Je bedrijf laten groeien tijdens een recessie

Een recessie kan een uitdagende tijd zijn voor ondernemingen en werknemers en zoals het er nu naar uitziet, is er een recessie op weg. Toch kan het ook kansen aan jouw bedrijf bieden om te groeien. Het is een kwestie van goed kunnen inspelen op de omstandigheden en weten waar de kansen liggen. Door de juiste investeringen te doen kan het zomaar zijn dat jouw bedrijf er zelfs sterker uit komt. Lees in deze blog wat jij kan doen om de recessie naar je eigen hand te draaien.

Wat is een recessie?

Het woord recessie hoor je anno 2023 steeds vaker om je heen. Dit komt doordat de prijzen blijven stijgen en de arbeidskrachten het werk niet meer kunnen dragen. Maar wat is zo’n recessie ook alweer precies? Een recessie is een periode waarin er in de economie een grote daling van economische activiteit plaatsvindt. Er is tijdens een recessie minder vraag naar producten en werknemers waardoor er een stijging is in faillissementen. De totale economische productie wordt lager en de prijzen worden alleen maar hoger. Een recessie komt om de zoveel jaar weer terug. De laatste grote recessie was in 2008 en werd veroorzaakt door een wereldwijde financiële crisis.

Een veranderende markt 

Een recessie kan kansen bieden om te ondernemen door de veranderende markt. Er zijn vaak minder bedrijven die tot de markt toetreden en ook een aantal bedrijven die de markt gedwongen zullen verlaten. Dit laat meer ruimte over voor jouw bedrijf en hierdoor kan je winst maken. Er is dan minder concurrentie en meer vraag naar de bedrijven die over zijn gebleven. Daarbij komt ook dat de prijzen van goederen en diensten omlaag gaan. Als de kosten verlagen kan je de producten ook voor een lagere prijs aanbieden en nog steeds winst maken in een recessie. Je moet natuurlijk wel goed blijven nadenken in tijden van recessie. Probeer bijvoorbeeld efficiënter te werk te gaan en niet te veel voorraad in te slaan.  Denk ook altijd aan het belang van jouw werknemers, die hebben hun loon ontzettend hard nodig en hier kan je niet zomaar op bezuinigen.

Creatieve oplossingen 

Een recessie zet mensen aan het denken, en je wordt als bedrijf gedwongen na te denken over nieuwe manieren om geld te verdienen. Tijdens een recessie hebben klanten ook heel andere behoeften en hier kan je met jouw bedrijf op inspelen. Hoewel het in een recessie verleidelijk is om te bezuinigen, kan een investering in innovatie goed uitpakken. Zo is een marketingbudget ontzettend belangrijk tijdens een recessie. Dit zorgt er namelijk voor dat jouw product relevant blijft. Door te innoveren en kritisch naar de markt te kijken kan je succesvol ondernemen tijdens de recessie. Het verliezen van werknemers kan je bijvoorbeeld compenseren met de hulp van automatisering. Op die manier ben je veel efficiënter en houd je de kosten laag. 

Doe het samen 

Een recessie blijft natuurlijk een moeilijke periode om te ondernemen. Hierom kan de groei van jouw bedrijf soms het beste worden gerealiseerd met de hulp van anderen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven waarmee je de kosten kan delen of nieuwe markten kan verkennen. Door samen te ondernemen kan je jouw concurrentiepositie versterken en de impact van de recessie beperken. Zorg er ook voor dat je klantrelaties intact blijven tijdens de recessie. Luister naar wat zij willen, en pas je hierop aan. Zolang zij tevreden zijn, is jouw bedrijf dat ook. 

Vragen?

Wil je meer weten over de recessie of heb je een andere vraag over jouw bedrijfsvoering? Firm24 staat voor je klaar om je te helpen! Plan hier gemakkelijk en snel een check-gesprek in en leg jouw situatie aan ons voor. Heb je eerder interesse in vergelijkbare blogs? Neem dan een kijkje bij onze blog pagina, en zie of er voor jou wat tussen zit!

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 20 maart 2024
Gepubliceerd op 21 december 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00