Switch Language

Stichting maatschappelijk belang oprichten (ANBI) €399

Onder bepaalde omstandigheden kan een stichting kwalificeren als een ANBI. Dit staat voor een Algemeen Nut Beogende Instelling. Deze kwalificering brengt bepaalde (fiscale) voordelen met zich mee. Zo is een ANBI geen erf- en schenkbelasting verschuldigd. Daarnaast kunnen donateurs hun donaties aftrekken voor de loon- en inkomstenbelasting. De belangrijkste eis die aan de ANBI status is verbonden is dat de stichting zich voor 90% voor het algemeen nut inzet.

Overige kenmerken van een Stichting ANBI:

 • De bestuurder mogen alleen een kleine onkostenvergoeding ontvangen;
 • De stichting mag geen winstoogmerk hebben;
 • Er dient een redelijke verhouding te zijn tussen de kosten en de bestedingen;
 • Indien de stichting wordt opgegeven, dient het geld dat overblijft te worden besteed aan een ANBI met een soortgelijk doel;
 • De stichting voldoen aan de administratieve verplichtingen.
 • Een ANBI moet op een internetsite een aantal gegevens publiceren. Dit is onder andere een financiële verantwoording, waarin de balans, de staat van baten en lasten en een toelichting hierop staan vermeld.
 • Er mag door de bestuurders van de stichting niet over het vermogen worden beschikt alsof het hun eigen vermogen is.

Fiscale voordelen ANBI Stichting

Het voordeel van een ANBI stichting is dat er geen erf- en schenkbelasting hoeft te worden betaald over de ontvangen schenkingen en erfenissen. Daarnaast zijn giften aan een ANBI bij de donateur aftrekbaar voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Hierdoor is het voor donateurs aantrekkelijker om giften te doen aan een stichting met een ANBI status, dan aan een stichting die deze status niet bezit.

Indien de ANBI in het algemeen belang schenkingen doet, dan hoeft daar geen schenkbelasting over te worden betaald door de ontvanger. Ook kan een ANBI in aanmerking komen voor teruggaaf van energiebelasting.

Een ANBI stichting oprichten

Het oprichten van een stichting kan je snel en gemakkelijk doen via ons systeem. Ons systeem staat in verbinding met de bij ons aangesloten notarissen. Met de door jou ingevulde gegevens en vereiste handtekeningen zal de notaris aan de slag gaan om de statuten van de stichting op te stellen. Een van de vereisten in de statuten is het hebben van een juiste doelomschrijving. Het is dan ook belangrijk om deze doelomschrijving goed te specificeren. De notaris stelt de uiteindelijke doelomschrijving vast. Na het opstellen van de statuten en jouw goedkeuring daarvan zal de notaris de stichting inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Na de oprichting kan je een verzoek indienen bij de Belastingdienst tot toekenning van de ANBI status.

Onze service

telefoontje

020 30 80 862

Maandag tot vrijdag bereikbaar
9:00 tot 19:00.

Altijd direct hulp van van een fiscalist en/of jurist

Firm24
  9.4/10
op basis van 64 beoordelingen

Onze voordelen

 • Gratis conceptakte
 • Gratis voorbeeld overeenkomsten
 • Beveiligde omgeving
 • Landelijke dekking
 • Snel en eenvoudig

Veilig online betalen via
iDeal-logo Paypal-logo

Uw stichting oprichten in 5 simpele stappen

Vul de gegevens in via onze software

U ontvangt uw gratis conceptakte

Identificeer u bij de notaris

Controle en opstellen door notaris

Uw stichting is opgericht

Liefdadigheidsinstelling (ANBI stichting oprichten)

Nieuw bij Firm24? Profiteer van nog meer gratis kennis en tips Aanmelden
[contact-form-7 id="11842" title="Nieuwsbrief"]