Switch Language

Een stichting oprichten €399

De stichting is een rechtspersoon die kan worden opgericht om een sociaal of maatschappelijk doel te behartigen. De stichting kan ook een onderneming drijven en hiermee winsten behalen. Eventueel gemaakte winsten zullen worden gebruikt voor het beoogd doel, welke is opgenomen in de statuten. Je kunt een stichting alleen of samen met anderen oprichten. De oprichting verloopt via de notaris. De notaris zorgt er ook voor dat de stichting wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

De rechtspersoonlijkheid van de stichting betekent dat de stichting zelfstandig rechten en plichten kan dragen. Daarnaast ben je als bestuurder van de stichting in beginsel niet aansprakelijk voor eventueel gemaakte schulden. Dit wordt anders indien er sprake is van wanbestuur.

De stichting kent een winstuitkeringsverbod. Dit betekent dat je de winst niet naar jezelf of anderen mag uitkeren. In de meeste gevallen zal dit ook niet de bedoeling zijn aangezien de stichting een maatschappelijk of sociaal doel nastreeft. Het oprichten van de stichting per notariële akte betekent dat de eenmalige setup kosten iets hoger liggen dan bij sommige andere rechtsvormen.

De fiscale voordelen van een stichting oprichten

Onder bepaalde omstandigheden is een stichting geen vennootschapsbelasting verschuldigd, zelfs niet wanneer het een onderneming drijft. De omzet van de stichting dient dan niet hoger te zijn €15.000 en de omzet in de voorgaande 4 jaren moet gezamenlijk niet hoger zijn dan €75.000. Donaties zijn vaak vrijgesteld van btw en de donateur kan in sommige gevallen (ANBI en SBBI) deze donatie in aftrek brengen op zijn aangifte IB of VPB.

Een stichting heeft geen aandeelhouder, daarom ook geen directeur groot aandeelhouder met een verplicht fictief DGA-loon. Dit betekent dat de regeling omtrent het gebruikelijk DGA loon niet van toepassing is op de stichting. In de meeste gevallen krijgen bestuurders van stichtingen een (kleine) onkostenvergoeding.

Een stichting oprichten

Het oprichten van een stichting kan je snel en gemakkelijk doen via ons systeem. Ons systeem staat in verbinding met de bij ons aangesloten notarissen. Met de door jou ingevulde gegevens en vereiste handtekeningen zal de notaris aan de slag gaan om de statuten van de stichting op te stellen. Een van de vereisten in de statuten is het hebben van een juiste doelomschrijving. Het is dan ook belangrijk om deze doelomschrijving goed te specificeren. De notaris stelt de uiteindelijke doelomschrijving vast. Na het opstellen van de statuten en jouw goedkeuring daarvan zal de notaris uw stichting inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Onze service

telefoontje

020 30 80 862

Maandag tot vrijdag bereikbaar
9:00 tot 19:00.

Altijd direct hulp van van een fiscalist en/of jurist

Firm24
  9.4/10
op basis van 64 beoordelingen

Onze voordelen

  • Gratis conceptakte
  • Gratis voorbeeld overeenkomsten
  • Beveiligde omgeving
  • Landelijke dekking
  • Snel en eenvoudig

Veilig online betalen via
iDeal-logo Paypal-logo

Uw stichting oprichten in 5 simpele stappen

Vul de gegevens in via onze software

U ontvangt uw gratis conceptakte

Identificeer u bij de notaris

Controle en opstellen door notaris

Uw stichting is opgericht

Een stichting oprichten €399

Nieuw bij Firm24? Profiteer van nog meer gratis kennis en tips Aanmelden
[contact-form-7 id="11842" title="Nieuwsbrief"]