Opvallende statistieken uit 5 jaar oprichtingen bij Firm24

Opvallende statistieken uit 5 jaar oprichtingen bij
        Firm24, een terugblik

In 2012 werd de Flex BV ingevoerd. Dit maakte een vereenvoudiging van het BV oprichtingsproces mogelijk, waarmee werd beoogd om het ondernemerschap in Nederland verder te stimuleren. Is dat gelukt? Zeker. Het aantal BV oprichtingen in Nederland was in 2012 nog 39.889, terwijl het aantal oprichtingen over afgelopen vijf jaar steeds rond de 60.000 per jaar lag. In 2017 werd een totaal van 61.258 opgetekend (cijfers CBS).

In het kielzog van de invoering van de Flex BV ontstonden partijen die BV oprichtingen aanbieden. Een van die partijen is Firm24. Over de afgelopen 5 jaar zijn duizenden aandeelhouders betrokken geweest bij een oprichting via Firm24. Maar wat is Firm24 opgevallen aan deze BVs en hun oprichters? Firm24 dook de cijfers in een kwam met de volgende resultaten na 5 jaar oprichtingen bij Firm24.

Steeds meer mensen richten online op

Een BV oprichting werd traditioneel gezien als een dienst die moest worden geleverd na lang beraad met een notaris in een rokerig kantoor. In 2012 kwam daar verandering in vanwege de invoering van de Flex BV waarmee de oprichting van een standaard BV vergelijkbaar is geworden met een product.

De markt moest nog even wennen aan dat idee, maar anno 2018 ziet Firm24 dat steeds meer mensen dat zo ervaren. Ze gaan de BV steeds meer als product behandelen: shoppen en prijsvergelijken. Het aantal BV-oprichtingen via Firm24 is in de 5 jaar sinds de oprichting van Firm24 gestegen naar 10%-15% van het totaal aantal oprichtingen in Nederland. Er is dus duidelijk sprake van een veranderde mentaliteit ten aanzien van online BV-oprichtingen.

Dat geldt voor heel Nederland. Maar is dat ook op provinciaal niveau hetzelfde? Na 1 jaar waren het nog vooral randstedelingen die online hun BV oprichtten via Firm24. Anno 2018 wordt de rest van Nederland ook wat meer in deze ontwikkeling betrokken. Maar in verhouding tot het geheel blijft dit toch ver achter: 4,3% (Limburg en Groningen) tot 8% (Noord-Brabant) van het totaal aantal BV oprichtingen in die provincies loopt via Firm24. Dat steekt wat mager af tegen de randstad, waar dat percentage tussen de 10% en 15% ligt. Waar dat aan ligt? Wij weten het niet, maar het is duidelijk een gemiste kans voor de ondernemers daar.

Schommelend aantal vrouwen

Na 5 jaar kan Firm24 niet onder de conclusie uit: vrouwen “hebben minder” met online oprichten van een BV dan mannen. Gemiddeld 16.0% van het totaal aantal online oprichters bij Firm24 heeft een V-tje in haar paspoort staan. Opvallend: de grootste percentages van vrouwelijke online oprichters vinden we in de provincies Zeeland (17.7%) en Flevoland (18.4%), en niet in usual suspects Noord- en Zuid-Holland (16.0% respectievelijk 15.8%). Trouwens, ook niet in Rotterdam (16.0%) en Amsterdam (16.9%) wanneer op stadsniveau wordt gekeken. Onderaan bungelen Overijssel (14.1%) en Drenthe (14.7%).

Zit hier ook ontwikkeling in? In 2014 lag het percentage vrouwelijke oprichters op 14.6 % (van de 2510). Anno 2018 komt het neer op 16.4 %, met lichte schommelingen in de tussenjaren. Wij zouden dus graag zeggen dat er een ontwikkeling waar te nemen is, dat meer vrouwen gebruik maken van de mogelijkheid om online een BV op te richten, maar dat is niet zo. Wil dat zeggen dat vrouwen minder ondernemend zijn dan mannen? Dat kunnen wij niet zeggen. Het kan heel goed dat zij offline BVs oprichten of in een eenmanszaak of VoF blijven werken en daar zeer ondernemend in zijn.

De gemiddelde online oprichter wordt steeds ouder

Aan het begin waren het nog vooral de jongeren die zich bewust waren van de mogelijkheid om online een BV op te richten. Anno 2014 was de gemiddelde leeftijd van een online oprichter via Firm24 namelijk 38.3 jaar. Dat komt natuurlijk vooral omdat jongeren meer bereid zijn om nieuwe dingen uit te proberen en meer affiniteit hebben met de online wereld. Kortom: de trendsetters, en de early adopters.

Maar nadat het concept van online oprichten zich eenmaal had bewezen, durfde de gevestigde orde steeds meer die stap te maken. Na verloop van 6 jaar is de gemiddelde leeftijd namelijk gestegen naar 42.2 jaar. Hierbij is rekening gehouden met de toegenomen populariteit van de Spaar BV, die ook via Firm24 is op te richten. Dit gaat echt om ondernemers. De conclusie luidt dus : ook de ervaren ondernemers kiezen steeds meer voor de voordelen van online oprichten. En dat is een goed teken.

raket

Single of samen?

Een succesvolle ondernemer moet zo weinig mogelijk aan zijn hoofd hebben. Dan zou het dus helpen als je niet teveel afleiding hebt thuis. En dus dat je single bent. Of is het toch beter om een partner thuis te hebben, die de warme prak heeft klaarstaan na een dag hard werken? Na 5 jaar is het Firm24 wel duidelijk: het aantal singles delft het onderspit bij de online oprichters.

46% van de oprichters geeft een leeg thuisfront aan, tegen 54% die getrouwd, samenwonend of geregistreerd partner zijn. Hieruit blijkt dat online oprichten niet (meer) voor de risiconemende voorhoede is, maar toch zeker ook het terrein is van de huisje-boompje-beestje ondernemers. Hier is overigens een lichte trend in waarneembaar. Het aantal getrouwde oprichters neem toe. Dat hangt ook samen met de stijging van de gemiddelde leeftijd van de oprichters.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 6 juli 2023
Gepubliceerd op 6 december 2018

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24