Switch Language

Overstappen van eenmanszaak naar BV

  • Geen prive aansprakelijkheid
  • Winst lager belast
  • Professionele uitstraling

Waarom overstappen?

De BV heeft als voordeel dat je niet meer zelf aansprakelijk bent en zorgt ervoor dat je winst lager belast is. De eenmanszaak of VOF is een goede rechtsvorm om je onderneming te starten, maar in veel gevallen is overstappen of starten met een BV een logische keuze. Ook checken of overstappen naar een BV voor jouw onderneming de volgende stap is?

WEET JE AL ZEKER DAT JE WILT OVERSTAPPEN?

In je eenmanszaak of vof kan je al bedrijfswaarde hebben opgebouwd. Kijk hieronder of dat voor jou van toepassing is.

1. Bedraagt de omzet andere inkomsten dan 'uurtje factuurtje'?

2. Heb je werknemers?

3. Wil je ooit het bedrijf verkopen?

4. Heb je een bedrijfspand?

5. Heb je een nieuwe bedrijfsauto (geen lease)?

Er is waarschijnlijk geen bedrijfswaarde. Wij adviseren een nieuwe BV op te richten en de eenmanszaak uit te schrijven. Start Direct

  • Omzetten:
  • Akte van oprichting
  • Inschrijven bij de KvK
  • Alle notariële kosten inbegrepen

Omzetten naar BV

320

Excl. BTW

* Inclusief uittreksel KvK à €12, exclusief eenmalige inschrijvingskosten à €50 (aparte factuur via KvK)
* Exclusief €8,22 exclusief btw voor verplichte heffingsbijdrage inzake Wetsvoorstel Kwaliteitsfonds Notariaat

Veelgestelde vragen over Eenmanszaak omzetten naar BV

Niemand kan tijdreizen, maar je kan wel je BV met terugwerkende kracht oprichten. Dit kan echter alleen voor de fiscale wetgever. Je kan niet je feitelijke oprichtingsdatum terug in de tijd kiezen. De belastingdienst kan met terugwerkende kracht naar 1 januari alle inkomsten voor dat jaar aan het BV koppelen in plaats van aan de eenmanszaak. De winst is dan in de vennootschapsbelasting (laag tarief) belast in plaats van de inkomstenbelasting (hoog tarief).

Fiscaal met terugwerkende kracht oprichten kan alleen bij een Geruisloze of Ruisende inbreng. Hier zitten echter strenge voorwaarden aan. Raadpleeg een van onze adviseurs of je eigen accountant.

Stakingswinst is de optelsom van de aanwezige stille reserves, fiscale reserves (bijvoorbeeld een Fiscale Oude Dagreserve) en goodwill in een eenmanszaak waar je inkomstenbelasting over moet betalen als je de eenmanszaak staakt. Bij het overgaan naar de BV wordt de eenmanszaak voor de fiscale wetgever gestaakt. Tenzij je kiest voor de geruisloze inbreng.
De kosten voor een oprichting met inbreng zijn hoger dan voor een oprichting zonder inbreng omdat er per BV een extra akte moet worden opgesteld. Daarnaast vergt het veel begeleiding en daarmee tijd van alle partijen. Een notaris moet bijvoorbeeld ook alle fiscale documenten reviewen die een client aanlevert.

Voor de oprichting is het ook vereist dat je een boekhoudkundige stukken zoals balans, inbrengbeschrijving en openingsbalans van de BV aanlevert. Hiervoor wordt vaak een fiscalist of accountant ingeschakeld. Houd daarom ook rekening met deze kosten.

Omzetten kan je verdelen in een fiscale omzetting en in een KvK omzetting.

 

Fiscale omzetting

Een fiscale omzetting houdt in dat je je eenmanszaak inbrengt. Ook voor de fiscale wetgeving is je eenmanszaak dan omgezet.

KvK omzetting

Dit houdt in dat bij de KvK je eenmanszaak wordt omgezet. Bij een fiscale omzetting wordt die altijd bij de KvK ook omgezet. Maar je kan ook enkel bij de KvK omzetten zonder ook fiscaal om te zetten.

17.484 klanten gingen je voor, onder andere deze ondernemers

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan klaar voor je.

Bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 19:00
Telefoonnummer: +31 (0)20 30 80 675

Thomas, notarieel rechtsspecialist

Vanaf het prille begin van Firm24 ben ik verantwoordelijk voor het begeleiden van al onze klanten bij het oprichten van hun BV’s, holdings en stichtingen.
Online bv oprichten
Nieuw bij Firm24? Profiteer van nog meer gratis kennis en tips Aanmelden
[contact-form-7 id="11842" title="Nieuwsbrief"]