Datastrategie: zo werkt dat!

Ieder bedrijf krijgt anno 2024 te maken met data. Denk bijvoorbeeld aan het aantal bezoekers van de website per jaar, het aantal verkochte producten en de hoeveelheid klanten die een tweede keer bestelt. Deze verzamelde data kan een hoop zeggen over jouw onderneming en met de juiste datastrategie kan je de waarde van de data vergroten. Maar wat is een datastrategie en wat heeft jouw onderneming eraan? Lees het in deze blog.

Wat is een datastrategie?

Een datastrategie stelt doelstellingen voor een onderneming op het gebied van data. Het kan over van alles gaan van gegevensbeheer tot de middelen die nodig zijn om doelstellingen te bereiken. Het doel van een datastrategie is dat alle data effectief beheerd en geanalyseerd wordt zodat jouw onderneming geïnformeerde beslissingen kan maken. Er zijn verschillende soorten data strategieën en het is mogelijk om meerdere strategieën tegelijkertijd toe te passen. Op die manier kan je sneller een oplossing of nieuwe mogelijkheid vinden.

Het nut van een datastrategie

Een goede datastrategie is essentieel voor een ondernemer. Het zorgt er namelijk voor dat je belangrijke data kan identificeren om beslissingen te maken. Zo legt het soms een zakelijke kans bloot of een verbeterpunt voor jouw onderneming. Als je eenmaal weet waar de sterke en zwakke punten van jouw onderneming liggen, dan kan je de klanttevredenheid ook verhogen door een oplossing te bieden waar nodig. Een goede datastrategie optimaliseert de bedrijfsvoering en dit is voor jouw concurrentiepositie ook voordelig. Kortom, een ondernemer met een goede datastrategie kan veel beter richting geven aan zijn of haar bedrijf door geïnformeerde beslissingen te maken.

AI technologie

Artificial Intelligence (AI) kan een belangrijke rol spelen in een datastrategie. AI kan waardevolle inzichten uit data halen en zelfs voorspellingen doen over grote hoeveelheden data. Door gegevens aan AI voor te leggen, kan data enorm efficiënt worden geanalyseerd. AI is zo slim dat het vaak dingen ziet die je normaal gesproken over het hoofd ziet, en daar kan het enorm van pas komen binnen jouw bedrijf. AI bekijkt alle data en past dit toe op toekomstige trends. Zo weet AI ook wat potentiële problemen in de toekomst kunnen zijn. Het gebruik van AI voor jouw datastrategie bespaart daarbij ook mankracht. Het is namelijk een geautomatiseerd product en hierdoor is jouw onderneming extra efficiënt in het behalen van doelstellingen.

Verschillende datastrategiën

Als je AI gebruikt voor je datastrategie, is het van belang dat je aangeeft wat jouw datastrategie precies is. Wat zijn bijvoorbeeld de doelstellingen van jouw datastrategie en waar zoek je als ondernemer een oplossing voor? Het antwoord kan enorm variëren. Vaak is het zo dat een ondernemer een datastrategie richt op zakelijke doeleinden door patronen te onderzoeken in grote datasets over de markt. Het kan ook zo zijn dat je op zoek bent naar een nieuwe marketing strategie. Data-gedreven marketing kan ontzettend effectief zijn voor campagnes en klanttevredenheid. Tot slot zijn er data strategieën die zich focussen op de privacy van klanten door een beleid te ontwikkelen waarbinnen gegevens veilig worden opgeslagen.

grafiek

Meer weten?

Wil jij meer weten over AI en data strategieën of heb je een andere vraag die je graag aan een specialist voorlegt? Neem dan hier contact op met Firm24. Wij helpen iedere ondernemer op weg en geven je in het check-gesprek gratis advies. Of wil je meer van dit soort blogs lezen? Bekijk dan hier welke blogs je nog meer aanspreken!

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 20 maart 2024
Gepubliceerd op 22 mei 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00