Kennisbank

Wat is een holding BV?

  Er zijn veel verschillende benamingen voor een Holding BV, zoals een Beheer BV of een persoonlijke holding. Elke benaming is goed en kan gebruikt worden. Een holding is een aparte BV die in feite boven een ‘werkmaatschappij’ staat waarin de daadwerkelijke activiteiten worden verricht. In de holding worden geen activiteiten verricht en houdt enkel de aandelen van de werkmaatschappij.

  Waarom een holding?

  Wij raden 90% van de ondernemers aan om een holding op te richten. Hoe klein of groot je onderneming ook is, iedere ondernemer zou een holdingstructuur moeten overwegen. Het biedt simpelweg grote voordelen waardoor de holding voor iedere ondernemer aantrekkelijk is. De voordelen worden hieronder kort samengevat:

  • Risicospreiding
   Allereerst zorgt de holding voor risicospreiding. Belangrijke vermogensbestanddelen, zoals intellectueel eigendom en machines, worden in de holding geplaatst en de daadwerkelijke werkzaamheden worden verricht in de werkmaatschappij. Mocht de werkmaatschappij failliet gaan dan zijn deze waardevolle activa veilig gestald in de holding.

  • Fiscaal voordeel
   Daarnaast biedt de holding fiscale voordelen. Door middel van de deelnemingsvrijstelling (min 5% aandelenbezit) vallen de winsten op aandelen bij verkoop en dividend uitkeringen onbelast vrij in de holding.
   Als je in de toekomst jouw aandelen verkoopt als natuurlijk persoon, is de waarde aangroei belast tegen 25%. Simpel rekensommetje: als de aandelen in de toekomst al meer waard worden dan €1.200 heb je de oprichtingskosten er al uit.
   Doordat de winst onbelast vrij valt in de holding kan je dit gebruiken voor herinvesteringen. Hiermee geef je jezelf een groot cash voordeel.

  • Hypotheek
   Een ander groot voordeel van een persoonlijke holding is het verstrekken van een hypotheeklening vanuit de holding aan jezelf. Hierdoor hoef je niet bij een bank langs te gaan en daar ook geen rente aan te betalen. De rente betaal je aan de holding en is daar tegen 20% vennootschapsbelasting belast (of 25%). De betaalde rente is aftrekbaar bij je inkomstenbelasting. Dit geldt ook voor de aankoop van een woning of voor een verbouwing.

  • Structuur
   Een holding biedt daarnaast de mogelijkheden om naast de huidige BV, ook te kunnen participeren in een andere BV. Twee bv’s als natuurlijk persoon houden is namelijk fiscaal snijden in je vingers. Niet alleen dien je dubbel DGA salaris uit te betalen, maar kan je ook moeilijker je inkomsten afstemmen met dividend.

  Wat is een persoonlijke holding?

  Wanneer je 100% eigenaar bent van een holding spreken wij ook wel van een persoonlijke holding. Jij hebt immers als 100% aandeelhouder en bestuurder van de holding alle macht en zeggenschap in handen. Een persoonlijke holding kun je echt zien als een verlengstuk van jezelf.

  Wat is een tussenholding?

  Een tussenholding wordt meestal tussen de persoonlijke holdings en de werkmaatschappij geplaatst en het is de ideale uitkomst wanneer jij met meerdere aandeelhouders in een werkmaatschappij zit. Zo kun je in de tussenholding een gescheiden vermogen maken van de werkmaatschappij en belangrijke waardevolle activa van de werkmaatschappij op 1 plek houden. Stel je hebt belangrijke software ontwikkeld of een bedrijfspand aangekocht. Dit wil je natuurlijk niet onderverdelen tussen de persoonlijke holdings, omdat dit tot gevolg heeft dat één iemand daarover volledige zeggenschap krijgt. Met een tussenholding voorkom je dat er maar een aandeelhouder volledige zeggenschap krijgt en kan alle waardevolle activa van de werkmaatschappij in de tussenholding gehouden worden.

  Wat zijn de nadelen van een holding?

  De holding kent weinig nadelen. Het eerste nadeel is dat je dubbele oprichtingskosten hebt voor zowel de holding als de werkmaatschappij. Je betaalt twee keer € 300,- excl. btw voor de oprichting van de structuur. Daarnaast is de holding een aparte BV met een eigen KvK nummer. De holding zal dan ook een eigen zakelijke rekening moeten krijgen en heeft natuurlijk een eigen administratie. Als je twee BV’s hebt, moet je tweemaal een administratie bijhouden en tweemaal aangifte doen. Dit is dan ook het tweede nadeel.

  Kan ik later na oprichting ook nog een holding oprichten?

  Dat kan zeker, maar wij raden dit niet aan. Wij raden elke startende ondernemer aan om direct een holdingstructuur op te richten. Maak je bij de oprichting van je onderneming meteen gebruik van een holdingstructuur, dan bespaar je op een later moment veel extra kosten. Wanneer je later een holding opricht, dient er namelijk naast de oprichting van de holding ook een aandelenoverdracht plaats te vinden. De aandelen die je in privé houdt dienen namelijk over te worden gedragen naar de holding. Een aandelenoverdracht is een kostbaar en tijdrovend notarieel proces. Ook loop je het risico dat de aandelen in waarde zijn gestegen en dien je overdrachtsbelasting te betalen over de verkoop. Kortom, het loont voor ondernemers om direct een holding op te richten om in de toekomst niet tegen hoge kosten aan te lopen.