Switch Language

Stichting oprichten

Stel je gaat een stichting oprichten, wat moet je dan weten?

Een stichting wordt in het algemeen opgericht om een sociaal of maatschappelijk doel op te richten. Eventueel gemaakte winsten zullen worden gebruikt voor het beoogd doel, welke is opgenomen in de statuten. Je kunt een stichting alleen of samen met anderen oprichten. De oprichting verloopt via de notaris waarna de stichting wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Naast een gewone stichting kun je ook een stichting oprichten met ANBI status of een Stichting Administratiekantoor, ook wel STAK genoemd.

ANBI status

Daarnaast is het mogelijk dat jouw stichting kan worden aangemerkt als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Om als ANBI aangemerkt te worden, dien je wel aan verschillende voorwaarden van de Belastingdienst te voldoen. Als je eenmaal de status ANBI hebt verkregen, kunnen eventuele schenkingen en erfenissen worden vrijgesteld van belastingen. Ook de schenker kan onder bepaalde voorwaarden belastingvrij schenken. Dit maakt het voor de schenker ook aantrekkelijker om schenkingen te doen!

Stichting Administratiekantoor/STAK

Tot slot kun je een STAK gebruiken in een BV structuur om anonimiteit van de uiteindelijk gerechtigden te waarborgen of om werknemers te laten meeprofiteren van winsten van de BV zonder dat zij zeggenschap krijgen.

Nadelen van een stichting

Wanneer je een stichting opricht, kun je de winst niet naar jezelf uitkeren. Maar aangezien je meestal een maatschappelijk of sociaal doel nastreeft, is dit waarschijnlijk ook niet de bedoeling. Een stichting wordt opgericht per notariële akte. De eenmalige setup kosten liggen daarom iets hoger dan bij sommige andere rechtsvormen. Tot slot dien je ook voor de stichting een administratie bij te houden.

Met welke belastingen dien je rekening te houden met het oprichten van een stichting?

In bepaalde gevallen wordt de stichting als onderneming gezien. Er wordt beoordeeld of de stichting deelneemt aan het economisch verkeer door middel van kapitaal en arbeid en daarbij winst beoogt te behalen. Belastingplicht voor de vennootschapsbelasting is het gevolg. Tevens kan het zo zijn dat de stichting BTW-plichtig wordt. Wanneer de stichting personeel in dienst neemt, krijgt zij ook te maken met loonheffingen.

 

Een stichting oprichten kan online en voor een scherpe prijs. Bekijk onze stichting pagina.

Deel dit artikel

Klantbeoordeling: van
Cijfer:
Nieuw bij Firm24? Profiteer van nog meer gratis kennis en tips Aanmelden