Switch Language

EENMANSZAAK OMZETTEN NAAR BV

  • De volgende stap voor je bedrijf
  • Winst lager belast
  • Geen privé aansprakelijkheid

Ben je al klant? Log in
logos_mobile

EENMANSZAAK OMZETTEN NAAR BV

Voor ondernemers kan het interessant zijn om een eenmanszaak om te zetten naar een BV. Veel voorkomende redenen van omzetten zijn spreiden van risico’s, belastingdruk en uitstraling. Ander argument kan zijn het eenvoudig kunnen overdragen of verkopen van een bedrijf. Een eenmanszaak omzetten naar een BV “zonder inbreng” is de meest eenvoudige, snelle en goedkope methode om de eenmanszaak om te zetten naar een BV. Dit is geschikt voor de meeste ondernemers. In sommige gevallen gaat het om een complexe omzetting, een omzetting “met inbreng”.

Waarom FIRM24?

1

Open een account

  • ✓ Richt een BV op
  • ✓ Maak een gratis account aan

2

Legaliseer bij een notaris

  • ✓ Onderteken de volmacht
  • ✓ Je identificeert je voor je BV bij onze notaris bij jou in de buurt

3

Keur finale concept akte goed

  • ✓ De notaris passeert de akte en de BV is een feit.
  • ✓ Je ontvangt de akte een paar dagen later digitaal
  • ✓ De eenmanszaak is automatisch uitgeschreven

Veelgestelde vragen over Eenmanszaak omzetten naar BV

Niemand kan tijdreizen, maar je kan wel je BV met terugwerkende kracht oprichten. Dit kan echter alleen voor de fiscale wetgever. Je kan niet je feitelijke oprichtingsdatum terug in de tijd kiezen. De belastingdienst kan met terugwerkende kracht naar 1 januari alle inkomsten voor dat jaar aan het BV koppelen in plaats van aan de eenmanszaak. De winst is dan in de vennootschapsbelasting (laag tarief) belast in plaats van de inkomstenbelasting (hoog tarief).

Fiscaal met terugwerkende kracht oprichten kan alleen bij een Geruisloze of Ruisende inbreng. Hier zitten echter strenge voorwaarden aan. Raadpleeg een van onze adviseurs of je eigen accountant.

Stakingswinst is de optelsom van de aanwezige stille reserves, fiscale reserves (bijvoorbeeld een Fiscale Oude Dagreserve) en goodwill in een eenmanszaak waar je inkomstenbelasting over moet betalen als je de eenmanszaak staakt. Bij het overgaan naar de BV wordt de eenmanszaak voor de fiscale wetgever gestaakt. Tenzij je kiest voor de geruisloze inbreng.
De kosten voor een oprichting met inbreng zijn hoger dan voor een oprichting zonder inbreng omdat er per BV een extra akte moet worden opgesteld. Daarnaast vergt het veel begeleiding en daarmee tijd van alle partijen. Een notaris moet bijvoorbeeld ook alle fiscale documenten reviewen die een client aanlevert.

Voor de oprichting is het ook vereist dat je een boekhoudkundige stukken zoals balans, inbrengbeschrijving en openingsbalans van de BV aanlevert. Hiervoor wordt vaak een fiscalist of accountant ingeschakeld. Houd daarom ook rekening met deze kosten.

Omzetten kan je verdelen in een fiscale omzetting en in een KvK omzetting.

 

Fiscale omzetting

Een fiscale omzetting houdt in dat je je eenmanszaak inbrengt. Ook voor de fiscale wetgeving is je eenmanszaak dan omgezet.

KvK omzetting

Dit houdt in dat bij de KvK je eenmanszaak wordt omgezet. Bij een fiscale omzetting wordt die altijd bij de KvK ook omgezet. Maar je kan ook enkel bij de KvK omzetten zonder ook fiscaal om te zetten.

17.484 klanten gingen je voor, onder andere deze ondernemers

Nog geen keuze gemaakt?

Weet je nog steeds niet of je jouw onderneming met of zonder inbreng moet omzetten?

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan klaar voor je.

Bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 19:00
Telefoonnummer: +31 (0)20 30 80 675

Thomas, notarieel rechtsspecialist

Vanaf het prille begin van Firm24 ben ik verantwoordelijk voor het begeleiden van al onze klanten bij het oprichten van hun BV’s, holdings en stichtingen.
Online bv oprichten
Nieuw bij Firm24? Profiteer van nog meer gratis kennis en tips Aanmelden
[contact-form-7 id="11842" title="Nieuwsbrief"]