Je overweegt een BV op te richten maar vindt nergens een duidelijk overzicht van de kosten die daarmee gepaard gaan en dus vraag je je af hoe groot het verschil is met de kosten van het oprichten van een eenmanszaak? In dit artikel staan zowel de jaarlijkse kosten als de eenmalige zetten kosten gerelateerd aan de oprichting van een BV voor je op een rijtje. Zo heb je aan één document voldoende om degelijk geïnformeerd te zijn en kan je je daarna focussen op wat er echt toe doet: ondernemen!

Notariskosten BV oprichten

Omwille van de bestaande wettelijke verplichting, om bij de oprichting van een BV statuten te maken en die vast te leggen middels een notariële akte, ben je verplicht voor jouw BV oprichting beroep te doen op de diensten van een notaris. Zonder een oprichtingsakte zal je er namelijk niet in slagen je BV te laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De notariskosten voor het oprichten van een BV staan niet vast, maar – naargelang de gecompliceerdheid van de statuten – moet je rekening houden met een kostenpost die varieert tussen €500 en €1.000 voor de noodzakelijke handelingen.

Er zijn ook online alternatieven voor de notaris. Een goede methode om de BV oprichtingskosten te drukken is beroep doen op de online services van Firm24.com. Als online specialist in het starten van een BV, kunnen wij jou dankzij de afspraken die we hebben met onze notarissen erg scherpe tarieven aanbieden. Online een BV oprichten via Firm24 kan al vanaf €295,-.

Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een BV?

Beslis je om een BV op te richten, dan wordt het vermogen van die BV in aandelen verdeeld. Je zal in de hoedanigheid van oprichter(s) van de BV deze aandelen bij de oprichting ontvangen. Vanaf nu ben je aandeelhouder in het bedrijf. Op die manier verwerf je inspraak in de onderneming en kan je tevens aanspraak maken op dividenden. Bij deze rechtsvorm is jouw privé vermogen strikt gescheiden van het zakelijke vermogen van de BV. In principe ben je bijgevolg niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Meer gedetailleerde info hierover vind je in ons artikel over de aansprakelijkheid binnen een BV. In het geval van een eenmanszaak daarentegen, ben je voor de volle 100% persoonlijk verantwoordelijk voor de zakelijke schulden die je maakt. De wetgever maakt geen verschil tussen het vermogen van de onderneming en je privé vermogen. Hierdoor handel je binnen deze rechtsvorm altijd voor eigen risico en rekening. In het ergste geval kan een schuldeiser dus aanspraak maken op bijvoorbeeld je gezinswoning.

Stappenplan BV oprichten

Download hier het e-book en lees alle stappen die belangrijk zijn bij het oprichten van je BV.

Voorblad Stappenplan e-book Blanco pagina Blanco pagina Blanco pagina

Kosten BV oprichten: Registratiekosten KvK

Je kan helaas niet zoals bij een eenmanszaak een BV oprichten bij de KvK. Als je er voor kiest om een eenmanszaak op te richten, heb je geen notaris nodig. Je gaat zelf bij de KvK langs om je eenmanszaak te laten registreren en betaalt je een registratievergoeding van €50. Diezelfde vergoeding wordt ook gerekend voor het registreren van een BV. Het betreft een eenmalige registratiekosten die bij geen enkele online oprichter of notaris in het basisbedrag is inbegrepen.Ga je je BV opzetten dan hoef je zelf gelukkig niet nog langs de KvK voor de inschrijving. Onze notaris zal de BV laten inschrijven. Na inschrijving ben je helemaal klaar en kan je de de business in je eigen BV opstarten!

Jaarlijkse kosten BV oprichten: Onderhoudskosten

Het voornaamste verschil in de kosten tussen een BV en een eenmanszaak is – zeker als je voor een oprichting via een online partner hebt gekozen – vooral te zien op het vlak van de onderhoudskosten. Deze kosten zijn jaarlijks wederkerend en hebben dus naast de oprichtingskosten een grotere invloed. Elke onderneming is bij wet gehouden aan het bijhouden van een administratie, ook de eenmanszaak. Waar de eenmanszaak een aangifte inkomstenbelasting moet indienen, geldt voor een BV een aangifte vennootschapsbelasting. Daarnaast zijn beide rechtsvormen verplicht een BTW aangifte te doen. De doorslaggevende factor voor de kosten is voor veel ondernemers de omvang van de administratie. De in- en verkoopfacturen en bankacties vormen samen de administratie. Het verwerken van de administratie in een jaarrekening, en aangifte vennootschapsbelasting is een niet zo eenvoudige taak die vaak wordt uitbesteed aan specialisten. Dat brengt extra jaarlijkse kosten voor de onderneming gedreven in de BV met zich mee. Gemiddeld mag je ervan uitgaan dat de jaarlijkse kosten van een eenmanszaak zich situeren tussen de €200 en de €1.200, waar de jaarlijkse kosten van een BV al snel op €600 tot €1.800 moet rekenen.

Kosten oprichten van een BV: Conclusie

De BV oprichtingskosten verschillen vooral erg van die van een eenmanszaak als je voor de traditionele weg kiest door rechtstreeks naar een notaris te gaan. Kies je voor een BV oprichting via Firm24, dan is het verschil erg beperkt. De administratiekosten hebben meer impact. Een jaarrekening is – ondanks dat veel eenmanszaken die meestal ook laten opmaken – een verplichting voor de BV. Het opstellen van een jaarrekening is niet eenvoudig. Hiervoor moet een boekhouder / accountant voor worden ingeschakeld. Andere belangrijke factoren voor de keuze tussen een eenmanszaak en een BV zitten ‘m in de aansprakelijkheid en de fiscaliteit. Ga je een BV oprichten, hou dan rekening met de volgende eenmalige en jaarlijkse kosten:

Prijs range per itemEenmanszaakBVHoldingstructuur
Oprichtingkosten€0vanaf €295€600
Eenmalige registratiekosten KvK€50€50€100
Maandelijkse boekhoudingskosten€100€199€250

Ben je er nog niet uit welke rechtsvorm het beste bij jouw onderneming past? Neem dan gratis contact op met onze juristen en fiscalisten.

Bij Firm24 regel je snel , gemakkelijk en voordelig je eigen BV. Vul het online vragen formulier in en wij gaan direct voor je aan het werk!

Starten met oprichten? Of nog niet zeker van je rechtsvorm?

Start direct met het oprichten van je onderneming of doe in 3 minuten de test om erachter te komen welke rechtsvorm bij jou past!