Kennisbank

Hoe bescherm je jouw intellectueel eigendom?

  Om eigen creaties te beschermen is het mogelijk om intellectuele eigendomsrechten aan te vragen. Onder het intellectuele eigendom vallen de rechten op uitgewerkte ideeën en creatieve concepten. Binnen deze rechten is er een onderscheid tussen rechten die je moet registreren om het eigendom te krijgen en rechten die je automatisch krijgt. Het verschilt per product of dienst welk recht je kunt aanvragen om het concept te beschermen. De verschillende soorten intellectuele eigendomsrecht rechten zijn individueel te gebruiken, maar eventueel ook te combineren.

  Beschermingsvormen in het intellectuele eigendom

  Voorafgaand aan de aanvraag van het intellectueel eigendomsrecht is het van belang te controleren wat er al bestaat. Daarbij moet je onder andere denken aan de beschikbaarheid van de naam of aan een eerder ontwikkelde techniek die is beschermd met een octrooi. Hiervoor zijn verschillende registers te raadplegen.


  E-book

  Lees verder in het E-book over de holding

  Alle informatie over de holding ontvang je direct in je mailbox

  Bekijk hier
  Arrow

  Geheel gratis!

  de holding

  Merkrecht

  Dit intellectueel eigendomsrecht beschermt de naam of het logo van je bedrijf, product of dienst. Door het merk te registreren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele eigendom, is het nieuwe merk beschermd door het merkenrecht.

  Octrooirecht

  In het geval van een technische uitvinding bestaat de mogelijkheid om de uitvinding te beschermen door middel van het octrooirecht. Een octrooiaanvraag dien je in bij het Octrooicentrum Nederland.

  Modelrecht

  Voor het beschermen van een design of ontwerp kun je het concept beschermen door middel van het modellenrecht. Het design of ontwerp moet je registreren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectueel Eigendom.

  Kwekersrecht

  Indien er sprake is van een nieuw gekweekt plantenras, kun je het kwekersrecht aanvragen. Het kwekersrecht zorgt ervoor dat alleen jij bevoegd bent het zaad en het vermeerderingsmateriaal van het plantenras te verhandelen. Voor het krijgen van kwekersrecht moet het gaan om een nieuw ras, het ras moet verschillen van de rassen die al bestaan, het ras moet stabiel blijven tijdens vermeerdering en het ras moet een naam hebben volgens internationale regels. Kwekersrecht kun je aanvragen bij de Raad voor plantenrassen.

  Rechten die vanzelf ontstaan

  Auteursrecht

  Dit recht biedt jou de mogelijkheid een gecreëerd werk auteursrechtelijke te beschermen. Als maker van het werk kun je als enige beslissen over de exploitatie ervan. Het auteursrecht is een recht dat automatisch ontstaat wanneer je een voldoende origineel werk hebt bedacht of gecreëerd.

  Handelsnaamrecht

  De naam van je onderneming is de handelsnaam van je bedrijf. Deze naam mag vervolgens niet door een andere onderneming in dezelfde branche worden gebruikt. Dit recht ontstaat automatisch.

  Wil je meer weten over het aanvragen van bepaalde rechten? Neem dan contact op via het contactformulier. Het support team zal je vraag bekijken en indien wenselijk in contact brengen met een specialist.

  Ten slot (aanrader)

  Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.