Evaluatie boekhouding. Doe ik alles goed en wat kost het?

De deadline die iedere ZZP’er kent voor de aangifte Inkomstenbelasting: 1 april. Dit is ook vaak ook een moment waarop je jezelf afvraagt of je fiscale situatie goed in elkaar zit. In dit artikel 3 (zelf)checks die je als ondernemer voor jezelf moet maken.

April – Tijd voor de jaarlijkse boekhoud-APK

Nadat je aangifte is gedaan ga je lekker verder met ondernemen. Voor veel ondernemers is april een maandje waarin ze nog even de boekhouding evalueren. Even een checklistje afgaan. Hoe ging mijn aangifte dit jaar?

  • Moet ik die belastingaangifte nog wel zelf doen?
  • Hoe tevreden ben ik over mijn boekhouder?
  • Haalt hij eruit wat erin zit?
  • Betaal ik niet te veel?
  • Hoeveel geld krijg ik terug?

Ben ik ‘pennywise, pound foolish’?

Veel ZZP’ers en MKB’ers doen de boekhouding in een gratis of goedkoop administratie pakket en delen dit met hun boekhouder. Zo besparen ze vele honderden euro’s op hun kosten. Denken ze….. De realiteit is vaak dat ze aan het eind van jaar alsnog een paar duizend euro aftikken bij de boekhouder. Opgeteld bij de kosten en uren die in de administratie en facturatie zijn gaan zitten, komt een gemiddeld MKB bedrijf al gauw ergens tussen de € 5000 en € 10.000 uit. Een bedrag dat ergens tussen de € 400 en € 800 per maand uitkomt terwijl dit soort alles in één oplossingen al vanaf €150 per maand beschikbaar zijn. Daarmee bespaar je dus niet alleen moeite, maar ook flinke kosten.

Lees ook: Waarom is je boekhouder zo duur?

Het kan al snel duizenden euro’s goedkoper

Focus ik op boekhouding of ondernemen?

Vraag jezelf af of het niet beter is om focus te hebben op je bedrijf en je klanten? Er gaat ongemerkt vaak veel tijd zitten in administratie en alles overdragen aan de boekhouder. Door alles aan één partij over te dragen geef je jezelf de gelegenheid meer aandacht en focus te geven aan je bedrijf. Doorgaans betekent dat voor ondernemers meer tevreden klanten, een beter draaiende onderneming en meer winst.

Voor de meeste ondernemers zijn (loon)administratie, boekhouding en belastingen geen lolletje en kan zelfs voor stress zorgen. Alles wat je op dat vlak kunt uitbesteden is vaak een welkome bron van rust in het toch al drukke ondernemers-leven.

Wat betaal ik voor te laat zijn?

Veel ZZP’ers en en MKB’ers doen hun boekhouding zelf. Door drukte, waan van de dag en doordat administratie en belasting niet hun vak is, stellen ze soms dingen uit tot het laatste moment. Dat draait niet zelden, vooral bij het overmaken van BTW en loonbelasting, uit op een boete voor te laat betalen. Hier heeft 1 op de 3 ondernemende ZZP’er wel eens mee te maken gehad. Ook dat zijn kosten van de boekhouding.

een pasje

Scherpe tarieven, oplossingen op maat

Op zoek naar een simpele en goedkope alles in één oplossing? Wij hebben voor iedere ondernemer een passende oplossing. Heb jij een Eenmanszaak, betaal je minder dan een MKB bedrijf. Ben jij een starter en heb je nog geen omzet? Dan krijg je korting. Heb jij alleen een management BV? Dan hebben we een extra scherp tarief. Bekijk al onze tarieven, wij geven je hier een duidelijk overzicht. Tijd om meer tijd aan jezelf en je onderneming te besteden!

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 17 juli 2023
Gepubliceerd op 15 april 2018

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24