Kennisbank

Bezwaar maken tegen de Belastingdienst, hoe werkt het precies?

Het is zelden een aangename verrassing wanneer er een blauwe envelop op de deurmat ligt. De Belastingdienst kan over van alles beslissen en ook zeker fouten maken. In zo’n brief staat altijd vermeld dat je bezwaar kan maken tegen het besluit. Maar wat is bezwaar eigenlijk? En hoe maak je dan bezwaar tegen de Belastingdienst? In dit artikel lees je alles wat je moet weten!

Wat is bezwaar?

De wet bepaalt dat je bezwaar kan maken tegen een beslissing die jou aangaat. Je doet dit als je het niet eens bent met de beslissing. Om bezwaar te kunnen maken moet je een bezwaarschrift indienen. Dat is een brief waarin je zet waarom je het niet eens bent met de beslissing en je geeft dan argumenten die jouw standpunt onderbouwen. In zo’n bezwaarschrift geef je expliciet aan met welk deel van de beslissing je het niet eens bent. Als je dat niet doet, dan mag de ontvanger van het bezwaar ervan uitgaan dat je geen bezwaar tegen dat deel van de beslissing doet. Je kan een bezwaarschrift gewoon zelf schrijven, maar het is zeker een aanrader om een jurist je te laten helpen. Zo weet je zeker dat jouw punt goed over komt en dat je geen beginnersfouten maakt.

Wat is het termijn om in bezwaar te gaan?

Wanneer jij een beslissing van de Belastingdienst wil aanvechten door bezwaar te maken, moet je de brief die je hebt ontvangen goed bekijken. Hierop staat namelijk altijd een termijn voor bezwaar vermeld. Dit betekent dat je alleen binnen een bepaalde termijn de mogelijkheid hebt om bezwaar te maken. Als jij dit niet binnen de aangegeven tijd doet, kan je geen bezwaar meer maken. Bezwaar maken is dus niet iets wat je vooruit kan schuiven, want dan loop je het risico dat het later helemaal niet meer kan. De termijn is altijd zes weken vanaf het moment van de dagtekening van de brief. De dagtekening is de datum die op de brief zelf staat vermeld. Verder vermeldt de brief het adres waar je jouw bezwaarschrift heen moet sturen. Je kan het vaak per post opsturen maar veel bezwaren kan je nu ook online met gebruik van jouw DigiD indienen.

hand en papier

Wanneer krijg je reactie van de Belastingdienst?

Als je een bezwaarschrift hebt geschreven en ingediend binnen de juiste termijn, heeft de Belastingdienst 12 weken om hierop in te gaan geteld vanaf het moment van de aanslag van hun eerste beslissing. De aanslag is de datum die bovenaan het document staat vermeld. Zij gaan de argumenten die jij hebt aangevoerd na en kunnen er dan voor kiezen om wel of niet de beslissing in te trekken. Je kan ook online kijken hoe ver ze zijn met het behandelen van jouw bezwaar. De Belastingdienst kan ook aangeven dat ze meer tijd nodig hebben en dan een verlenging van zes weken aanvragen. Dit kan maar eenmalig. Als dat het geval is, kan het dus zo zijn dat je nog wat langer zit te wachten op een reactie.

Bezwaar boete omzetbelasting

Een voorbeeld van een beslissing waartegen je een bezwaar kan maken is die over een boete van de omzetbelasting. Zo’n boete wordt via de post naar jouw huis verzonden. Een bezwaar tegen een boete voor de inkomstenbelasting kan je online indienen, maar bij een boete van de omzetbelasting kan dat niet. Je stuurt dus een brief op naar het adres dat de Belastingdienst in de brief vermeldt. Hierin vermeld je de volgende dingen:

  • Jouw naam en adres
  • Het kenmerk van de boete of het aanslagnummer (staat op de brief vermeld)
  • Een expliciete vermelding dat je bezwaar maakt
  • De reden waarom je het niet eens bent met de boete
  • Eventuele documenten die jouw argumenten ondersteunen
  • De datum van ondertekening
  • Je eigen handtekening

Bezwaar naheffingsaanslag omzetbelasting

Als je een bezwaar wil maken tegen de naheffingsaanslag omzetbelasting moet je in de eerste plaats rekening houden met de termijn. Deze is hier ook zes weken. Vervolgens kan je dit formulier afdrukken, invullen en ondertekenen. Als je dit hebt gedaan stuur je het formulier per post en dan heb je bezwaar gemaakt. Dit formulier kan je ook gebruiken als je bezwaar wil maken tegen andere soort beslissingen zoals de aanslag vennootschapsbelasting of de aanslag inkomstenbelasting. Je vult eerst je persoonlijke gegevens in en vinkt daarna aan tegen welke aanslag je bezwaar wil maken. Er is ook op de laatste pagina’s ruimte om jouw bezwaar te motiveren.

Bezwaar naheffingsaanslag

Een naheffingsaanslag ontvang je als de Belastingdienst geen of een verkeerde belastingaangifte van je heeft ontvangen. Wanneer je hier een melding van krijgt per post, in zo’n blauwe envelop, heb je zes weken om bezwaar tegen te maken. Dit bezwaar doe je ook per post en je vermeldt daarbij de volgende punten:

  • De datum waarop je bezwaar maakt
  • Jouw naam en adres
  • De aanslag waartegen je bezwaar wil maken
  • Het kenmerk van de beslissing of het aanslagnummer
  • De reden van het bezwaar
  • Jouw handtekening
  • Eventueel documenten die jouw bezwaar ondersteunen

Ten slot (aanrader)

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je hulp bij het indienen van jouw bezwaar? Neem dan contact met ons op!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24