Kennisbank

Wat is een optieovereenkomst?

  Informatie over dit onderwerp plus een voorbeeld overeenkomst – in één overzicht.

  Wat is een optieovereenkomst?

  Met een optieovereenkomst verleen je opties van aandelen in een onderneming aan een werknemer. Werkgevers gebruiken de optieovereenkomst als incentive voor de werknemers. Zo verbind je mensen aan je onderneming. De werkgever kan voorwaarden verbinden aan de optie. Bijvoorbeeld dat de werknemers een aantal jaren in dienst blijft. Als de werknemer toch eerder opstapt, vervalt de optie.

  Later kan de werknemer de aandelen kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Als de aandelen intussen in waarde stijgen, profiteert de werknemer daarvan mee. Zijn optie is dan door de jaren heen meer waard geworden. Zodra de werknemer zijn optierecht uitoefent, wordt hij aandeelhouder.

  Hoe stel je een optieovereenkomst op?

  Een optieovereenkomst is niet gebonden aan een bepaalde vorm. De overeenkomst kan zelfs mondeling tot stand komen. Toch is dit bij een optieovereenkomst niet aan te raden. Zorg liever dat alles goed en duidelijk op papier staat. In de optieovereenkomst moeten staan:

  • de uitoefenprijs van de optie
  • de optieperiode
  • de voorwaarden van de optie
  • de manier van uitoefenen
  • de overdraagbaarheid
  • het vervallen van de optie
  • het vervallen van de optie
  • de afspraken na gebruik van het optierecht.

  Een reden om de optieovereenkomst goed vast te leggen is vanwege de fiscale gevolgen van het optierecht. Hier volgen voorbeelden van zulke fiscale gevolgen.

  • Belastingaftrek werkgever – de werkgever kan de optieregeling niet aftrekken van de winst. Dat maakt een optieregeling voor de werkgever minder aantrekkelijk.
  • Belasting werknemer. De werknemer moet belasting betalen op het moment van uitoefenen of verkopen van de optie. Het voordeel van de optie wordt belast in de loonheffing. Het belastbare voordeel bij opties is de waarde van de aandelen bij uitoefening minus de uitoefenprijs van de werknemer.
  • Zeggenschap werknemer. Als een werknemer aandeelhouder wordt, krijgt hij stemrecht in de Vergadering van Aandeelhouders. Om dat te voorkomen richten werkgevers soms een stichting op die de aandelen beheert. Daarmee splits je zeggenschap en recht op winst. De stichting geeft werknemers alleen certificaten van aandelen met winstrecht. De stichting houdt zelf de stemrechten.
  • Verbreken fiscale eenheid. Een fiscale eenheid kan erg voordelig zijn voor een moeder- en dochteronderneming. Die kunnen verliezen onderling verrekenen. Voor een fiscale eenheid moet de moeder meer dan 95% van de aandelen van de dochter bezitten. Staat er meer dan 5% van de aandelen uit in opties voor de werknemers, dan kunnen die de fiscale eenheid verbreken.
  • Aanmerkelijk en lucratief belang. Heeft een werknemer meer dan 5% van de aandelen, dan is er sprake van een aanmerkelijk belang. Dat wordt in box 2 belast tegen 25%. Kleinere deelnemingen belast de fiscus in box 3 tegen 1,2%. De fiscus kan ook bepalen dat de werknemer een ‘lucratief belang’ heeft. Bijvoorbeeld als de werknemer met een kleine investering aanspraak maakt op een groot aandeel in de winst. Als het verschil tussen investering en winstdeling buitenproportioneel is, grijpt de fiscus in. Lucratief belang wordt belast in box 1. De werknemer betaalt daarover gewoon loonbelasting, tot 52%.

  Wat kost een optieovereenkomst?

  Voor slechts € 39,00 ex BTW download je snel en makkelijk een optieovereenkomst. Dat scheelt een hoop kosten en uitzoeken. Wil je advies over jouw overeenkomst of kom je er niet uit? Onze juristen helpen je graag bij al je vragen.

  Andere benamingen voor optieovereenkomst

  • Koopovereenkomst aandelen
  • Optiecontract

  Ten slot (aanrader)

  Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.