Meer dan 40.000 contracten opgesteld
Veilig betalen

Waarom een maatschapscontract?

Als startende ondernemer kan je voor verschillende rechtsvormen kiezen. Een maatschap wordt vaak gekozen door hen die samen met andere ondernemers een beroep willen uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan tandartsen die samen een praktijk willen openen. Aan de oprichting komt weinig formalisme te pas. Een inschrijving bij de KVK is voldoende. Een maatschapscontract is niet verplicht, maar wordt in de praktijk door bijna iedereen gedaan. Wil je hier meer over weten? Plan dan een vrijblijvend intakegesprek in.

Contract laten opstellen bij Firm24

 • ✓ Telefonische intake over jouw wensen (20 min)
 • ✓ Binnen 7 dagen opgeleverd
 • ✓ Spoedlevering mogelijk
 • ✓ Jouw jurist stelt dit document op in 3 à 4 uur
 • ✓ Vaste prijs per document, achteraf betalen
 • ✓ Geen juridische kennis nodig

Onze diensten

Wij leveren alleen een maatschapscontract op maat. Deze zijn altijd specifiek op jouw onderneming en situatie gericht. Geen gedoe met sjablonen.

Opstellen €249,-

Jouw een maatschapscontract opgesteld door een ervaren jurist. Laat het door ons doen!

Aanpassen €249,-

Laat je een maatschapscontract nakijken & aanpassen door een ervaren jurist.

Nakijken €99,-

Zelf een maatschapscontract opgesteld? Laat ze controleren door een ervaren jurist.

Ben je geinteresseerd? Start direct!

Hoe werkt het?

In 4 stappen eenvoudig en snel geregeld
1

Kies een datum en tijd

Gebruik de datumprikker om een datum en een tijdstip te kiezen voor een intakegesprek

2

Telefonische intake

We voeren telefonisch een intake voor het opstellen van je contract

3

Ontvang conceptakte

Je conceptakte VOF-overeenkomst wordt per e-mail ter controle gestuurd

4

Geef aanpassingen door

Geef je aanpassingen aan ons door en we zorgen ervoor dat alles goed verwerkt wordt

40.000 klanten gingen je voor

Onder andere deze ondernemers

AppromotersAppromoters.com
Fit Dans Fitdans
PolytentialPolytential
01 / 03
Appromoters
Florian en Raoul
Appromoters
Chevron leftChevron right
"Absolute aanrader! Firm24 heeft ons geholpen met nieuwe bedrijfsstructuren en de administratie in absolutely no-time en tegen een zeer laag tarief! Het is een groep échte die-hard professionals en zeer prettig om mee samen te werken."
02 / 03
Fitdans
Fitdans BV
Chevron leftChevron right
"Laagdrempelig, goed toegankelijk en zeer praktisch opgezet. De geleverde toepassingen zijn helemaal compleet, waardoor het niet loont om er zelf mee aan de slag te gaan. Top!"
03 / 03
Polytential
Polytential
Chevron leftChevron right
"Service was goed en persoonlijk. Vragen werden bijna direct beantwoord. Een passende oplossing voor ons probleem van spoed werd eenvoudig opgelost met de BV overeenkomst"

Veelgestelde vragen over een maatschapscontract

plus

Wat is een maatschapscontract?

Een maatschap is een rechtsvorm. Het is een samenwerkingsverband tussen twee of meer vennoten (maten) die onder een gemeenschappelijke naam hetzelfde beroep uitoefenen. Tussen deze maten is een maatschapscontract gesloten. De samenwerking in een maatschap zie je in de praktijk vaak voorkomen bij advocatenkantoren, tandartsenpraktijken, huisartsenpraktijken en accountants. Het voordeel van deze samenwerking is dat de maten gezamenlijk een aantal taken kunnen organiseren, zoals huisvesting, boekhouding en receptie. Zo wordt voor hen veel tijd bespaard en kunnen ze de tijd die ze daardoor overhouden in hun beroep stoppen.

De maatschap moet worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. De maten worden door de Belastingdienst als afzonderlijke ondernemers gezien. Dit betekent dat iedere maat inkomstenbelasting moet betalen over de inkomsten uit de maatschap. De maatschap zelf betaalt omzetbelasting over de goederen en/of diensten die zij levert.

plus

Waarom heb je een maatschapscontract nodig?

Een maatschapscontract is nodig om de samenwerking vast te leggen. Om een samenwerking zo succesvol mogelijk te laten zijn dien je bepaalde afspraken te maken. Niet alleen over de taken die in de maatschap gezamenlijk zijn georganiseerd, maar ook over de gemeenschappelijke werkzaamheden. Daar kunnen namelijk conflicten ontstaan.

plus

Wat staat er precies in een maatschapscontract?

Wanneer je een maatschap hebt leg je afspraken vast in de maatschapsovereenkomst oftewel het maatschapscontract. Het is dus een overeenkomst tussen de maten van de maatschap. Er is wettelijk weinig geregeld over het maatschapscontract en daarnaast is het regelend recht. Het is dus erg belangrijk afspraken vast te leggen in het maatschapscontract. De afspraken zijn namelijk echt het geldend recht voor de maatschap.

In het maatschapscontract leg je vast wat iedere maat inbrengt en hoe lang de samenwerkingsvorm duurt. Daarnaast spreek je ook af hoe winsten en verliezen worden verdeeld en wie waartoe gerechtigd is. Ook afspraken over in- en uittreding en de wijze waarop dit kan plaatsvinden, of wat er gebeurt wanneer er een maat overlijdt, leg je vast in het maatschapscontract. Dit geldt ook voor afspraken over ziekte van een maat, arbeidsongeschiktheid en bijvoorbeeld langdurige afwezigheid.

Het maatschapscontract bevat ook bepalingen over hoe de bevoegdheid van de maten is geregeld. De hoofdregel is dat iedere maat verantwoordelijk is voor de uitoefening van zijn eigen beroep, maar er zijn ook zaken die onder gemeenschappelijke verantwoordelijkheid vallen. Denk bijvoorbeeld aan de administratie of bedrijfsvestiging. Over deze gebieden wordt nog apart in het maatschapscontract vastgelegd wie er bevoegd is te handelen en wanneer.

Wanneer er een groot leeftijdsverschil zit tussen de maten kunnen er spanning ontstaan. Dit heeft ermee te maken dat de oudere maten geen nieuwe investeringen willen doen en de jonge maten bijvoorbeeld wel. In een dergelijk geval is het dus ook handig hier duidelijk afspraken over te maken in het maatschapscontract.

Tot slot is het van belang dat je een geschillenregeling in het maatschapscontract opneemt. Er kunnen zich natuurlijk situaties of geschillen voordoen die je in eerste instantie niet had zien aankomen. Op zo’n moment is het prettig dat er al afspraken over gemaakt zijn in het maatschapscontract.

plus

Wat is het risico als ik geen maatschapscontract heb?

Het is van belang dat je de gemeenschappelijke taken (receptie, onderhoud, huisvesting, administratie etc) schriftelijk vast laat leggen. Dit voorkomt onduidelijkheden, conflicten of geschillen achteraf.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Onze medewerkers onderscheiden zich door de combinatie van betrokkenheid, deskundigheid en passie. Wij geven je graag persoonlijk advies.

 • call Telefoon: +31 (0)20 30 80 675
 • Ma-Do: 09:00 - 19:00
 • Vrijdag: 09:00 - 17:00
 • chat Chat met een rechtspecialist
 • Werkdagen: 09:00 - 22:00
 • Weekend: 12:00 - 17:00
Team Support