Kennisbank

Eenmanszaak opheffen

  Als je een eenmanszaak zonder omzet hebt of je wilt om een andere reden de eenmanszaak opheffen, moet je met een aantal zaken rekening houden. Wij geven hieronder antwoord op de belangrijkste vragen met betrekking tot het stoppen van je eenmanszaak.

  Moet ik mij uitschrijven bij de Kamer van Koophandel?

  Op het moment dat je besluit de eenmanszaak te beëindigen, moet je deze uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit kan via de website van de KvK. Hier krijgt de Belastingdienst automatisch bericht van.

  Hoe wikkel ik het af bij de Belastingdienst?

  Zoals hierboven genoemd, krijg de Belastingdienst automatisch bericht wanneer je de eenmanszaak uitschrijft bij de KvK. Je ontvangt daarna van de Belastingdienst een bevestiging, mocht je dit niet hebben ontvangen dan is het belangrijk dat je alsnog zelf aan de Belastingdienst doorgeeft dat je eenmanszaak stopt.

  Wanneer je de eenmanszaak stopt moet je fiscaal afrekenen bij de Belastingdienst, maar ook bij het overnemen van de eenmanszaak door een ander of wanneer de rechtsvorm verandert (je gaat van eenmanszaak naar bv). Dit doe je door de stakingswinst te berekenen. Dit is het verschil tussen de boekwaarde van de eenmanszaak en de werkelijke waarde. Dat betekent dat er bijvoorbeeld ook afgerekend moet worden over de goodwill. Het is lastig te berekenen dus het advies is om hier een specialist voor in te schakelen. Verder moet je zorgen dat de administratie wordt gesloten en dat je deze nog zeven jaar bewaard. Ook moet je een slotaangifte voor de omzetbelasting (btw) doen. Alle voorraden en bedrijfsmiddelen gaan over naar het privévermogen. Dat betekent dat er wel btw over betaald moet worden, als je de btw afgetrokken had bij de aanschaf van de goederen.


  E-book

  Lees verder in het E-book over de eenmanszaak

  Alle informatie over de eenmanszaak ontvang je direct in je mailbox

  Bekijk hier
  Arrow

  Geheel gratis!

  de eenmanszaak

  Waar moet ik verder rekening mee houden?

  Verzekeringen, abonnementen, contracten, vergunning et cetera moeten allemaal opgezegd worden. Als je een domeinnaam hebt kun je deze ook opzeggen. Aansprakelijkheid verdwijnt niet, schulden moeten nog steeds afbetaald worden. Als je personeel in je eenmanszaak hebt, heb je een ontslagvergunning nodig.

  Als je de eenmanszaak stopt moet je deze dus uitschrijven bij de KvK en moet er afgerekend worden bij de Belastingdienst. Het is aan te raden voor dit laatste hulp in te schakelen.

  Ten slot (aanrader)

  Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.