Kennisbank

Wat is de rol van de notaris en Firm24 bij het oprichten van een BV?

  Firm24 is het service platform tussen de klant en de notaris. Wij zorgen dat je vooraf goed wordt geïnformeerd en begeleiden je tijdens het oprichtingsproces. Het support team, dat bestaat uit juristen en fiscalisten, staat 7 dagen per week voor je klaar. We leggen in dit artikel precies uit hoe de verhouding tussen Firm24 en de notaris is.

  Wie is Firm24?

  Sinds de oprichting in 2013 is Firm24 uitgegroeid tot het grootste ondernemersplatform van Nederland. Achter de website schuilt een team van juristen, fiscalisten, marketeers en developers die erop gericht zijn om de ondernemer wegwijs te maken in de complexiteit van alle juridische, fiscale en administratieve hoofdpijn. Wij nemen de ondernemer aan zijn hand en regelen de complete oprichting van zijn BV. Juridische of fiscale vragen? Geen probleem, even kosteloos bellen of chatten met een van onze experts. Sinds onze oprichting hebben we al ruim 25.000 ondernemers geholpen bij de oprichting van hun BV!

  Wat bedoelen ze met “hoofdelijk aansprakelijk” bij een BV?

  Kent de BV twee of meer bestuurders, dan geldt dat beide bestuurders in beginsel aansprakelijk zijn voor de schulden bij onbehoorlijk bestuur. De curator van de failliete BV kan ervoor kiezen om één bestuurder voor het geheel aan te spreken, of beide bestuurders voor een deel. Wordt maar één bestuurder aangesproken, dan moet hij de gehele schuld voldoen, maar kan hij wel de tweede bestuurder aanspreken. De tweede bestuurder moet de eerste bestuurder dan weer betalen. Hoofdelijk betekent dus: je kunt worden aangesproken voor de hele mep, terwijl er meerdere schuldigen zijn.

  Wat is het doel van Firm24?

  Het doel van Firm24 is om jou als ondernemer te ontzorgen. Waarom druk maken over allemaal moeilijke juridische of fiscale vragen? Wij leggen alles in Jip & Janneke taal aan je uit zodat je begrijpt waar je aan toe bent. Onnodige bureaucratie vermijden we door een eenvoudig digitaal proces. Kom je ergens niet uit? Dan heb je binnen 1 minuut een jurist of fiscalist aan de lijn.

  Wat doet een notaris bij de oprichting van een BV?

  Een notaris heeft bij de oprichting van een BV een speciale rol. Zodra hij een verzoek tot oprichting ontvangt, moet hij meteen aan de slag. Als eerste doet de notaris onderzoek naar de oprichter van de BV. Deze moet zich legitimeren en de notaris controleert of de oprichter ook daadwerkelijk op het opgegeven adres woont. Heeft de notaris dit afgerond, dan kan hij inhoudelijk verder gaan. De oprichting wordt vastgelegd in een notariële akte. Dit worden ook wel de “statuten” genoemd. Alleen een notaris is bevoegd om deze op te stellen. Nadat je je akkoord hebt gegeven voor alle stukken, ondertekend de notaris de akte en schrijft hij deze in bij de KvK. Je BV is nu echt opgericht!

  Waarom rekent elke notaris een andere prijs voor de oprichting van een BV?

  De kosten voor het oprichten van een BV lopen zeer uiteen in Nederland. Dit verschilt per regio en per soort notaris. De ene notaris is volledig gefocust op het oprichten van BV’s, de ander doet het sporadisch. Ook de kwaliteit van elke notaris kan sterk verschillen.

  Hoe zijn de notariskantoren die aangesloten zijn bij Firm24?

  Firm24 kiest met grote zorg haar partners uit. Wij bieden namelijk een hoge kwaliteit aan tegen een scherp tarief. Onze notariskantoren hebben een brede ondernemingsrecht sectie waardoor zij uitstekende kennis in huis hebben en snel de gewenste oprichting kunnen verrichten. Benieuwd naar onze partners? Bekijk hier het overzicht.

  Waarom zou ik een BV oprichten via Firm24 en niet bij een notaris?

  Heb je wel eens een Hertz auto gehuurd via Rentalcars.com, en daarna op de website van Hertz gekeken wat het prijsverschil is? Dan blijkt dat de prijs bij Hertz hoger ligt dan bij Rentalcars.com. Hoe kan dat? Het lijkt heel contra-intuïtief, maar is logisch verklaarbaar: toevoer wordt gestroomlijnd, marketing wordt uit handen genomen, en de prijs wordt omlaag onderhandeld. Eigenlijk kun je Rentalcars.com in dit voorbeeld vergelijken met Firm24, en Hertz met de oprichtende notaris. Daarnaast kun je bij Firm24 in principe gratis terecht met al je vragen over de oprichting. Elke dag van de week, dus ook in het weekend. Dat hoef je bij een notaris niet te proberen... Ben je nog sceptisch? Je kunt altijd rechtstreeks in contact treden met de notaris en er zelf achterkomen. Maar onthoud : we told you so : ).