Kennisbank

ZZP’er worden? Deze stappen moet je ondernemen!

Als beginnende ondernemer heb je waarschijnlijk ontzettend veel plannen voor je nieuwe bedrijf. Met jouw baanbrekende idee ga jij de hele markt veroveren! Maar voordat je begint met ondernemen zijn er toch een aantal ‘formele’ stappen vereist. Het oprichten van een eenmanszaak is snel, makkelijk en goedkoop – al voor 50 euro sta je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Bovendien is de eenmanszaak fiscaal erg aantrekkelijk voor de kleine ondernemer. Maar hoe werkt deze inschrijving nou precies? En wat moet je nog meer regelen voordat je echt kan beginnen? Als je aan onze checklist voldoet kan je zorgeloos beginnen met ondernemen

Heb ik een zakelijke bankrekening nodig?

Ten eerste sta je voor de keuze of je een zakelijke rekening wilt openen. Nadat je eenmanszaak is ingeschreven bij de KvK, kan je een zakelijke rekening openen voor je eenmanszaak. In principe is dit niet wettelijk verplicht voor de eenmanszaak. Daarnaast is een zakelijke rekening best prijzig vergeleken met een particuliere rekening. Desalniettemin heeft een zakelijke rekening een aantal voordelen. Ten eerste zal de administratie overzichtelijker zijn. Bij zakelijk gebruik van jouw privérekening zal jij (of jouw boekhouder) elke transactie moeten sorteren. Hier zal veel meer tijd in zitten. En iedere ondernemer weet: tijd is geld. Daarnaast heb je een beter overzicht over je zakelijke financiën als je deze gescheiden houdt. Tot slot staat het gebruik van een zakelijke rekening een stuk professioneler. Grote kans dat je dus het meeste profijt hebt van een zakelijke bankrekening voor je eenmanszaak. Bovendien hebben veel Nederlandse banken in hun algemene voorwaarden een clausule opgenomen dat een particuliere betaalrekening niet zakelijk mag worden gebruikt. Als je dit toch doet en jouw bank dit ontdekt, zullen zij jou waarschijnlijk alsnog sommeren om hiervoor een zakelijke rekening te openen.

Hoe werkt het met de administratie?

Voor jouw eenmanszaak dien je een deugdelijke administratie te voeren. In principe mag je zelf de boekhouding verzorgen met behulp van bijvoorbeeld Excel of speciale boekhoudsoftware. Hier zal je wel veel tijd aan kwijt zijn, denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van de welbekende grootboekrekeningen en het opstellen van balansen en winst- en verliesrekening. Maar daarnaast zal je ook moeten denken aan de administratie van debiteuren en crediteuren, in- en verkoop, voorraad, en eventueel loonadministratie als je personeel hebt, of een rittenadministratie voor jouw zakelijke auto.

Hoe meer jouw onderneming groeit, des te ingewikkelder zal het worden om de gehele administratie zelf te verzorgen. Je bespaart een hoop tijd als je dit uitbesteed aan een goede boekhouder. Daarnaast wil je natuurlijk voorkomen dat je een fout maakt in de boekhouding, wat kan leiden tot bijvoorbeeld een naheffing van de Belastingdienst. Daarnaast is een professionele boekhouder op de hoogte van alle wettelijke verplichtingen. Wist je dat je jouw gehele administratie 7 jaar moet bewaren als bewijs voor de Belastingdienst? Of dat je enkel gebruik kunt maken van de fiscale aftrekposten als je (aantoonbaar!) 1225 uur in de onderneming hebt gestoken? Een echte professional zal jou hierin adviseren. Zo kom je niet achteraf voor verrassingen te staan. Firm24 biedt boekhouding aan voor ondernemers van alle formaten!

ZZP'er worden advies

Hoe dek ik mijn risico's af?

In feite ben je als eenmanszaak een persoon met een btw-nummer. Kenmerkend voor de eenmanszaak is dus ook dat je je in privé aansprakelijk bent voor de schulden van je onderneming. Als jij een schuldeiser niet meer kan betalen kunnen zij zich verhalen op jouw privévermogen: in het ergste geval kunnen zij bij jouw gezinswoning of spaarrekening komen. Dit wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen. Daarom dien je van tevoren de risico’s zo veel mogelijk af te dekken.

Ten eerste kan je dit bereiken door algemene voorwaarden op te stellen die van toepassing zijn op elke overeenkomst die jij sluit. Met behulp van voorbeelden op internet kan je zelf voorwaarden opstellen, maar het veiligste is om hier een jurist voor in te schakelen. Dit zal een kleine investering zijn, maar als je in de situatie komt dat je een boze klant of opdrachtgever hebt, zal je blij zijn. Daarnaast kan je een aantal verzekeringen af te sluiten om je in te dekken tegen de grootste risico’s. Je particuliere verzekeringen zullen de schade van de eenmanszaak namelijk niet dekken. Denk hierbij sowieso aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en rechtsbijstandsverzekering. Maar per sector kan het verschillen welke aanvullende verzekeringen verstandig zijn. Heb je bijvoorbeeld een (web)winkel kan het ook geen kwaad om een inventaris- of voorraadverzekering af te sluiten. 

Hoe kan ik mijn eenmanszaak inschrijven?

Als je bovenstaande zaken op een rijtje hebt, kan je jouw eenmanszaak inschrijven in het Handelsregister. Via de website van de KvK start je de aanvraag voor een inschrijving. Vervolgens kan je een afspraak inplannen bij een KvK-kantoor voor de verplichte identificatie waarmee je de inschrijving voltooit. Hiermee wordt jouw bedrijf officieel opgericht. De KVK zal jouw eenmanszaak aanmelden bij de Belastingdienst. Tegenwoordig is het ook mogelijk om je eenmanszaak volledig online op te richten, bijvoorbeeld via Firm24.

Nog niet zeker welke rechtsvorm je moet kiezen? Doe dan gratis de rechtsvormkeuzetest, binnen 3 minuten weet jij precies waar je aan toe bent!

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24