Als ondernemer ontkom je er ook niet aan: belasting betalen. Gelukkig kun je met je BV wel aanspraak maken op een aantal vrijstellingen en gunstige fiscale regelingen. Hieronder volgt een overzicht van een aantal recente fiscale wijzigingen.

Verruiming van de werkkostenregeling

Deze regeling is vooral interessant voor de ondernemer met personeel. De werkkostenregeling houdt in dat een bepaald percentage van de totale loonsom van al het personeel besteed mag worden aan vergoedingen en/of verstrekkingen aan het personeel. Hierover hoeft geen loonbelasting betaald te worden. Het percentage is met ingang van 1 januari 2020 gestegen naar 1,7% over de eerste €400.000,- van de totale loonsom. Voor het bedrag daarboven blijft het tarief van 1,2% gelden.

Onbelaste VOG

Tot en met 2019 was de aanvraag voor een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) alleen onbelast (vrijgesteld van loonbelasting) als de VOG betaald werd middels de werkkostenregeling. Sinds dit jaar is dit niet meer het geval. Een VOG-aanvraag valt in de gerichte vrijstelling van de onderneming en is hierdoor onbelast.

Verlaging vennootschapsbelasting

Richt je je onderneming in 2020 op, dan val je meteen met je neus in de boter als het gaat om de vennootschapsbelasting. Vanaf dit jaar bedraagt het lage tarief (winst tot en met €200.000,-) 16,5%. Over de winst daarboven betaal je het hoge tarief van 25% belasting. In 2021 gaan zowel het lage als het hoge belastingtarief opnieuw naar beneden: het lage tarief wordt 15% en het hoge tarief wordt 21,7%.

Verhoging tarief aanmerkelijk belang (box 2)

Vanaf 1 januari 2020 is het tarief voor het aanmerkelijk belang (box 2) verhoogd van 25% naar 26,25%. Dit zal verder stijgen in 2021 naar 26,90%. Wanneer je minimaal 5% van de aandelen bezit in de BV dan wordt dit aangemerkt als aanmerkelijk belang.

Subsidies voor groene initiatieven

Vanuit de overheid komt er een subsidiepot van €100.000.000,- (100 miljoen) speciaal voor het MKB. Deze subsidiepot is bedoeld voor energiebesparende maatregelen. Denk alvast na over hoe jouw BV energiebesparende maatregelen kan nemen en begin de oprichting van je BV goed en groen met hulp van de overheid! Houd daarvoor de website van de RVO in de gaten.

Wil je volledig op de hoogte zijn van alle fiscale tips en trics voor 2020? Klik dan hier!

Starten met oprichten? Of nog niet zeker van je rechtsvorm?

Start direct met het oprichten van je onderneming of doe in 3 minuten de test om erachter te komen welke rechtsvorm bij jou past!