Kennisbank

Wat zijn de voordelen en nadelen van een stichting?

  Voordelen

  Rechtspersoonlijkheid

  Een stichting bezit rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat een stichting, net als een mens, zelfstandig drager is van rechten en plichten. Een stichting kan bijvoorbeeld zelf contracten aangaan. Rechtspersoonlijkheid brengt met zich dat, indien sprake is van wanprestatie of een faillissement, de stichting zelf aansprakelijk is. De personen achter de stichting zijn dus in beginsel niet aansprakelijk.

  Geen gebruikelijk loon

  Aangezien de stichting een winstuitkeringsverbod kent, geldt voor de stichting geen gebruikelijk loonregeling zoals bij de BV. Bij een onderneming als een BV is het gebruikelijk dat er winst wordt gemaakt. Het overschot van het resultaat wordt veelal uitgekeerd aan aandeelhouders in de vorm van dividend. De belasting op dividend ligt lager dan op loon uit werkzaamheden in een dienstverband (loonbelasting). Om dit gelijk te trekken en ondernemers geen belastingvoordeel ten opzichte van gewone werknemers te geven, heeft de wetgever de gebruik loonregeling in het leven geroepen. De gebruikelijkloonregeling staat ook wel bekend als het DGA-salaris.

  Flexibiliteit

  Naast het voordeel van rechtspersoonlijkheid is een ander voordeel van de stichting dat de stichting erg flexibel is. Je kan er bijvoorbeeld aandelen in onder brengen (STAK), derdengelden beheren, een maatschappelijk of sociaal doel nastreven of zelfs commerciële activiteiten verrichten. Een stichting is aldus erg veelzijdig en ook een veel gekozen rechtsvorm in Nederland.

  Belastingtechnische voordelen

  Indien sprake is van een speciaal soort stichting zoals een ANBI of een SBBI, dan kan je spreken van fiscale-of belastingtechnische voordelen. Welke voordelen dat zijn lees je hier.

  Enkele andere voordelen

  Naast de bovengenoemde voordelen kun je ook nog denken aan het voordeel dat (i) een stichting kan worden opgericht door één persoon, (ii) je geen kapitaaleis hebt voor een stichting. Daardoor kan de stichting eenvoudig en goedkoop worden opgericht en (iii) dat een stichting geen leden of aandeelhouders heeft. Hierdoor blijft de invloed van buitenaf beperkt.

  Nadelen

  Geen winstuitkering

  Als je kiest voor een stichting dan moet je je beseffen dat je geen winstuitkering aan jezelf als bestuurder kan doen. Een stichting is immers een rechtspersoon die niet is gericht op het maken van winst.

  Notariële akte

  De opstartkosten voor een stichting liggen wat hoger dan voor bijvoorbeeld een eenmanszaak of VOF. De reden hiervoor is dat een stichting moet worden opgericht door een notaris. De notaris maakt de statuten van de stichting en schrijft de stichting in bij het handelsregister van de KvK. Firm24 heeft dit proces gestandaardiseerd, gedigitaliseerd en geautomatiseerd waardoor de kosten voor jou zo laag mogelijk blijven. Je richt een stichting via Firm24 al op vanaf €399,- exclusief btw.

  Administratie

  Als stichting ben je tot slot verplicht om administratie bij te houden. Indien je ervoor kiest om dit niet zelf te doen, maar te laten doen door bijvoorbeeld een accountant of boekhouder dan moet je er rekening mee houden dat dit kosten meebrengt.

  Ten slot (aanrader)

  Iedere situatie is uniek en dat kan soms lastig zijn. Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers nieuwsgierig hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.