Debiteuren: zo krijg je het op een rijtje

pen en rekenmachine
Gepubliceerd op 8 mei 2023

Wanneer jij nog geld van iemand krijgt, zijn er veel dingen waar je aan moet denken. Welke afspraken heb je gemaakt zodat ze gaan betalen en wat gebeurt er als deze niet worden nagekomen? En hoe zorg je ervoor dat je in je administratie niet kwijtraakt van wie je nog geld zou krijgen? In deze blog lees je alles over debiteuren zodat jij belangrijke dingen niet over het hoofd ziet.

Wat zijn debiteuren?

Debiteuren zijn personen of bedrijven die geld aan jouw bedrijf verschuldigd zijn. Wanneer jij een vordering op iemand hebt is diegene een debiteur. Het kan zijn dat jij geld hebt geleend aan iemand en dat diegene hierdoor debiteur is geworden maar het kan ook zo zijn dat er klanten zijn die hun bestelling nog moeten betalen. Debiteuren blijven debiteuren totdat ze de geldsom betalen of deze op andere wijze verrekenen. Debiteuren ontvangen vaak een factuur waarin staat vermeld hoeveel geld ze nog moeten betalen.

Wat is het verschil tussen debiteuren en crediteuren?

Debiteuren zijn (rechts)personen waar jij als ondernemer nog geld van krijgt, zoals klanten. Crediteuren zijn precies het tegenovergestelde. Dat zijn (rechts)personen die nog geld van jouw bedrijf krijgen. Dit kan bijvoorbeeld een instantie zoals de bank zijn die jou een lening heeft gegeven. Crediteuren geven jou geld die je op lange of korte termijn moet terugbetalen. Een tip is om deze net als de debiteuren, duidelijk op te nemen in jouw administratie zodat je het overzicht behoudt. Je weet dan precies wanneer je moet terugbetalen en komt niet voor onprettige verhogingen of boetes te staan.

geld

Hoe krijg je als ondernemer je debiteuren op orde?

Iedere vordering is anders. De ene keer wordt er een termijn aan gesteld, de andere keer niet. De duur van de termijn kan ook verschillen. Trouwe klanten mogen er misschien langer over doen om het geld terug te betalen dan klanten waar je voor de eerste keer zaken mee doet. Op de factuur die de klanten ontvangen staat alle informatie. Een kopie hiervan moet je altijd zelf bewaren. Door in jouw administratie op te nemen wanneer je welk geld terug krijgt en door de hoogte van alle bedragen in de boekhouding te zetten, krijg je overzicht van jouw debiteuren. Zo vergroot je de kans dat al het geld wat er ooit uit is gegaan, op tijd weer terug komt.

Wat is het belang van een factuur?

Een factuur is leidend voor jou als ondernemer dus bewaar altijd een kopie voor jezelf. De factuur vermeldt hoeveel geld een debiteur nog moet betalen, welke termijn hiervoor is gegeven en aan wie het moet worden overgemaakt. Als binnen de termijn wordt betaald zijn er geen problemen. Als te laat wordt betaald kan er een extra bedrag bovenop de eerste vordering worden gegeven zoals een bepaalde rente of een eventuele boete. Veel ondernemingen sturen voor het zover is wel al een betalingsherinnering. Dit voorkomt dat er ophef ontstaat zonder dat dat nodig is.

documenten

Meer weten?

Wil je meer over dit onderwerp weten of met één van onze specialisten sparren over jouw financiële situatie? Plan dan vandaag nog een gratis check-gesprek in en krijg antwoord op al jouw vragen.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00