VOF omzetten naar BV

 • Omzetten vanaf €245,-
 • Winst lager belast
 • Geen privé aansprakelijkheid

Eenvoudig omzetten

Voor ondernemers die samen in een VOF zitten kan het interessant zijn om te zetten naar een BV. Veel voorkomende redenen van omzetten zijn spreiden van risico’s, belastingdruk en uitstraling. Ander argument kan zijn het eenvoudig kunnen overdragen of verkopen van een bedrijf. Een VOF omzetten naar een BV “zonder inbreng” is de meest eenvoudige, snelle en goedkope methode om een VOF om te zetten naar een BV. Dit is geschikt voor de meeste ondernemers. In sommige gevallen gaat het om een complexe omzetting, een omzetting “met inbreng”.

Weet je al zeker dat je wilt overstappen?

In je vof kan je al bedrijfswaarde hebben opgebouwd. Kijk hieronder of dat voor jou van toepassing is.

1. Bedraagt de omzet andere inkomsten dan 'uurtje factuurtje'?

2. Heb je werknemers?

3. Wil je ooit het bedrijf verkopen?

4. Heb je een bedrijfspand?

5. Heb je een nieuwe bedrijfsauto (geen lease)?

Er is waarschijnlijk geen bedrijfswaarde. Wij adviseren een nieuwe BV op te richten en de eenmanszaak uit te schrijven.

VOF omzetten naar een BV

In 3 stappen eenvoudig en snel geregeld

1

Start een procedure

 • ✓ Vul alle BV gegevens in
 • ✓ Betaal in je laatste stap
 • ✓ De conceptakte in je mail

2

Legaliseer bij een notaris

 • ✓ Ontvang alles per mail
 • ✓ Legaliseren op ons kantoor
 • ✓ Bij een notaris in jouw buurt

3

Keur finale concept akte goed

 • ✓ De notaris passeert de akte
 • ✓ Je ontvangt de akte digitaal
 • ✓ De VOF is automatisch uitgeschreven

Veelgestelde vragen over de VOF omzetten

Niemand kan tijdreizen, maar je kan wel je BV met terugwerkende kracht oprichten. Dit kan echter alleen voor de fiscale wetgever. Je kan niet je feitelijke oprichtingsdatum terug in de tijd kiezen. De belastingdienst kan met terugwerkende kracht naar 1 januari alle inkomsten voor dat jaar aan het BV koppelen in plaats van aan de eenmanszaak. De winst is dan in de vennootschapsbelasting (laag tarief) belast in plaats van de inkomstenbelasting (hoog tarief).

Fiscaal met terugwerkende kracht oprichten kan alleen bij een Geruisloze of Ruisende inbreng. Hier zitten echter strenge voorwaarden aan. Raadpleeg een van onze adviseurs of je eigen accountant.

Stakingswinst is de optelsom van de aanwezige stille reserves, fiscale reserves (bijvoorbeeld een Fiscale Oude Dagreserve) en goodwill in een eenmanszaak waar je inkomstenbelasting over moet betalen als je de eenmanszaak staakt. Bij het overgaan naar de BV wordt de eenmanszaak voor de fiscale wetgever gestaakt. Tenzij je kiest voor de geruisloze inbreng.
De kosten voor een oprichting met inbreng zijn hoger dan voor een oprichting zonder inbreng omdat er per BV een extra akte moet worden opgesteld. Daarnaast vergt het veel begeleiding en daarmee tijd van alle partijen. Een notaris moet bijvoorbeeld ook alle fiscale documenten reviewen die een client aanlevert.

Voor de oprichting is het ook vereist dat je een boekhoudkundige stukken zoals balans, inbrengbeschrijving en openingsbalans van de BV aanlevert. Hiervoor wordt vaak een fiscalist of accountant ingeschakeld. Houd daarom ook rekening met deze kosten.

Omzetten kan je verdelen in een fiscale omzetting en in een KvK omzetting.

Fiscale omzetting

Een fiscale omzetting houdt in dat je je eenmanszaak inbrengt. Ook voor de fiscale wetgeving is je eenmanszaak dan omgezet.

KvK omzetting

Dit houdt in dat bij de KvK je eenmanszaak wordt omgezet. Bij een fiscale omzetting wordt die altijd bij de KvK ook omgezet. Maar je kan ook enkel bij de KvK omzetten zonder ook fiscaal om te zetten.

20.000 klanten gingen je voor, onder andere deze ondernemers

Nog geen keuze gemaakt?

Weet je nog steeds niet of je jouw onderneming met of zonder inbreng moet omzetten?

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan klaar voor je.

Bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 19:00 (vrijdag tot 17:00)
Telefoonnummer: +31 (0)20 30 80 675

Firm24, notarieel rechtsspecialisten

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies. Onze medewerkers onderscheiden zich door de combinatie van betrokkenheid, deskundigheid en passie. Wij geven je graag persoonlijk advies.
Nieuw bij Firm24? Profiteer van nog meer gratis kennis en tips Aanmelden
[contact-form-7 id="11842" title="Nieuwsbrief"]