Online BV oprichten? Dit zijn de 5 zaken die je goed wil regelen.

Het oprichten van een BV is vandaag de dag erg eenvoudig. Voor het bv oprichten is het belangrijk om de structuur duidelijk te hebben. Na het oprichten, is het belangrijkdatje dezaken goed hebt geregeld en weet wat je rechten plichten zijn. Voorkom ellende met deze checklist.

1. Een holdingstructuur iets voor mij?

Een holding lijkt voor veel ondernemers iets wat alleen bij grote bedrijven past. Het kan echter ook erg aantrekkelijk zijn voor kleinere ondernemers. Ondernemers kiezen vaak voor een BV omdat ze dan niet aansprakelijk zijn met hun privé-vermogen. Toch raak je als ondernemer veel kwijt wanneer de BV failliet gaat. Denk hierbij aan: het bedrijfspand, het in de BV opgebouwde pensioen, de zakelijke auto enz.

Door een holding op te richten, is dit te voorkomen. Je richt dan twee BV’s op. In de ‘werk-BV’ plaats je de risico’s: je neemt opdrachten en personeel aan en sluit een langdurige overeenkomsten af. In de ‘holding-BV’ zit bijvoorbeeld het bedrijfspand, pensioenen, patenten, vergunningen, winstreserves en een zakelijke auto. Gaat de ‘werk-BV’ failliet dan ben je niet gelijk alles kwijt wat er in de ‘holding-BV’ zit. Een andere voordeel is dat je nu makkelijk de ‘werk-BV’ kan verkopen.

Het hanteren van een holdingstructuur is wel wat duurder dan het hebben van slechts één BV: je moet sommige administratie- en oprichtingskosten twee keer betalen.

2. Nadenken over een tussenholding?

Heeft jouw onderneming veel vastgoed? Onroerende goederen? Dan kan een tussenholding interessant zijn. Zeker als je in de toekomst een overname voor ogen hebt. Je kan het onroerend goed en de aandelen van de werkmaatschappij dan in de tussenholding plaatsen. Zo kan een derde partij makkelijk naast de werkmaatschappij, er ook voor kiezen om het onroerend goed uit de tussenholding over te nemen. Daarnaast kan bij overname van de tussenholding de overdrachtsbelasting worden voorkomen. Klik hier voor een gratis structuur advies!

3. Wat moet er in een aandeelhoudersovereenkomst komen?

Begin jij met een BV dan heb je ook een aandeelhoudersovereenkomst nodig. Een aandeelhoudersovereenkomst is niet verplicht en veel ondernemers denken dat zo’n overeenkomst later wel komt: Big Mistake! Een aandeelhoudersovereenkomst bevat afspraken tussen de aandeelhouders onderling. Zolang er geen problemen of veranderingen zijn, lijkt een aandeelhoudersovereenkomst niet zo belangrijk, maar wanneer zich een probleem voordoet, kun je maar beter alles goed geregeld hebben.

Lees ook: De aandeelhoudersovereenkomst:

Let bij het sluiten van een aandeelhoudersovereenkomst op deze 5 dingen

4. Een DGA-loon vaststellen

Wanneer je een BV opricht, word je in de meeste gevallen een Directeur Groot Aandeelhouder (DGA). Klinkt belangrijk, maar het betekent o.a. dat je jezelf ook een minimum DGA-salaris moet uitkeren van €56.000 in 2024. Dat is aan de hoge kant voor veel (beginnende) ondernemers

Gelukkig zijn er mogelijkheden om deze zware financiële belasting te omzeilen. We geven je er hier twee:

  • Je dient een verzoek in bij de Belastingdienst. Hierin geef je met een prognose aan dat jouw onderneming niet over de financiële middelen beschikt om een DGA-salaris uit te keren. Neem contact op voor een goed voorbeeld waarmee je makkelijk aan de slag kan.
  • Een nul aangifte voor de loonheffingen. Je meldt de onderneming aan als inhoudingsplichtige. Je doet maandelijks een nul aangifte voor de loonheffingen. In december maak je de balans op, kijk je naar eventuele investeringen op de planning en het gedeelte wat over is, keer je uit als salaris.

5. Mijn algemene voorwaarden goed regelen

Als ondernemer kun je niet zonder: Algemene voorwaarden. Algemene voorwaarden zijn de regels die jij als ondernemer afspreekt met de koper of afnemer van jouw product of dienst. Algemene leveringsvoorwaarden schud je niet zomaar uit je mouw. Je kan het beste een goed voorbeeld pakken. Wij hebben zorgvuldig duidelijke Algemene voorwaarden voor je opgesteld zodat jij snel aan de slag kan met belangrijke zaken: jouw ondernemingsactiviteiten!

papier en hand

Liever eerst sparren? 

Waarschijnlijk heb je – ook na het lezen van het bovenstaande nog steeds niet direct de antwoorden paraat. Sterker nog, het zou gek zijn als je niet nog wat vragen zou hebben. Wil je wat extra vragen stellen? Wat aannames checken of iets zeker weten? Een belletje is genoeg om te te laten adviseren door onze fiscalisten. Je kunt overigens ook gewoon je vraag in de mail zetten

rick_9045968056
Rick Schmitz linkedin
Rick Schmitz is één van de oprichters van FIRM24 en schreef vroeger artikelen over uiteenlopende onderwerpen m.b.t. het ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 30 april 2024
Gepubliceerd op 19 april 2018

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24