Een community bouwen als ondernemer? Dit moet je weten!

Als ondernemer ben je constant bezig met de groei van jouw bedrijf. De klantenkring die je bouwt, is hier een belangrijk onderdeel bij. Maar het gaat ook verder dan dat. Ondernemingen bouwen nu aan een community: een groep mensen die elkaar ondersteunen en kennis delen over gelijksoortige interesses. Deze interesse kan dus zomaar jouw bedrijf zijn. Maar hoe bouw je dan zo’n community? Lees het in deze blog.

Wat is “community building”? 

Bij community building probeer je een groep mensen te creëren die verbonden raakt op vlakken als gezamenlijke interesses, doelen of ervaringen. Denk bijvoorbeeld aan een sportclub waar langs de lijn fans staan, na de wedstrijd een biertje wordt gedronken en teamactiviteiten worden georganiseerd. De community gaat dan het doel van enkel komen om te sporten te boven. Een community kan ook online zijn, door bijeenkomsten via platformen als Facebook en Instagram. Bij community building doe je je best om een netwerk van deze soort tot stand te laten komen.

Waarom zou je als ondernemer meedoen aan community building?

Community building is voor ondernemers ontzettend interessant. Het netwerk wat met community building ontstaat verhoogt vaak de betrokkenheid van klanten en stimuleert mond-tot-mondreclame. Als bedrijf krijg je zo meer merkbekendheid en krijgt jouw product een grotere betekenis. Doordat klanten meer betrokken zijn, krijg je ook effectievere feedback waardoor je problemen doelgericht kan aanpakken. Daarbij sta je als ondernemer een stuk dichterbij jouw klanten met deze persoonlijke feedback en word je zelf ook onderdeel van het netwerk. 

Hoe kan je als ondernemer een community bouwen?

We hebben hier enkele tips om community building als ondernemer te stimuleren voor jou opgeschreven:

  1. Wees actief op sociale media: sociale media zijn jouw beste vriend. Door regelmatig te posten en trends te volgen trek je de aandacht van volgers. Als je ook veel interactie met jouw doelgroep hebt, geef je hen het gevoel dat ze betrokken zijn en dit is belangrijk om een netwerk te bouwen.
  2. Organiseer evenementen: door evenementen te organiseren voor jouw doelgroep zoals speciale workshops en trainingen, geef je klanten de kans om elkaar te ontmoeten en de feel van jouw bedrijf te krijgen. De evenementen hoeven niet perse fysiek te zijn, online kan ook.
  3. Maak een blog: veel community’s ontstaan online op forums. Door een blog te starten die over jouw onderneming en branche praat, bied je jouw netwerk wat extra’s. Met deze blog kan je ook weer interacties stimuleren door comments mogelijk te maken.
  4. Geef iets terug aan de community: als je eenmaal een community aan het bouwen bent, is het van belang dat je de betrokkene, betrokken houdt. Door regelmatig leuke acties zoals kortingen en sneak peeks te geven prikkel je fans en bouw je aan een community.
  5. Maak gebruik van ambassadeurs: veel communities hebben ambassadeurs die de community promoten en aanhang van klanten en eventuele fans stimuleren. Een ambassadeur is vaak iemand die zelf al een behoorlijke following heeft zodat het bereik sneller wordt behaald.

Hulp van Firm24 

Wil je meer weten over community building en of het wat is voor jouw onderneming? Vraag het dan aan één van onze specialisten, wij geven je in een telefonische check-gesprek gratis en voor niets advies. Geïnteresseerd? Klik dan hier.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 30 april 2024
Gepubliceerd op 26 april 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00