Kennisbank

Kamer van Koophandel adres wijzigen - zo regel je het in 10 minuten

Veranderingen in je leven is de normaalste zaak van de wereld en dit geldt natuurlijk ook binnen je onderneming. Dat hoeft helemaal niet tot problemen te leiden, maar die veranderingen moeten wel correct doorgegeven worden aan de Kamer van Koophandel.  Ben je benieuwd naar meer informatie met betrekking tot de adreswijziging? Lees dan verder!

Hoe wijzig ik het adres van mijn onderneming bij de KvK?

In het handelsregister van de Kamer van Koophandel staat je bedrijfsadres vermeld als het zogeheten bezoekadres (of kantooradres), deze moet dus bij een verhuizing worden aangepast. Dit kan kosteloos en hoeft ook niet door een statutenwijziging bij een notaris worden gedaan, maar kan erg makkelijk via deze link of via dit formulier! (10 min)

Wanneer moet je de adresverandering doorgeven?

Je moet de adreswijziging binnen een week doorgeven aan de Kamer van Koophandel als je verhuisd bent. Wanneer je te laat bent (dus na een week), moet je alsnog de verandering van bezoekadres doorgeven, zodat de gegevens correct vermeld staan in het register. Stel je doet dit niet, kan dit grote gevolgen hebben met de aansprakelijkheid van je bedrijf.

documenten

Waarom is het belangrijk deze adreswijziging te registreren?

De gegevens van je onderneming die geregistreerd zijn in het handelsregister van de Kamer van Koophandel  moeten overeenkomen met de feitelijke situatie van je onderneming. Dit is niet alleen belangrijk voor de aansprakelijkheid van je bedrijf, maar de oude informatie kan ook problemen opleveren voor de onderneming met klanten en leveranciers. Het is namelijk zo, dat wanneer gegevens in de registers van de Kamer van Koophandel niet kloppen met de werkelijkheid, partijen met wie je samenwerkt de juiste informatie niet kunnen verkrijgen. Deze partijen kunnen jouw bedrijf namelijk opzoeken in het handelsregister om te kijken met wie ze precies te maken hebben en vandaar het belang dat de informatie moet kloppen. Als je adreswijziging binnen een week dan niet (goed) is doorgevoerd, is je onderneming voor andere dus niet vindbaar op dat (nieuwe) adres. Dit zal dus leiden tot problemen met partijen en hier zal jij zelf verantwoordelijk en daarmee aansprakelijk voor zijn.

Daarbij heb je ook juiste geregistreerde (adres)gegevens bij de Kamer van Koophandel nodig bij het aanvragen van een vergunning bij de gemeente voor bijvoorbeeld een parkeerplaats of een verbouwing. De gemeente zal jou de bepaalde gewenste vergunning verlenen, wanneer deze gegevens juist vermeld zijn.

Wanneer de adreswijziging volledig is doorgevoerd in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, kan je je hier pas op beroepen en is het dan dus eigenlijk pas “echt” geldig. Zorg dus dat je adres up-to-date is om onnodige problemen te voorkomen! Wij raden daarom ook aan om van te voren veranderingen die in de toekomst zullen plaats vinden door te geven aan de KvK, zo ben je extra goed voorbereid en ben je zeker van een probleemloze registratie. Als je moeite hebt met het  vermelden van de veranderingen aan de Kamer van Koophandel, kan je altijd hulp inschakelen van één van onze medewerkers via onze chat rechtsonder.

Hoe snel wordt de verandering doorgevoerd in het handelsregister door de KvK?

Hoe snel je wijziging wordt verwerkt in het register ligt aan de manier hoe je de wijziging doorgeeft aan de KvK. Doe je dit online, dan wordt de wijziging binnen 2 werkdagen verwerkt. Doe je het per post, dan wordt de wijziging binnen 10 werkdagen verwerkt. Als er een fout is in de doorgegeven wijziging, neemt de KvK vanzelf contact met je op. Wanneer de wijziging verwerkt is in het handelsregister, krijg je digitaal of per brief een officiële bevestiging opgestuurd. De hele registratieprocedure is gratis, dus je hoeft geen extra bijdrage te leveren.

Moet ik een verandering van mijn privé-adres ook registreren bij de KvK?

Je moet altijd veranderingen van je bedrijfsadres doorgeven aan de KvK. Dit hoeft niet altijd bij de veranderingen in je privé-adres, dit moet natuurlijk wel bij de gemeente of de nieuwe gemeente waar je naartoe verhuisd worden doorgegeven. De KvK krijgt van de gemeenten de privé-adreswijzigingen opgestuurd binnen Nederland, waardoor de KvK ambtshalve adressen wijzigt in hun systeem wanneer je bedrijfsadres hetzelfde is als je privé-adres. Je ontvangt dan een schriftelijke bevestiging en je hoeft dus zelf geen enkel formulier in te vullen. Het kan echter ook soms voorkomen dat de KvK het nieuwe bezoekadres niet zelf wijzigt. Dit komt, omdat zij dan niet zeker weten of het bedrijf als het ware “mee verhuist”. Als je dus geen schriftelijke bevestiging ontvangt, moet je er zelf achteraan gaan. Je moet de adreswijziging dan doorgeven via ​​dit formulier of digitaal via de website van de KvK. Het is handig om dit pas door te geven na het doorgeven van je nieuwe privé-adres bij de gemeente, zo voorkom je namelijk dat de KvK om eventueel aanvullend bewijs gaat vragen. Als het gaat om een privé-adreswijziging in het buitenland die hetzelfde is als je bedrijfsadres vul dan in dit wijzigingsformulier.

Magneet

Tot slot

Heb je na het lezen van dit artikel vragen? Of wil je even sparren over jouw adreswijziging? Open dan een chat met één van onze adviseurs. Dit zijn echte mensen die graag even je sparren over je uitdagingen. Ze hebben de expertise om je verder te helpen en doen dat ook graag. Start dus vooral een chat op!

Gepubliceerd op 11 december 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24