Meer dan 40.000 contracten opgesteld
Veilig betalen

Waarom een converteerbare lening?

In de opstartfase van je onderneming is het vaak lastig om een waardering te geven aan je bedrijf. Met een converteerbare lening kun je die waardering nog even achterwege laten. Omdat je niet meteen je aandelen verkoopt, houd je als oprichter van je startup volledige controle over jouw onderneming. Dat betekent dat er nog geen onderhandelingen hoeven plaats te vinden over de aandeelwaarde of stemrecht.

Contract laten opstellen bij Firm24

 • ✓ Telefonische intake over jouw wensen (20 min)
 • ✓ Binnen 7 dagen opgeleverd
 • ✓ Spoedlevering mogelijk
 • ✓ Jouw jurist stelt dit document op in 3 à 4 uur
 • ✓ Vaste prijs per document, achteraf betalen
 • ✓ Geen juridische kennis nodig

Onze diensten

Wij leveren alleen converteerbare Lening op maat. Deze zijn altijd specifiek op jouw onderneming en situatie gericht. Geen gedoe met sjablonen.

Opstellen €199,-

Jouw converteerbare lening opgesteld door een ervaren jurist. Laat het door ons doen!

-

Aanpassen €199,-

Laat je documenten nakijken & aanpassen door een ervaren jurist

Nakijken €99,-

Zelf een converteerbare lening opgesteld? Laat ze controleren door een ervaren jurist

Ben je geinteresseerd? Start direct!

Hoe werkt het?

In 4 stappen eenvoudig en snel geregeld
1

Kies een datum en tijd

Gebruik de datumprikker om een datum en een tijdstip te kiezen voor een intakegesprek

2

Telefonische intake

We voeren telefonisch een intake voor het opstellen van je contract

3

Ontvang conceptakte

Je conceptakte VOF-overeenkomst wordt per e-mail ter controle gestuurd

4

Geef aanpassingen door

Geef je aanpassingen aan ons door en we zorgen ervoor dat alles goed verwerkt wordt

40.000 klanten gingen je voor

Onder andere deze ondernemers

AppromotersAppromoters.com
Fit Dans Fitdans
PolytentialPolytential
01 / 03
Appromoters
Florian en Raoul
Appromoters
Chevron leftChevron right
"Absolute aanrader! Firm24 heeft ons geholpen met nieuwe bedrijfsstructuren en de administratie in absolutely no-time en tegen een zeer laag tarief! Het is een groep échte die-hard professionals en zeer prettig om mee samen te werken."
02 / 03
Fitdans
Fitdans BV
Chevron leftChevron right
"Laagdrempelig, goed toegankelijk en zeer praktisch opgezet. De geleverde toepassingen zijn helemaal compleet, waardoor het niet loont om er zelf mee aan de slag te gaan. Top!"
03 / 03
Polytential
Polytential
Chevron leftChevron right
"Service was goed en persoonlijk. Vragen werden bijna direct beantwoord. Een passende oplossing voor ons probleem van spoed werd eenvoudig opgelost met de BV overeenkomst"

Veelgestelde vragen over converteerbare lening

plus

Wat is een converteerbare lening?

Startende ondernemers kiezen bij het financieren van de onderneming regelmatig voor een converteerbare leenovereenkomst (lening). Vaak zien we dat ook bij crowdfunding dit principe wordt toegepast.

Een voorbeeld: je hebt voor je onderneming een financieringsbehoefte hebt en een partij gevonden hebt die bereid is om in je onderneming te investeren. Die partij investeert € 25.000 door middel van een converteerbare lening. Je spreekt onderling een looptijd af van 5 jaar met een rentepercentage van 10%.

De korting op de aandelen wordt vastgesteld op 25%. Na afloop van de periode van 5 jaren is je onderneming € 1.000.000 waard en er zijn 100.000 aandelen die dus een waarde hebben van € 10 per stuk. De partij had € 25.000 geïnvesteerd met een rentepercentage van 10%. De opgebouwde rente is (grofweg) € 15.000 dus is de schuld opgelopen tot € 40.000.

Voor dat bedrag krijgt de investeerder aandelen in je bedrijf en er was afgesproken dat er een korting van 25% op de aandelen zou gelden. Deze kosten dan niet € 10 maar € 7,50. Er worden dus 5333 aandelen afgegeven aan de investeerder. De investeerder heeft in feite € 40.000 in je bedrijf gestoken (kapitaal plus opgebouwde rente) en krijgt daarvoor aandelen terug die een waarde vertegenwoordigen van ruim € 53.000.

Geen slechte investering als je ziet dat er € 25.000 is geïnvesteerd en er dus € 28.000 rendement uit de investering is gekomen.

Mocht er in de tussentijd een partij je onderneming willen overnemen, dan wordt het geïnvesteerde bedrag (lening plus rente) omgezet in aandelen. De waarde van het aandeel is bepaald door de overnamesom. Hier gaat dan 25% korting vanaf. Het rendement bestaat dus uit de meerwaarde tussen het geïnvesteerde bedrag en de waarde van de aandelen op basis van de overnameprijs.

Het staat overigens de investeerder vrij om de onderneming de converteerbare lening te laten inlossen of te kiezen voor het aandelenpakket. Ongeacht of je de investerende partij bent of de onderneming die een converteerbare lening gaat uitgeven, in beide gevallen is het verstandig om juridisch advies in te winnen bij juristen. De financiële injectie kan heel belangrijk zijn voor de onderneming maar het is wel een risicogevoelige investering die wordt aangegaan.

plus

Redenen om voor een converteerbare lening te kiezen

Deze lening kan in de toekomst worden omgezet naar aandelen binnen de onderneming. Het voordeel van de converteerbare leenovereenkomst is dat het redelijk snel en eenvoudig kan worden opgezet. Hier is geen tussenkomst van de notaris voor nodig. Deze vorm van bedrijfsfinanciering is voor veel starters aantrekkelijk omdat er in de beginperiode geen aflossingsverplichting is. Vaak zien we dat er in de overeenkomst een korting wordt bedongen voor de financierende partij op de koop van de aandelen.

Voor jou als ondernemer trek je financiële middelen in je organisatie. Dit gaat je een aantal jaren helpen om je onderneming (vaak de start-up) te laten doorgroeien tot een levensvatbaar bedrijf. Let er wel op dat de investeerders erg betrokken zullen zijn met je onderneming omdat zij natuurlijk uit zijn om een zo groot mogelijke waarde van de onderneming na afloop van de looptijd van de lening.

Mocht je de investerende partij zijn, dan heb je geloof in de onderneming en geef je ze het financiële steuntje in de rug om de onderneming snel te laten ontwikkelen. Je beoogt een goed rendement omdat je na de looptijd van de onderneming de lening gaat omzetten in een aandelenbelang in het bedrijf.

Realiseer je wel dat je tijdens de looptijd dus geen rentebetalingen tegemoet kunt zien en dat het een risicovolle manier van geld beleggen is. Deze vorm van bedrijfsfinanciering is bij uitstek bedoeld voor innovatieve concepten of ondernemingen met een bovengemiddelde groeipotentie.

Omdat deze converteerbare lening vaak is achtergesteld aan bijvoorbeeld een normale banklening, is de risicoclassificatie in financiële wereld dan ook zeer speculatief. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit voor in potentie snel groeiende ondernemingen of erg innovatieve concepten inderdaad een risicovolle vorm van financiering is maar in deze tijd steeds meer geaccepteerd wordt. We zien dat crowdfundingplatformen zoals Leapfunder ook zijn gebaseerd op deze vorm van bedrijfsfinanciering.

plus

Wat staat er in een converteerbare lening?

Wij zien in de praktijk vaak dat de startende ondernemers vaak moeite hebben met de overeenkomsten die door investeerders worden aangeboden. Een hoop papierwerk terwijl je als ondernemer vaak gewoon wilt werken aan je concept. Wat voor de investeerder alledaags werk is, is voor jou als ondernemer vaak een juridische spaghetti waar je moeilijk doorheen komt.

Daarom is het belangrijk dat je je juridisch goed laat bijstaan. Het is belangrijk dat de overeenkomst de belangen van beide partijen goed weerspiegeld. Enerzijds moet jij als ondernemer met je bedrijf de komende jaren goed door kunnen groeien door de financiële inbreng.

Anderzijds zal de investeerder voldoende rendement aan het einde van de lening willen hebben. Inhoudelijk maak je afspraken op welk moment de financiële middelen vrijkomen en waarvoor deze benut mogen worden.

Daarnaast spreek je af wat de looptijd is en tegen welke voorwaarden (rente en conversie in aandelen) de lening wordt aangegaan. Raadpleeg een deskundig jurist voor het controleren of opstellen van je converteerbare leenovereenkomst!

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Onze medewerkers onderscheiden zich door de combinatie van betrokkenheid, deskundigheid en passie. Wij geven je graag persoonlijk advies.

 • call Telefoon: +31 (0)20 30 80 675
 • Ma-Do: 09:00 - 19:00
 • Vrijdag: 09:00 - 17:00
 • chat Chat met een rechtspecialist
 • Werkdagen: 09:00 - 22:00
 • Weekend: 12:00 - 17:00
Team Support