Kennisbank

Starten met importeren: zo begin je ermee!

Zit je eraan te denken om goederen of diensten te importeren vanuit het buitenland, maar weet je nog niet precies hoe dat allemaal moet? En hoe vind je dan eigenlijk een goede leverancier voor jouw producten? Laat je niet afschrikken door ingewikkelde verzekeringen, wetten en andere regels, want internationaal ondernemen is leuk! Hier volgen de tips en tricks voor de beginnende importeur, want importeren kun je leren.

Marktonderzoek doen

De huidige markt(ontwikkelingen) spelen een grote rol bij het importeren van een goed of dienst. Is jouw product een gat in de markt of bestaat het al en is het onzinnig als jij dit ook gaat importeren? Mutsen van alpacawol kunnen het goed doen in Peru, maar is daar ook animo voor in Nederland? Verder is het nuttig om de doelgroep en eventuele concurrenten in kaart te brengen.

Importplan opstellen

Ben je na het marktonderzoek overtuigd om jouw product te importeren? Dan wordt het tijd om een importplan op te stellen. Dit heeft gelijkenissen met een ondernemingsplan. Bedrijf starten? Dan schrijf je een ondernemingsplan en als je gaat starten met import, schrijf je een importplan. Laatstgenoemde is dus specifiek gericht op import waarin je je plannen concreter maakt. Denk aan de mogelijkheden en beperkingen op het gebied van transport, wet- en regelgeving, financiën en verzekeringen.

importeren

Check wetten en regels

Wet- en regelgeving is dus een belangrijk onderdeel van je importplan. Overal waar je komt krijg je wel te maken met wetten waar je je aan dient te houden en die kunnen per land natuurlijk verschillen. Houd dus rekening met product eisen, vergunningen, verpakkingen en aansprakelijkheid. Als je goederen of diensten importeert uit een EU-land, maak je gebruik  van vrij verkeer van goederen. Maar check dus wel de producteisen die in het desbetreffende land en in Nederland gelden. Goederen of diensten importeren uit een niet EU-land is vaak ingewikkelder, denk bijvoorbeeld aan douane en belastingen!

Leverancier

Als importeur koop je zelf de goederen in bij een buitenlandse leverancier. Het is belangrijk dat die betrouwbaar is.  Manieren om de juiste leverancier te vinden zijn bijvoorbeeld via internationale vakbeurzen of online adres-gidsen. Probeer daarnaast van je potentiële leverancier zo veel mogelijk informatie te verzamelen zoals de grootte van het bedrijf, talenkennis, leverings- en betalingsvoorwaarden, financiële positie en productiecapaciteit. Maak ten slotte duidelijke afspraken om misstanden achteraf te voorkomen. Dit kun je vastleggen in een contract met algemene voorwaarden of (internationale) leveringsvoorwaarden. Het is daarbij ook nuttig om op papier te zetten welk nationaal recht er geldt voor als er een geschil ontstaat.

NL

Tips

Ten slotte nog wat tips speciaal voor de beginnende importeur. Ben je nog niet helemaal thuis in de wereld van het internationaal ondernemen? Praat hier dan over met andere ondernemers die meer ervaring hebben. Dit kan fysiek, maar je kunt ook een kijkje nemen bij het Ondernemersforum. Bezoek daarnaast interessante bijeenkomsten en seminars waar je meer kunt leren. Kom je er toch niet uit? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen en helpen wij je verder met het juiste advies.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24