Op deze manier vind jij de beste sollicitant!

Als werkgever kan het aannemen van personeel ontzettend lastig zijn. Als werkgever wil je, ondanks het tekort aan werknemers, sollicitanten aannemen die daadwerkelijk geschikt zijn voor de baan. Anders verlies je tijd en geld aan een ongeschikt persoon. Maar hoe doe je dat als werkgever? In deze blog geven wij wat tips die je als werkgever kan meenemen bij het zoeken en kiezen van de ideale sollicitant.

Tip 1: Definieer duidelijke functievereisten 

Voordat het wervingsproces start, moet je als werkgever goed nadenken over de specifieke kwaliteiten die je zoekt in een sollicitant. Denk aan welke persoonlijke eigenschappen essentieel zijn en welke taken de werknemer moet kunnen. Ben je op zoek naar een sollicitant met veel werkervaring of juist iemand die een start maakt? Wil je een werknemer die erg gespecialiseerd is of is motivatie belangrijker? Denk hier als werkgever goed over na en stel een lijst op. Zo heb je een helder beeld van waar je naar op zoek bent in een sollicitant.

Tip 2: Denk na over de selectieprocedure

Afhankelijk van waar je als werkgever naar op zoek bent in een sollicitant, kan het verschillen welke selectieprocedure het beste is. Een gestructureerd interview als sollicitatiegesprek waarbij je aan alle sollicitanten dezelfde vragen stelt is vaak de beste indicator. Dan leer je als werkgever een sollicitant in een korte tijd kennen en kan je veel te weten komen. Zo krijg je als werkgever een goed beeld van de potentiële kwaliteiten van de sollicitant als werknemer. Daarnaast kan het verstandig zijn om bij een baan die erg in trek is rondes te gebruiken zoals een motivatiebrief of een intelligentietest. Op die manier maak je onderscheid tussen sollicitanten zonder al te veel tijd te verliezen. Een nadeel hiervan is dat je mogelijk waardevolle kandidaten kunt mislopen.

Tip 3: Maak gebruik van meerdere wervingskanalen 

Als je de juiste sollicitant wil vinden als werkgever moet die sollicitant jou eerst kunnen vinden. Deze kans kan je vergroten door jouw vacature voor een nieuwe werknemer op meerdere kanalen aan te bieden. Denk hierbij aan vacaturewebsites, social media en professionele netwerken. Als jouw bereik als werkgever op zijn grootst is, heb je meer om uit te kiezen en meer kans op een geschikte sollicitant. Zorg er ook voor dat je aantrekkelijke vacatureteksten gebruikt en duidelijk omschrijft waar je naar op zoek bent als werkgever. Op deze manier trek je de ideale kandidaten aan. 

Tip 4: Kijk naar de cultuur fit

Het is natuurlijk belangrijk dat een sollicitant de nodige ervaring, scholing en kennis heeft. Echter, dit is niet het enige wat het succes van een werknemer bepaalt en hier moet je als werkgever op bedacht zijn. De cultuur fit van een sollicitant en jouw bedrijf is ontzettend belangrijk. Past een sollicitant als werknemer in de werksfeer en komen zijn of haar normen en waarden overeen met die van de onderneming? Dan heeft dit vaak een positief effect op de werkomgeving en op het functioneren van de werknemer met collega’s en werkgever. Let hier dus goed op en vraag hier ook naar. Hoe gekwalificeerd een sollicitant ook kan zijn, zonder een goede cultuurfit kan de werkrelatie op de lange termijn verslechteren.

Tip 5: let op soft skills

Deze tip sluit een beetje aan op de cultuur fit, maar is toch net wat anders. Soft skills zijn vaardigheden zoals probleemoplossing, werken in een team en communicatievaardigheden. Deze vaardigheden zijn voor een werkgever erg belangrijk om terug te zien in een werknemer. Vaak zelfs bijna even belangrijk als technische vaardigheden omdat het veel invloed heeft op hoe iemand functioneert binnen een onderneming. Als je hier bij de sollicitatie al als werkgever op bedacht bent en naar kijkt, vergroot je de kans dat je een sollicitant binnen jouw team past.

Vragen?

Als je meer wil weten over een sollicitatieprocedure voor een nieuwe werknemer of andere vragen hebt, schroom dan niet om bij ons aan te kloppen. Door hier een gratis check-gesprek in te plannen, krijg je telefonisch advies van een van onze specialisten. Wij laten je weten welke opties voor jou en jouw onderneming open staan. Ben je nieuwsgierig naar andere blogs? Klik dan hier.

logo_firm24_color_9b432741b9
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 24 mei 2024
Gepubliceerd op 21 mei 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00