Kennisbank

Wanneer ben je aansprakelijk in een eenmanszaak?

Of je privé aansprakelijk bent voor de schulden van een bedrijf hangt er vanaf welke rechtsvorm je kiest. Wanneer je er een zonder rechtspersoonlijkheid kiest (een eenmanszaak, vof of maatschap) dan ben je wel privé aansprakelijk, bij een bedrijf met rechtspersoonlijkheid (een bv) niet.

Hoe werkt de aansprakelijkheid bij de eenmanszaak?

De eigenaar van de eenmanszaak is met zijn gehele vermogen aansprakelijk. Dit geldt voor alle schulden van de onderneming, schulden die ontstaan uit een overeenkomst maar ook schulden die ontstaan door een onrechtmatige daad. Er is geen afgescheiden vermogen, wanneer de eenmanszaak failliet gaat, betekent dit dus ook een persoonlijk faillissement. Schuldenaren kunnen het gehele privé vermogen uitwinnen. Wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, betekent dit dus ook dat het gehele gemeenschappelijke vermogen uitgewonnen kan worden. Het kan dus handig zijn om bepaalde verzekeringen af te sluiten.

Wat is rechtspersoonlijkheid?

De eenmanszaak is een veel voorkomende rechtsvorm in Nederland. Een rechtsvorm moet niet verward worden met rechtspersoonlijkheid. Een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid is een eigen entiteit. Dat betekent dat deze entiteit een afgescheiden vermogen heeft. Een BV is een voorbeeld van een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dit wordt dan ook een rechtspersoon genoemd. Het gevolg van rechtspersoonlijkheid is dat je niet met je privé vermogen aansprakelijk bent voor de schulden van het bedrijf. Logischerwijs is de ondernemer van een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid dus wél persoonlijk aansprakelijk, bijvoorbeeld de eenmanszaak (de eenmanszaak is dus geen rechtspersoon). Wanneer de ondernemer komt te overlijden betekent dit ook dat het voortbestaan van  eenmanszaak in gevaar komt.

schild

Waar zit het grootste risico in de eenmanszaak?

Wanneer het slecht gaat met het bedrijf en dit vervolgt in het failliet gaan van de eenmanszaak, kunnen schuldeisers tevens aanspraak maken op jouw privévermogen. Dit kan resulteren in persoonlijk faillissement.

Kan ik aansprakelijkheid voorkomen door naar een BV te gaan?

Je kunt een BV oprichten wanneer je denkt veel risico te lopen met jouw bedrijf. Dit kan van belang zijn voor de keuze voor een eenmanszaak of BV. Wanneer je eenmaal een eenmanszaak gaat oprichten en aansprakelijkheid wil voorkomen voor de schulden, heeft het geen zin om een BV op te richten met dat doel. Je blijft namelijk persoonlijk aansprakelijk voor die schulden die in de eenmanszaak zijn ontstaan.

Hoe werkt de aansprakelijkheid bij een VOF?

Een VOF heeft - net als de eenmanszaak - geen rechtspersoonlijkheid. De aansprakelijkheid bij een VOF werkt in principe hetzelfde als bij de eenmanszaak, echter ben je met een VOF hoofdelijk verbonden voor de schulden met de andere vennoten. Verder heeft een VOF een afgescheiden vermogen. Schuldeisers kunnen zich zowel verhalen op het afgescheiden vermogen als het privé vermogen van iedere vennoot. De vennoot kan zich vervolgens weer verhalen op het afgescheiden vermogen indien dat toereikend is voor de schuld.

magneet

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24