Kennisbank

7 belangrijke tips als je een eigen bedrijf wilt starten

In Nederland bestaan inmiddels al 1,2 miljoen eenmanszaken. Wil je een eigen bedrijf starten waarbij je geen verantwoordelijkheid hoeft af te leggen aan anderen, dan is de eenmanszaak ook de ideale rechtsvorm. De oprichting is makkelijk, snel en goedkoop. Voor 50,- euro schrijf je de onderneming al in bij de Kamer van Koophandel en je hoeft dus niet naar de notaris. Daarnaast kent de eenmanszaak flinke fiscale voordelen. Ook zijn de administratieve kosten een stuk lager dan voor bijvoorbeeld de BV. Dit klinkt allemaal heel voordelig en eenvoudig, toch zijn er wat haken en ogen. Je kan natuurlijk een adviseur in de arm nemen om jou te helpen. Hier hebben we vast een lijstje opgesteld van kwesties om zelf door te nemen voordat je kan beginnen met ondernemen.

1) Bedrijfsnaam

Je zult een unieke bedrijfsnaam moeten bedenken voor jouw eenmanszaak. Via de website van de Kamer van Koophandel kan je eenvoudig checken of jouw naam nog beschikbaar is. Als er een naam staat ingeschreven die qua schrijfwijze of klank erg op jouw naam lijkt, is dit soms ook niet toegestaan. Dit hangt af van de mate van gelijkenis van de namen, of jullie bedrijven in dezelfde sector werkzaam zijn en of er overlap is in de klantenkring. Bovendien mag jouw bedrijfsnaam niet misleidend zijn. Je mag bijvoorbeeld niet ‘… en partners’ achter jouw naam schrijven als je zelfstandig ondernemer bent.

2) Ondernemingsplan

Als je geen lening hoeft af te sluiten bij de bank, zal je er misschien vanaf zien om een ondernemingsplan uit te schrijven. Toch vinden wij dit een onmisbare stap in de oprichting van jouw eenmanszaak. In het ondernemingsplan beschrijf je (op realistische wijze!) wat jouw bedrijfsdoelen zijn en hoe je van plan bent om deze te bereiken. Zo kun je jouw bedrijfsstrategie concreet en helder voor ogen krijgen. Sta je na de oprichting voor een moeilijke keuze? Dan kan je jouw ondernemingsplan als leidraad gebruiken.

Bovendien zal je een ondernemingsplan nodig hebben als je een investeerder wilt overtuigen. Daarin kan je inzichtelijk maken waarom externe financiering gewenst is en hoe jouw geldschieter het geld terug gaat verdienen.

Benieuwd met welke kosten je nog meer rekening moet houden? Hier staat alles over de kosten van een bedrijf starten.

checklist

3) Rechtsvorm kiezen

Als beginnende zzp’er is de keuze voor een eenmanszaak vaak snel gemaakt in verband met het gebruiksgemak en de lage oprichtingsprijs. Maar dit betekent niet dat de eenmanszaak altijd de juiste optie is. Bij winsten vanaf €100.000 kan het vanuit fiscaal oogpunt een stuk voordeliger zijn om een BV op te richten. Daarnaast ben je als natuurlijk persoon niet aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Voor sommige ondernemers kan het daarom interessanter zijn om vanuit een BV te starten. Overweeg deze keuze dus goed voordat je jouw onderneming opricht. Later wijzigen kan altijd, maar hier zullen extra kosten aan verbonden zijn voor de notaris of de fiscus.

Weet je nog niet zeker welke rechtsvorm het beste bij jou situatie past? Doe dan hier de rechtsvormkeuzetest!

4) Checken branche-vereisten

Voor het ondernemerschap valt niet te studeren. In principe mag iedereen in Nederland een eigen bedrijf starten: hier zijn geen diploma’s voor vereist. Maar afhankelijk van jouw sector kunnen er toch eisen worden gesteld, bijvoorbeeld omdat je een beschermd beroep gaat uitoefenen. Check daarom van tevoren of er beroepseisen of verplichte vergunningen zijn voor jouw branche. Op de website van de Kamer van Koophandel vind je een handig overzicht.

Het kan ook lonen om te kijken welke stappen je moet ondernemen om ZZP-er te worden.

5) Voorkomen schijnzelfstandigheid

De Belastingdienst kan concluderen dat er sprake is van schijnzelfstandigheid als jouw relatie met je opdrachtgever te sterk lijkt op loondienst. Dit wil je hoe dan ook voorkomen: het gevolg van schijnzelfstandigheid is namelijk dat je de fiscale voordelen van de eenmanszaak verliest. Daarnaast zal je werkgever de verplichte premies op jouw loon moeten inhouden. Dat kan leiden tot een flinke naheffing van de Belastingdienst. Momenteel is de regering bezig met de introductie van een nieuwe opdrachtgevers verklaring. Hierin moeten opdrachtgevers de relatie met zzp’ers vastleggen. Totdat deze modelovereenkomst ingevoerd is, zal de Belastingdienst enkel waarschuwingen geven als er sprake is van schijnzelfstandigheid. Zo heb je de kans om de arbeidsrelatie zodanig te veranderen dat deze aan de regels voldoet. Doe je dit nog steeds niet, dan riskeer je een boete.

Heb je nog een baan en wil je daarnaast gaan ondernemen? Lees dan dit artikel!

6) Verzekeren

Wanneer je een eenmanszaak hebt ben je ook zelf aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. In principe kan een schuldeiser zich dus ook verhalen op jouw droomhuis of spaarrekening. Dit wil je natuurlijk vermijden. Je zult je dus moeten verzekeren tegen een aantal verschillende zaken. Schade aan jouw eenmanszaak wordt immers niet gedekt door je particuliere verzekering. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering zullen dus altijd van pas komen. Maar denk ook aan een rechtsbijstandsverzekering, voor het geval dat een conflict met een klant of opdrachtgever uit de hand loopt. Er bestaan verscheidene andere verzekeringen zoals een inventaris- en voorraadverzekering voor een winkel of opslagruimte, of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor personen die werkzaam zijn in de adviserende sector.

Wil je weten hoe je je bedrijf kan opstarten zonder startkapitaal? Hier hebben we 9 mogelijkheden voor je op papier gezet.

schild

7) Pensioen opbouwen

Wanneer jouw onderneming nog in de kinderschoenen staat, ben jij waarschijnlijk nog niet in de weer met je pensioen. Toch is het belangrijk hier tijdig mee te beginnen, want als ZZP’er bouw je niet automatisch pensioen op bij een pensioenfonds. Het is dus aan te raden om direct elke maand een deel apart te houden voor je oude dag. De AOW is namelijk geen vetpot. Het kan verstandig zijn om met een fiscalist te sparren over welke optie voor jou het aantrekkelijkste is. Zo kun je kiezen uit zelf sparen (of beleggen), het opbouwen van een oudedagsreserve of de lijfrente.

Ten slot (aanrader)

Iedere situatie is uniek en dat kan soms lastig zijn. Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers nieuwsgierig hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24