Kennisbank

Wat is een VoF overeenkomst?

  Alles wat jij over een VoF overeenkomst moet weten en een voorbeeld vof overeenkomst in één overzicht.

  Wat is een VoF overeenkomst?

  VoF is de afkorting van vennootschap onder firma. Het is een populaire samenwerkingsvorm waarin je samen met één of meer ondernemers een bedrijf hebt. Jij en de andere ondernemers zijn vennoten. Een Vof heeft veel overeenkomsten met een eenmanszaak maar het grote verschil is dat een eenmanszaak één eigenaar heeft en een VoF heeft altijd meerdere eigenaren.

  VoF of bv? Een VoF is, in tegenstelling tot een BV, geen rechtspersoon. Dat betekent dat de ondernemers in een VoF door schuldeisers aangesproken kunnen worden op hun privévermogen. Daarnaast is het makkelijker om een VoF op te richten. Je hebt namelijk geen notariële akte nodig. Je bent met de keuze voor VoF als rechtsvorm niet verplicht om iets op papier te zetten en afspraken kunnen mondeling worden gemaakt. Toch is het heel erg belangrijk een VoF contract op te stellen. Een VoF contract is een document waar alle afspraken tussen de samenwerkende vennoten in staan.

  Waarom een VoF overeenkomst?

  Een VF overeenkomst is een contract dat je opstelt samen met de andere ondernemer(s). Dit is dé plek waar de onderlinge afspraken worden vastgelegd. Zeker omdat iedere ondernemer hoofdelijk aansprakelijk is voor de risico’s van de gehele onderneming. Hoofdelijk betekent dat iedere schuldeiser voor het gehele bedrag bij één van de vennoten terecht kan, en niet alleen zijn deel of inleg. Het is daarom belangrijk dat er afspraken zijn over wat ieders bevoegdheid en verantwoordelijkheid is. Daarnaast is het een goed moment om na te denken over hoe de samenwerking eruit gaat zien en welke toekomstige situaties zich kunnen voordoen. Door vooraf duidelijke afspraken te maken, maak je het risico op toekomstige conflicten of verrassingen een stuk kleiner. Zaken die je kunt vastleggen in een VoF contract zijn:

  • Wat iedere vennoot inbrengt. Denk aan: kapitaal, arbeid, goodwill of onroerend goed.
  • Een geschillenregeling
  • De bevoegdheid van de vennoten. Tot welk bedrag mogen contracten worden gesloten zonder onderling overleg etc.?
  • Hoe de winst of het verlies wordt verdeeld
  • Hoe om te gaan met ziekte of arbeidsongeschiktheid
  • Hoe ondernemers uit de vof kunnen stappen of hoe een nieuwe ondernemer kan intreden
  • Voortzettingsregeling
  • Een concurrentie of relatiebeding voor uittredende vennoten

  Voordelen van een VoF overeenkomst

  • Een VOF overeenkomst kan conflicten of discussies tussen de vennoten voorkomen. Doordat ze met elkaar de afspraken rondom de samenwerking en diverse mogelijke conflictsituaties hebben besproken en vastgelegd is de kans dat er in de toekomst daadwerkelijk een conflict ontstaat vele malen kleiner.
  • De privé aansprakelijkheid van de vennoten kan niet beperkt worden, maar risicovolle uitgaven en investeringen namens de VoF kunnen aan regels worden onderworpen. Je kunt bijvoorbeeld een maximumbedrag afspreken waarvoor één vennoot namens de vof mag contracteren. Bij overschrijding van dat bedrag moeten alle vennoten tekenen. Zo voorkom je dat één persoon een slecht afgewogen beslissing neemt en iedereen (ook in privé) daaraan bindt. Als deze afspraak in de VoF overeenkomst staat geldt dit in principe alleen tussen de vennoten. Maar wanneer een maximumbedrag of andere beperking voor de vertegenwoordigingsbevoegdheid ook wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dan is dit ook in te roepen tegenover derden, zoals leveranciers. De onbevoegde vennoot mag zich niet beroepen op zijn eigen onbevoegdheid, maar de andere venno(o)t(en) wel: zij kunnen een onbevoegd aangegane overeenkomst achteraf vernietigen, waardoor de VoF niet meer gebonden is. De onbevoegd handelende vennoot kan dan wel in privé worden gedwongen tot nakoming door de leverancier.
  • Een VOF overeenkomst is flexibel. Het kan makkelijk worden aangepast wanneer de situatie verandert.
  • Stopt één van de vennoten ermee of overlijdt een vennoot, dan eindigt een VoF. Dit kan je voorkomen met een voortzettingsregeling. Je kan hierin vastleggen dat de overige vennoten de VoF in zo’n geval kunnen voortzetten.

  Nadeel van een VoF overeenkomst

  Enthousiaste ondernemers laten de mogelijkheid om een VoF overeenkomst te maken vaak links liggen. Het is extra papierwerk en je moet er even voor gaan zitten in de startfase van je onderneming. In deze fase gebruiken ondernemers liever hun tijd voor andere zaken. Maar het is duidelijk dat daar nadelen aan kunnen zitten.

  Hoe werkt een VoF overeenkomst?

  Een VOF overeenkomst stel je eenvoudig op met een digitaal model. Gebruik ons digitale model document en je wordt snel en met duidelijke uitleg door het proces geleid naar een goede vof overeenkomst. Klik hier om een modelovereenkomst in een paar simpele stappen te maken.

  Andere namen voor een VoF overeenkomst

  • Vennootschapscontract
  • VOF contract

  Ten slot (aanrader)

  Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.