als ondernemer rekening mee moet houden voordat je de uiteindelijke beslissing maakt. In deze blog lees je alles wat je moet weten over een kantoor of bedrijfsruimte aan huis!  

Wat vindt de gemeente?

Wanneer je ervoor kiest om een kantoor of bedrijfsruimte aan huis te openen, dan wordt de gemeente hier graag van op de hoogte gesteld. Je aanmelden bij de gemeente is daarom de eerste (verplichte) stap. Op de website van jouw gemeente lees je hoe je dit doet. In hun bestemmingsplan staat welke activiteiten je wel en niet mag ondernemen in jouw buurt. De regels verschillen per gemeente, maar over het algemeen worden de volgende maatstaven gehanteerd:

  • Niet meer dan ⅓ van de woning mag gebruikt worden als bedrijfsruimte, anders verliest het haar woonkarakter.
  • Je mag uiteraard geen overlast veroorzaken voor je buren. Klanten over de vloer is over het algemeen dus een no go, omdat daardoor al snel (parkeer)overlast kan ontstaan.
  • Verder mag er op je huis geen reclame worden gemaakt voor het bedrijf, het enige wat mag is een naambordje zodat klanten het kunnen vinden.
  • Ook is personeel in huis doorgaans niet toegestaan.

Voldoet jouw onderneming niet aan de vereisten van het bestemmingsplan? Probeer dan een ontheffing aan te vragen zodat je je onderneming mogelijk toch op kunt zetten.

Een uitzondering voor het vrije beroep

Alleen wanneer je een vrij beroep uitoefent heb je meestal geen toestemming nodig van de gemeente. Je oefent een vrij beroep uit wanneer je een specialisme aanbiedt, een vorm van intellectuele dienstverlening waarvoor een opdrachtgever je inhuurt. Voorbeelden hiervan zijn advocaat, kunstenaar, huisarts, accountant of notaris. Hoewel je waarschijnlijk in aanmerking komt voor de uitzonderingen als je een van deze beroepen uitoefent is het toch verstandig om alsnog het bestemmingsplan van je gemeente te checken, just to be sure. Vaak mag bijvoorbeeld alsnog de woning voor niet meer dan ⅓ als bedrijfsruimte dienen.

wereld

Heb ik een vergunning nodig?

Wanneer je een horeca-onderneming gaat opzetten of je gaat zorgen voor geluids- of parkeeroverlast, heb je een vergunning nodig. Zorg dat je dit op tijd aanvraagt. Zonde om niet van start te kunnen omdat je op de betreffende vergunning zit te wachten.

Wat vindt de Belastingdienst?

In zeldzame gevallen kun je als ondernemer de kosten van je kantoor aan huis aftrekken. Je kantoorpand of bedrijfsruimte moet daarvoor aan verschillende zelfstandigheidseisen voldoen, waaronder:

  • De kantoorruimte heeft een eigen opgang (voordeur).
  • De kantoorruimte heeft een eigen wc.
  • Je zou de ruimte ook aan een ander moeten kunnen verhuren.
  • 70% van de inkomsten van jouw onderneming worden vanuit deze kantoorruimte verdiend.

Wanneer je voldoet aan deze voorwaarden kun je de huur voor het bedrijfsgedeelte fiscaal aftrekken. Je bedrijfspand of kantoor wordt dan namelijk tot je ondernemingsvermogen gerekend. Vergeet ook niet de inrichting van je kantoor of bedrijfspand op te geven. Denk hierbij aan een printer of een laptop. Ook die kun je namelijk aftrekken! Zelfs wanneer je niet voldoet aan bovenstaande eisen.

documenten

Voorwaarden in hypotheek- of huurovereenkomst

Hiermee heb je echter helaas nog niet alle regeltjes gehad. Wat je namelijk ook in de gaten moet houden zijn de voorwaarden in de hypotheek- of huurovereenkomst. Rust op je huis een hypotheek? Lees dan de hypotheekovereenkomst door om te checken of je toestemming nodig hebt van de bank. Huur je de woning? Hou dan rekening met de huurovereenkomst, wellicht heb je toestemming nodig van de verhuurder.

Vastgoed BV of privé

Wanneer je een geheel nieuw pand aanschaft om je kantoor of bedrijfsruimte te openen waarin je zelf ook gaat wonen, denk dan goed na over hoe je het aan gaat schaffen. Dit kan namelijk of via een vastgoed BV of vanuit je privévermogen. Welke manier van aanschaffen fiscaal het meest voordelig is verschilt namelijk per situatie. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel over de vastgoed BV.

Wat vindt mijn verzekering?

Wanneer je vanuit huis gaat ondernemen in een eigen kantoor of bedrijfsruimte, dan is de ‘normale’ inboedelverzekering voor je privébezit niet meer toereikend. Alle (dure) spullen die je zakelijk hebt aangeschaft moet je daarom verzekeren met een zakelijke inboedelverzekering. 

Adviesgesprek

Vraag het aan Firm24!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het kantoor aan huis? Plan dan vandaag nog een gratis check-gesprek in! Dan kun jij gratis even sparren met een van onze adviseurs. 

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24