Verlengd boekjaar | 3 manieren hoe je hier van kunt profiteren

De meeste ondernemers wachten niet tot 1 januari voor het starten van hun bedrijf. Zij richten hun BV op wanneer de activiteiten starten. Ook ondernemers die hun eenmanszaak omzetten naar een BV wachten niet tot het einde van het jaar. Wel komt bij zo’n start halverwege het jaar vaak de vraag hoe het zit met de jaarrekening en de aangifte. Hoe zit het nu echt met een gebroken boekjaar of een verlengd boekjaar? Je leest het in dit artikel.

Verlengd boekjaar of een gebroken boekjaar, hoe zit dat?

Start je midden in het kalenderjaar met jouw onderneming, dan heb je te maken met een gebroken boekjaar. Jouw boekjaar loopt vanaf het moment dat je de onderneming start tot het einde van het jaar.

Je kan er ook voor kiezen om bij de belastingdienst een verlengd boekjaar aan te vragen. Het boekjaar loopt dan tot 31 december van het daaropvolgende jaar. Concreet kan dat betekenen dat je – als je nu je BV opricht – pas in 2023 winstbelasting betaalt. Over hoe dat zit en wat de de voordelen zijn lees je hieronder.

→ Maak hier jouw account aan

3 manieren waarop je profiteert van een verlengd boekjaar

Er zijn 3 manieren waardoor je profiteert van een verlengd boekjaar. We nemen ze hieronder even met je door.

  • Je bespaart al snel een paar duizend euro op accountancy kosten. Het bijhouden en controleren van een administratie, aangiftes doen, jaarrekening opstellen. Allemaal jaarlijks terugkerende zaken en over het algemeen geen hobby van de gemiddelde ondernemer. Daarbij zal je accountant er al gauw een paar duizend euro voor kunnen rekenen. Start je met een kort boekjaar? Dan betaal je die kosten twee keer. Namelijk eerst voor je eerste – korte – boekjaar. En uiteraard maak je die kosten weer voor de volgende jaren. Voeg je de jaren samen in een verlengd boekjaar, dan bespaar je dus al snel een paar duizend euro (en tijd en energie).
  • Je kunt een positief eerste boekjaar laten zien. Start je een nieuw bedrijf op? Dan heb je vaak aanloopkosten. Daarbij laten omzet en later winst vaak nog even op zich wachten. Voordat je immers de eerste facturen uitstuurt en deze ook betaald zijn, is het einde van het jaar al in zicht. Zou je geen verlengd boekjaar hebben? Dan bestaat de kans dat jouw eerste jaar verlieslatend is. Met een verlengd boekjaar kan je de aanloopkosten van de laatste maanden compenseren en kun je het eerste boekjaar positief afsluiten. Interessant voor als je ooit geld wilt lenen of een investeerder wilt betrekken in je bedrijf.
  • Je betaalt relatief laat belasting. Richt je bijvoorbeeld in februari 2018 je BV op en kies je voor een verlengd boekjaar? Dan doe je ergens begin 2020 aangifte. De winstbelasting betaal je dus ook pas in 2020 (voor 1 juli 2020). Je kunt dat geld gebruiken om te investeren in je bedrijf. Een stuk eenvoudiger dan geld lenen van een bank.

Liever eerst sparren over een verlengd boekjaar?

Waarschijnlijk heb je – ook na het lezen van het bovenstaande – nog vragen. Het zou gek zijn als je die niet zou hebben. Dit is complexe materie. Wil je wat meer weten over het oprichten van je BV midden in het jaar? Een belletje is genoeg om je te laten adviseren door onze fiscalisten. Je kunt overigens ook gewoon je vraag in de mail zetten.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 6 juli 2023
Gepubliceerd op 23 april 2018

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24