Spaar BV oprichten voor €499,-

 • Niet betalen over je spaargeld maar verdienen aan je spaargeld
 • Vanaf €150.000 vermogen
 • Overal in Nederland oprichten

Ben je al klant? Log in
Spaar bv

Wat is een Spaar BV?

De spaarrentes staan momenteel op een historisch laag niveau. Beheer je vermogen in een Spaar BV en voorkom verlies op je spaargeld. Een Spaar BV is bedoeld voor iemand met spaargeld die door de lage geldende rente meer belasting betaalt over zijn spaargeld dan hij aan rente ermee verdient.

Het voordeel van een Spaar BV is dat niet het gehele vermogen wordt belast. Slechts het werkelijke rendement is belast. Dat maakt de Spaar BV aantrekkelijk voor particulieren met een vermogen vanaf €150.000,-. De kosten voor het oprichten van een Spaar BV zijn inclusief alle notariele kosten en een uitreksel KvK en exclusief eenmalige inschrijvingskosten à €50 KvK (dit is een aparte factuur die je van de KvK ontvangt).

Spaar BV oprichten?

In 3 stappen eenvoudig en snel geregeld

1

Open een account

 • ✓ Vul alle BV gegevens in
 • ✓ Betaal in je laatste stap
 • ✓ De conceptakte in je mail

2

Legaliseer bij een notaris

 • ✓ Ontvang alles per mail
 • ✓ Legaliseren op ons kantoor
 • ✓ Bij een notaris in jouw buurt

3

Ontvang de oprichtingsakte

 • ✓ Je ontvangt de akte digitaal
 • ✓ Je ontvangt een uitreksel KVK
 • ✓ De notaris richt de Spaar BV op

Rekenvoorbeeld van een Spaar BV

Het doel van een Spaar BV is ervoor zorgen dat je geen belasting betaalt over je spaargeld. Zoals uit het voorbeeld blijkt maak je een jaarlijks negatief rendement op je spaargeld van €1.631 wanneer je het op je spaarrekening laat staan (bekijk de actuele rentes).

Wanneer je je vermogen in een BV zet bespaar je jezelf jaarlijks €3.881 aan vermogensbelasting. Je maakt ook kosten om de BV op te richten maar die zijn beperkt. Daarnaast kan de BV de rente over het gestort vermogen (na betaling van de belastingen) aan jou uitkeren.

20.000 klanten gingen je voor, onder andere deze ondernemers

Veelgestelde vragen over de Spaar BV

Een spaar BV is interessant voor mensen met een vermogen vanaf €150.000 in box 3 (spaargeld en bezittingen). Met ingang van 2017 is het effectieve tarief 1,41% oplopend tot 1,65%. Dit betekent dat je over 100.000 euro spaargeld €1410 euro belasting moet betalen. Het peildatum voor de belastingaangifte 2017 is op 1-1-2018. Dus het loont om nog voortijdig een Spaar BV op te richten!
Je verplaatst je privé vermogen naar een aparte BV. Omdat een BV een aparte rechtspersoon is, is het geld niet meer van jou. Daardoor hoef je geen belasting te betalen over je spaargeld (Box 3), je hebt namelijk geen spaargeld meer. Natuurlijk kan je er nog wel over beschikken omdat je aandeelhouder en bestuurder bent van de BV.
Je betaalt in je BV geen belasting over je spaargeld, het is namelijk eigen vermogen van de BV. Alleen winst wordt belast, maar winst komt uit omzet en dat is spaargeld niet.
Oprichten (vermogen in de BV brengen) – €499,- ex btw.

Een Spaar BV heeft een hoog nominaal kapitaal en wijkt daarmee af van een standaard oprichting waarbij wij oprichten met een nominaal kapitaal van bijvoorbeeld €100,-. Een hoog kapitaal moet óf via de derdengeldenrekening van de notaris worden volgestort óf (onze voorkeur) niet worden volgestort bij oprichting. De notaris verklaart dan dat de aandelen niet zijn volgestort. Dit is een afwijkende bepaling.

Een Spaar BV heeft een hoog nominaal kapitaal en wijkt daarmee af van een standaard oprichting waarbij wij oprichten met een nominaal kapitaal van bijvoorbeeld €100,-. Een hoog kapitaal moet óf via de derdengeldenrekening van de notaris worden volgestort óf (onze voorkeur) niet worden volgestort bij oprichting. De notaris verklaart dan dat de aandelen niet zijn volgestort. Dit is een afwijkende bepaling.
Hier kan je volstaan met Spaar-BV als doelstelling. De notaris maakt een passende doelomschrijving. Deze dient je ook goed te keuren voordat de notaris de akte zal passeren.
Je kiest een totaal aandelenkapitaal ter hoogte van het vermogen wat je wilt storten. Je kunt kiezen voor aandelen met een nominale waarde van €10,- of bijvoorbeeld €100,- per aandelen.
Het Depositogarantiestelsel garandeert €100.000 per zakelijke rekening per bank. Vier verschillende zakelijke rekeningen (a €100.000) bij vier verschillende banken resulteert in €400.000 gedekt onder garantiestelsel. Let op, dit geldt niet voor belegd vermogen, enkel spaargeld.
In de BV kunnen bestuurders bij de bankrekening. In het geval je ook je partner wilt machtigen kan je haar bestuurder maken van de BV of als gevolmachtigde inschrijven bij de bank.
Een reguliere onttrekking (kasopname) uit de BV is in beginsel een belaste opname (loon of dividend bijvoorbeeld). Een belaste opname is natuurlijk niet de bedoeling. Om het onbelast te doen kun je het nominale aandelenkapitaal statutair (via de notaris) verlagen. Stel je hebt 1000 aandelen van €1000,- per aandeel. Dan kun je de nominale waarde per aandeel verlagen van €1000,- naar €500,- per aandeel. Op die manier kun je €500.000,- belastingvrij onttrekken uit de BV. De kosten bedragen tussen de €600,- & €800,- ex btw.
Bijstorten kun je doen dmv een kapitaal storting in de BV (dit is gewoon een banktransactie). Onttrekken is dan dubbele statutenwijziging omdat er eerst nominaal aandelenkapitaal moet worden gemaakt van het bedrag wat wordt gestort voordat je het nominaal kan verlagen. Je kan er ook voor kiezen om via de notaris nominaal bij te storten. Dan doe je een aandelen uitgifte. Die kosten zijn wel wat hoger.
Ook voor eigenaren van een spaargeld BV geldt de gebruikelijkloonregeling. Als het minimaal in aanmerking te nemen DGA salaris op grond van de gebruikelijkloonregeling niet hoger zou zijn dan € 5000, geldt de regeling niet. Dan is het niet nodig om een gebruikelijkloon uit te keren. Deze vrijstelling is in het leven geroepen om onevenredig zware administratieve lasten voor DGA’s te voorkomen (salarisadministratie).
Spaardeposito’s zijn geen vrije liquide middelen die op de aandelen gestort kunnen worden. De mogelijkheid bestaat om het vrije spaarvermogen en het vermogen in de spaardeposito’s bij elkaar op te tellen, dit wordt dan het gewenste nominaal aandelenkapitaal. Echter blijf je dan een bedrag ter hoogte van de spaardeposito schuldig aan de BV. Deze schuld betreft een box 3 schuld en is de salderen met belastbaar vermogen in Box 3. Deze schuld kunt u formaliseren door een geldleningsovereenkomst op te stellen met een markconforme rente. Let op, dit betreft geen formeel gestort vermogen en zou in de toekomst eventueel vragen oproepen bij de Belastingdienst.
Dergelijke beleggingen betreffen geen vrije liquide middelen die op de aandelen gestort kunnen worden. In theorie is een storting in natura ook mogelijk voor het volstorten van de aandelen. Echter in de praktijk brengt een dergelijke inbreng op aandelen aanzienlijke koste (notariële en accountancy ) met zich mee, dat het voordeel van het oprichten van een Spaar BV aanzienlijk lager wordt. Uit oogpunt van efficiency en kosten werkt FIRM24 niet met een inbreng op aandelen bij een Spaar BV.

 • U maakt een account aan op onze website met een mailadres en een wachtwoord.
 • U start de procedure voor de oprichting van de Spaar BV. U vult online de benodigde gegevens in. De procedure wijst zichzelf.
 • Na de betaling gaat de notaris aan de slag met de conceptakte. Zodra deze is opgemaakt, wordt deze geupload in uw dashboard. Dit kan 3 werkdagen duren.
 • Na het accorderen van de conceptakte kan er een afspraak worden gemaakt voor het ondertekenen van de volmacht en Personal Data Card (PDC). Deze documenten kunt u vinden in de procedure onder ‘Bestanden’.
 • Met deze documenten dient u langs te gaan bij de notaris of bij ons op kantoor. Vergeet hierbij niet het geldige legitimatiebewijs mee te nemen, dat op de volmacht vermeld staat. U tekent aldaar de volmacht. U kunt de gegevens van de notaris vinden in de bevestiging betaling mail.
 • De notaris stelt de definitieve akte op. Voordat de notaris deze zal passeren, dient de notaris u nog te spreken voor de ‘Belehrung’. De notaris loopt dan nog even door de belangrijkste punten van de akte.
 • Nadat de notaris de akte gepasseerd heeft, biedt de notaris de stukken ter inschrijving aan bij de Kamer van Koophandel. Zodra de inschrijving daar voltooid is, zet de notaris het uittreksel en een kopie van de oprichtingsakte online. Alle officiële documenten ontvangt u ook per post.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan klaar voor je.

Plan een demo of bel/chat ons op werkdagen van 9:00 tot 19:00
Telefoonnummer: +31 (0)20 30 80 675

Michael, Tax & Legal consultant

Michael is jurist bij Firm24. Hij ondersteunt klanten van begin tot het eind in de gehele procedure. Met zijn juridische achtergrond kan hij ondernemers voorzien van een juist persoonlijk advies. Zo adviseert hij bijvoorbeeld over het inrichten van hun BV structuur of opzet van een administratie.
Nieuw bij Firm24? Profiteer van nog meer gratis kennis en tips Aanmelden
[contact-form-7 id="11842" title="Nieuwsbrief"]