Meer dan 40.000 BV's opgericht
Veilig betalen

Overstappen naar een holdingstructuur

Ben je ooit begonnen met enkel een BV en wil je nu toch overstappen naar een holdingstructuur? Met een holdingstructuur geniet je van de vele voordelen zoals:

 • ✓ Fiscaal voordeel bij winstuitkering en verkoop van de aandelen
 • ✓ Mogelijkheid tot het vormen van een fiscale eenheid (VpB & BTW)
 • ✓ De juiste kapstok voor een uitgebreide structuur
Start Direct
structuur holding

Wanneer overstappen naar een holdingstructuur?

Om over te stappen naar een holdingstructuur zijn er een aantal factoren die bepalen op welke manier dit (fiscaal) het handigst kan. Om te beginnen dien je rekening te houden met de waarde van jouw aandelen / onderneming. Het is namelijk zo dat aandelen wettelijk gezien altijd tegen een reële waarde moeten worden overgedragen. Ook als je deze overdraagt aan jouw eigen holding. Dit is wettelijk bepaald. Aandelen mogen dus niet tegen een symbolisch bedrag worden overgedragen. De notaris dient hierop te letten. Daarom is er altijd een onderbouwing van de koopprijs nodig, welke ondertekend is door een accountant.

Situatie 1

In het geval de aandelen kunnen tegen nominale waarde of lage reele waarde worden overgedragen kan de herstructurering via een aandelenoverdracht. De kosten voor de aandelenoverdracht zijn vanaf de EUR 749 ex btw.

Situatie 2

Is er een duidelijke meerwaarde in de onderneming dan zou bij je aandelenoverdracht moeten afrekenen (25%) over de meerwaarde. Via een aandelenfusie kan je voorkomen dat je direct moet afrekenen. Een aandelenfusie is een fiscale faciliteit die dient te worden begeleid door een fiscalist. De notariële kosten voor de aandelenfusie en de oprichting van de holding bedragen EUR 1.250 ex btw.

BV oprichten?

In 4 stappen eenvoudig en snel geregeld
Stap 1: Start de online aanvraag
1

Start de online aanvraag

 • Vul eenvoudig de gegevens in
 • Vraag hulp waar nodig
Start direct arrow-right-blue
2

Identificatie & ondertekening volmacht

 • Voltooi de digitale identificatie via onze tool
 • Teken online de volmacht en personal data card
Stap 2: Identificatie & ondertekening volmacht
Stap 3: Goedkeuren conceptakte
3

Goedkeuren conceptakte

 • De notaris bespreekt de conceptakte op kantoor of telefonisch afhankelijk van haar keuze.
 • Online goedkeuring van de conceptakte ter bevestiging
4

Je BV is opgericht

 • Ontvang digitaal de oprichtingsakte, aandeelhoudersregister en KvK nummer
 • Registratie bij Kamer van Koophandel en Belastingdienst
 • Alle documenten overzichtelijk op jouw online dashboard
Stap 4: Identificatie & ondertekening volmacht

Veelgestelde vragen over Holding oprichten

plus

Waarom kan ik de aandelen niet tegen een symbolische bedrag overdragen aan de holding?

Volgens de wet dienen aandelen altijd tegen een reële waarde te worden overgedragen. De notaris dient hierop toe te zien. Wanneer de aandelen alsnog tegen een te lage waarde worden overgedragen wordt dit fiscaal gecorrigeerd en kan dit een naheffing tot gevolg hebben.

plus

Hoe bepaal ik de waarde van de aandelen?

De waardebepaling van de aandelen dient te worden uitgevoerd door een accountant of fiscalist. De accountant of fiscalist stelt een onderbouwing van de koopprijs op en ondertekent deze vervolgens.

plus

Hoe lang duurt een aandelenoverdracht?

Na het intakegesprek duurt de aandelenoverdracht in zijn geheel 2-3 weken.

plus

Waarom moet ik €99 voor het intakegesprek betalen?

U betaalt 99 EUR voor het intakegesprek omdat dit veel vertraging in de procedure voorkomt. Door middel van het intakegesprek is de notaris direct op de hoogte van de structuur en situatie en kan de notaris u vertellen welke documenten en informatie er dient te worden aangeleverd. De 99 EUR is een voorschot op de totale prijs van de aandelenoverdracht. Kortom, u betaalt niet meer, maar vooruit.

plus

Welke belasting moet ik betalen?

Indien de aandelen vanuit prive worden verkocht en u meer dan 5% aandelen in de BV houdt, dient er 25% belasting te worden betaald over de verkoop van de aandelen omdat u in box 2 valt.

plus

Welke documenten zijn er zoal nodig voor een aandelenoverdracht?

Voor een aandelenoverdracht zijn onder meer de volgende documenten nodig: (i) De statuten van de BV, (ii) een recente balans van de BV, (iii) een onderbouwing van de koopprijs van de aandelen die is opgesteld en ondertekend door een accountant of fiscalist, (iv) een akte van overdracht indien er eerder aandelen zijn overgedragen, (v) het originele aandeelhoudersregister. Deze dient hard copy naar de notaris te worden gestuurd en als laatste de gegevens van zowel de koper als de verkoper.

plus

Wat zit er inbegrepen bij de kosten van de aandelenoverdracht en waarom is het duurder dan een BV oprichting?

Bij de aandelenoverdracht ontvangt u de notariële akte met betrekking tot de overdracht van aandelen en wordt daarnaast het originele aandeelhouders aangepast door de notaris. De reden dat een aandelenoverdracht duurder is dan een BV oprichting is omdat er meer checks door de notaris dienen te worden verricht. Zo checkt de notaris of er eerder overdrachten hebben plaatsgevonden en of deze correct zijn uitgevoerd en bekijkt de notaris of de verkoper bevoegd is om de aandelen te verkopen. Een andere check die de notaris uitvoert is of de aandelen voor de reële waarde worden verkocht.

plus

Ik ben mijn originele aandeelhoudersregister kwijt, wat nu?

Voor een aandelenoverdracht moet de notaris een aanpassing kunnen maken in het meest recente originele aandeelhoudersregister. Indien u het aandeelhoudersregister kwijt bent zal u een nieuw aandeelhoudersregister, bij de notaris die de oprichting van de uw BV heeft verzorgd, een nieuw aandeelhoudersregister te laten opmaken.

plus

Welke documenten zijn er zoal nodig voor de aandelenfusie?

Voor een aandelenfusie zijn de volgende documenten nodig: (i) Statuten van de BV, (ii) gegevens van de aandeelhouder(s) inclusief kopie ID, (iii) het originele aandeelhouders register. Het aandeelhoudersregister dient hard copy naar de notaris te worden verstuurd, (iv) fiscale stukken waaronder: inbrengbeschrijving, eindbalans BV, openingsbalans holding en mogelijk nog aanvullende documenten indien de notaris hierom vraagt.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Onze medewerkers onderscheiden zich door de combinatie van betrokkenheid, deskundigheid en passie. Wij geven je graag persoonlijk advies.

 • call Telefoon: +31 (0)20 30 80 675
 • Ma-Do: 09:00 - 19:00
 • Vrijdag: 09:00 - 17:00
 • chat Chat met een rechtspecialist
 • Werkdagen: 09:00 - 22:00
 • Weekend: 12:00 - 17:00
Team Support