Overstappen van eenmanszaak naar BV

  • Omzetten vanaf €245,-
  • Winst lager belast
  • Professionele uitstraling

Waarom overstappen?

De BV heeft als voordeel dat je niet meer zelf aansprakelijk bent en zorgt ervoor dat je winst lager belast is. De eenmanszaak of VOF is een goede rechtsvorm om je onderneming te starten, maar in veel gevallen is overstappen of starten met een BV een logische keuze. Ook checken of overstappen naar een BV voor jouw onderneming de volgende stap is?

Weet je al zeker dat je wilt overstappen?

In je eenmanszaak kan je al bedrijfswaarde hebben opgebouwd. Kijk hieronder of dat voor jou van toepassing is.

1. Bedraagt de omzet andere inkomsten dan 'uurtje factuurtje'?

2. Heb je werknemers?

3. Wil je ooit het bedrijf verkopen?

4. Heb je een bedrijfspand?

5. Heb je een nieuwe bedrijfsauto (geen lease)?

Er is waarschijnlijk geen bedrijfswaarde. Wij adviseren een nieuwe BV op te richten en de eenmanszaak uit te schrijven.

Overzicht kosten BV

Rechtsvorm: BV

standaard
BV oprichten

in 7 dagen

€ 300
Alle notariële kosten inbegrepen
Uittreksel KvK *
Begeleiding van fiscalisten
add-ons
Extra korting op uw BV i.c.m DGA salaris!
Verlaging DGA salaris.

Incl. één jaar salarisadministratie

Als DGA keer je jezelf een loon uit. Wij doen de loonaangifte voor je bij de belastingdienst en verstrekken je loonstroken. Liever minder salaris? Verzoek dan middels een modelbrief om verlaging DGA-salaris.
€ 200
contractpakket
Een aandeelhouder
75
Meerdere aandeelhouders
125
* Inclusief uittreksel KvK à €12, excl. eenmalige inschrijvingskosten à €50 (dit is een aparte factuur die je van de KvK ontvangt)

Veelgestelde vragen over Eenmanszaak omzetten naar BV

Niemand kan tijdreizen, maar je kan wel je BV met terugwerkende kracht oprichten. Dit kan echter alleen voor de fiscale wetgever. Je kan niet je feitelijke oprichtingsdatum terug in de tijd kiezen. De belastingdienst kan met terugwerkende kracht naar 1 januari alle inkomsten voor dat jaar aan het BV koppelen in plaats van aan de eenmanszaak. De winst is dan in de vennootschapsbelasting (laag tarief) belast in plaats van de inkomstenbelasting (hoog tarief).

Fiscaal met terugwerkende kracht oprichten kan alleen bij een Geruisloze of Ruisende inbreng. Hier zitten echter strenge voorwaarden aan. Raadpleeg een van onze adviseurs of je eigen accountant.

Stakingswinst is de optelsom van de aanwezige stille reserves, fiscale reserves (bijvoorbeeld een Fiscale Oude Dagreserve) en goodwill in een eenmanszaak waar je inkomstenbelasting over moet betalen als je de eenmanszaak staakt. Bij het overgaan naar de BV wordt de eenmanszaak voor de fiscale wetgever gestaakt. Tenzij je kiest voor de geruisloze inbreng.
De kosten voor een oprichting met inbreng zijn hoger dan voor een oprichting zonder inbreng omdat er per BV een extra akte moet worden opgesteld. Daarnaast vergt het veel begeleiding en daarmee tijd van alle partijen. Een notaris moet bijvoorbeeld ook alle fiscale documenten reviewen die een client aanlevert.

Voor de oprichting is het ook vereist dat je een boekhoudkundige stukken zoals balans, inbrengbeschrijving en openingsbalans van de BV aanlevert. Hiervoor wordt vaak een fiscalist of accountant ingeschakeld. Houd daarom ook rekening met deze kosten.

Omzetten kan je verdelen in een fiscale omzetting en in een KvK omzetting.

 

Fiscale omzetting

Een fiscale omzetting houdt in dat je je eenmanszaak inbrengt. Ook voor de fiscale wetgeving is je eenmanszaak dan omgezet.

KvK omzetting

Dit houdt in dat bij de KvK je eenmanszaak wordt omgezet. Bij een fiscale omzetting wordt die altijd bij de KvK ook omgezet. Maar je kan ook enkel bij de KvK omzetten zonder ook fiscaal om te zetten.

20.000 klanten gingen je voor, onder andere deze ondernemers

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan klaar voor je.

Bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 19:00 (vrijdag tot 17:00)
Telefoonnummer: +31 (0)20 30 80 675

Firm24, notarieel rechtsspecialisten

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies. Onze medewerkers onderscheiden zich door de combinatie van betrokkenheid, deskundigheid en passie. Wij geven je graag persoonlijk advies.
Nieuw bij Firm24? Profiteer van nog meer gratis kennis en tips Aanmelden
[contact-form-7 id="11842" title="Nieuwsbrief"]