Kennisbank

Welke administratieve verplichtingen heb ik met een eenmanszaak?

  De administratie van je eenmanszaak dient te bestaan uit een aantal vaste onderdelen. De belastingdienst en de kamer van koophandel hebben een aantal regels aan de boekhouding van een eenmanszaak gesteld waaraan je je dient te houden.

  Wat hoort er bij de administratie van jouw eenmanszaak?

  Vaak onderschatten beginnende ondernemers hoe belangrijk goede administratie is, fouten in de boekhouding kan flinke kopzorgen opleveren voor ondernemers. Alle gegevens van uw onderneming die je vastlegt op papier of in elektronische vorm, horen bij uw administratie. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Kassabonnen;
  • Bank- en giroafschriften;
  • Software en databestanden;
  • Contracten, overeenkomsten en andere afspraken;
  • Agenda’s en afspraken boeken;
  • Ontvangen facturen en kopieën van verzonden facturen.

  Belastingaangifte (btw-aangifte) van jouw eenmanszaak

  De btw-aangifte heet ook wel aangifte omzetbelasting. Ook als je nog geen omzet hebt moet je aangifte doen. De eerste btw-aangifte is nog vaak op papier. Bij de formulieren van de Belastingdienst ontvang je een toelichting. Je volgende aangiftes doe je gewoon digitaal. Het is mogelijk deze aangifte uit te besteden aan je boekhouder of accountant. Dit scheelt een hoop administratief werk.  Dit is ook mogelijk bij Firm24 en veel ondernemers die bij ons een eenmanszaak oprichten kiezen ervoor hun boekhouding aan ons uit te laten besteden.


  E-book

  Lees verder in het E-book over de eenmanszaak

  Alle informatie over de eenmanszaak ontvang je direct in je mailbox

  Bekijk hier
  Arrow

  Geheel gratis!

  de eenmanszaak

  Moment van aangifte

  Btw-aangifte kan per maand, per kwartaal of per jaar gedaan worden. Dit hangt af van de hoogte van je omzet. Ook als je in een periode geen omzet hebt moet je aangifte omzetbelasting doen. Voor de uiterste datum waarop je aangifte dient te doen, geldt het volgende:

  • Maand- en kwartaalaangifte

  De aangifte dient uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover je aangifte doet. De aangifte over de maand april doe je dus uiterlijk 30 april. De aangifte over het eerste kwartaal doe je ook op deze datum.

  • Jaaraangifte

  De aangifte doe je voor 1 april van het eerstvolgende jaar.

  Kleine ondernemingsregeling

  Is je omzet exclusief btw in een bepaald kalenderjaar minder dan €20.000? Dan kun je kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Je berekent dan geen btw op je leveringen. De btw op kosten mag je ook niet aftrekken. Je mag een beperkte btw-administratie bijhouden en hoeft geen btw-aangifte te doen.

  Heb je interesse in de boekhouding services van Firm24, neem dan contact op met ons via bookkeeping@firm24.com!

  Ten slot (aanrader)

  Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.