De 3 meest vergeten, maar 100% legale aftrekposten

Het doen van belastingaangifte is niet het leukste onderdeel van ondernemen. Maar geen stress, we zullen je door deze periode helpen. Hier laten we je zien welke aftrekposten vaak worden vergeten. Zonde, want dit kan je veel belastingvoordeel opleveren. Dit jaar (en natuurlijk ook alvast volgend jaar) gaan we iets moois maken van die belastingaangifte!

Aftrekposten bij belastingaangifte

Ieder jaar moet jij voor de Belastingdienst weer aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting doen. Je hebt ook vast wel eens van zogenaamde aftrekposten gehoord, maar wat bedoelen we hier eigenlijk mee, wanneer is hier sprake van en wat zijn de regels? Soms mag jij als ondernemer bepaalde kosten van je inkomen aftrekken. Dit is super fijn en verstandig, want dit betekent dat je minder belasting over je inkomen betaalt. Hieronder bespreken we daarom een aantal handige posten die aftrekbaar zijn!

1. Aftrekbare hypotheekkosten anders dan de rente

Zoals je wellicht weet, kun je de hypotheekrente aftrekken van je belasting wanneer je voldoet aan de voorwaarden. Deze hypotheekrente staat vaak al ingevuld in de aangifte wanneer je de belastingaangifte gaat doen. Maar er worden vaak een aantal hypotheekkosten vergeten. Deze staan bekend als oversluitkosten.

Oversluitkosten heb je wanneer je overstapt van hypotheek of voor het eerst een hypotheek afsluit. Heb jij afgelopen jaar een stap gemaakt in de hypotheekwereld, vergeet de gemaakte kosten dan niet mee te nemen in je belastingaangifte!

  • Notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Bemiddelingskosten
  • Renteboetes

Heb je misschien een aanvraag gedaan bij de Nationale Hypotheek Garantie? Ook deze kosten kun je aftrekken.

2. Opstartkosten van je onderneming

Net als beginnende hypotheekbezitters, krijgen beginnende ondernemers ook een steuntje in de rug. Je mag als beginnende ondernemer namelijk de gemaakte opstartkosten aftrekken. Je kan onder voorwaarden een bedrag van € 2.123,- aftrekken. Deze voorwaarden zijn:

  • Dit geldt alleen voor het opstarten van een eenmanszaak, VOF of een maatschap.
  • Je moet minimaal 1.225 uur per jaar aan de onderneming hebben besteed. (urencriterium).
  • Je hebt de afgelopen vijf jaar minimaal één bedrijf gehad.
  • Je hebt de afgelopen vijf jaar niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek toegepast.

3. Boetes van de Belastingdienst

Helaas, vallen zakelijke boetes niet onder de aftrekposten, maar boetes die een voordeelontnemend karakter hebben wel. Wanneer jij een schadevergoeding aan de overheid moet betalen, dan is deze aftrekbaar. De schadevergoeding is er op gericht om het verkregen voordeel te ontnemen waardoor het eerder belaste voordeel teniet wordt gedaan.

financien

4. Lijfrente

Een van de aftrekposten heeft te maken met lijfrentepremies. Het kan voorkomen dat jij een pensioentekort hebt, ook wel jaarruimte genoemd. Wanneer jij een jaarruimte hebt of een reserveringsruimte hebt mag je premies aftrekken van je inkomstenbelasting. Reserveringsruimte is alle jaarruimte die je voorgaande jaren niet hebt benut. Er is wel een uitzondering, want wanneer jij in loondienst werkt en zelf pensioenpremie betaalt, is deze niet aftrekbaar. Dit komt omdat de werkgever in dat geval de premie al van het inkomen heeft afgetrokken.

5. Groen beleggen

Een andere categorie aftrekposten is groen beleggen. Wanneer jij belegt in groene fondsen of milieubescherming projecten, kan jij een vrijstelling krijgen en hoef je hier geen belasting over te betalen. Hoe hoog deze precies is ligt eraan of je alleen belegt of met partners. Wanneer je met partners belegt is de vrijstelling in plaats van € 65.072, € 130.144 in 2023.

6. Giften

De aftrekpost giften heeft betrekking tot goede doelen! Je mag namelijk giften die je aan het goede doel geeft, aftrekken van je inkomstenbelasting. Er komen alleen wel wat voorwaarden kijken bij het aftrekken van giften. Zo moet het allereest een erkend goed doel zijn (ANBI of SBBI). Daarnaast moeten de giften ook boven het zogenaamde drempelbedrag komen. Dit drempelbedrag is 1 procent van je drempelinkomen (let wel op dat dit minimaal 60 euro betreft). Een andere voorwaarde is dat je altijd een bankafschrift hebt van de gift. Een schenking aan je kinderen komt daarnaast dan weer niet voor aftrek in aanmerking.

geld

7. Zorgkosten

Een andere post die aftrekbaar is zijn zorgkosten die niet worden gedekt door jouw verzekering. Er kunnen van allerlei soorten zorgkosten aftrekbaar zijn, namelijk vervoerskosten naar het ziekenhuis, kosten van gehoorapparaten of bijvoorbeeld een inenting voor een (zaken)reis. Check dus goed alle zorgkosten voordat jij aangifte doet bij de belasting!

8. Schulden in box 3

Ook schulden kunnen in mindering worden gebracht op je vermogen in box 3. Let wel op dat deze schulden in 2023 boven het drempelbedrag van € 3400 moeten uitkomen. Niet alle schulden zijn aftrekbaar in box 3, maar ondernemingsschulden vallen hier wel over. Net als schulden van een tweede eigen woning en van je studie.

Tot slot!

Volg jij het nog met alle aftrekposten? We kunnen ons voorstellen dat je misschien nog vragen hebt. Plan dan een gratis check-gesprek in en stel al je vragen betreffende belasting, het aftrekken van kosten.

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 30 juni 2023
Gepubliceerd op 30 maart 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24