Kennisbank

De UBO-verklaring: Dit is wat je moet weten

Sinds 27 september 2020 is het mogelijk voor vennootschappen en andere juridische entiteiten om de UBO’s die zeggenschap uitoefenen in deze organisaties te (laten) registreren in het UBO-register. Veel instellingen verwachten een zogenaamde UBO-verklaring bij het zakendoen met jouw bedrijf. In deze blog wordt uiteengezet wat de UBO-verklaring is en hoe wij je hierbij kunnen helpen.

Wat is De UBO?

UBO’s (Ultimate Beneficial Owners) zijn de mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van een organisatie of de zeggenschap hebben hierover. Iedere organisatie heeft dus 1 of meer UBO’s. Zo zijn bij BV’s mensen te beschouwen als UBO wanneer ze meer dan 25% van de aandelen, stemrecht of economisch belang bezitten. Bij een stichting moet gedacht worden aan personen die voor meer dan 25% stemrecht bezitten of begunstigde van het vermogen zijn. Daarnaast kunnen ook personen die de feitelijke zeggenschap uitoefenen binnen een organisatie worden aangemerkt als UBO. Bestaande BV’s, NV’s en stichtingen en andere juridische entiteiten dienen zich voor 27 maart 2022 in te schrijven in het UBO-register. Voor het zakendoen met veel instellingen is wordt tegenwoordig ook een UBO-verklaring vereist.

Een checklist

Wat is een UBO-verklaring?

Volgens de leidraad Wwft van de Autoriteit Financiële Markten dienen verschillende instellingen een cliëntenonderzoek uit te oefenen. In dit kader valt bijvoorbeeld te denken aan banken of verzekeraars. Een doel van dat cliëntenonderzoek is om de instelling in staat te stellen om de uiteindelijke UBO en de herkomst van het vermogen vast te stellen. Een onderdeel hiervan is vaak de UBO-verklaring. Dit is een verklaring waarin de cliënt de gegevens van alle uiteindelijke belanghebbenden met een belang van 25% of meer opgeeft en de instelling belooft om eventuele wijzigingen door te geven. De UBO(‘s) in kwestie dienen de verklaring te ondertekenen. Het doel van de verklaring is dezelfde als het doel van de UBO-registratie, het tegengaan van witwassen van geld en de financiering van terrorisme.

Voor wie is de UBO?

Omdat het vastleggen van de UBO’s valt onder de Wwft is de verklaring verplicht voor financiële instellingen als banken, beleggingsinstellingen, verzekeraars en vrije beroepsbeoefenaren als advocaten, accountants en notarissen. Ook valt te denken aan aan- en verkopers van goederen, makelaars, taxateurs en exploitanten van huizen en panden.

Hoe krijg je een UBO-verklaring?

Steeds meer notarissen bieden de mogelijkheid aan tot het opmaken van de UBO-verklaring. De notaris verklaart dan wie de UBO’s achter de juridische entiteit zijn. De notaris legt de identiteit van de UBO’s vast met de schriftelijke verklaring die ten overstaan van de notaris moet worden ingevuld en ondertekend. Neem bij interesse zeker contact met ons op via ons contactformulier. En dan brengen we jou gratis in contact met een van de 20+ bij ons aangesloten notariskantoren.

Gepubliceerd op 7 maart 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24