Je bedrijfsresultaat vergroten door middel van vertrouwen

Veel bedrijven leggen de focus op het vergroten van hun bedrijfsresultaat door de winsten te maximaliseren en de kosten te verlagen. Er zijn verschillende strategieën om dit doel te bereiken. Toch is er één belangrijke factor die vaak over het hoofd wordt gezien: vertrouwen. Dit is namelijk een essentieel element voor het succes van elk bedrijf. Lees in deze blog hoe dat zit.

Wat is een bedrijfsresultaat?

Het bedrijfsresultaat wordt vaak ook de bedrijfswinst genoemd. Het is het geld wat overblijft wanneer alle kosten van de netto-omzet zijn afgetrokken. Veel bedrijven zien het bedrijfsresultaat als een pijler voor het succes van een onderneming. Veel winst wordt namelijk vaak aan succes gelinkt.

De invloed van vertrouwen

Als klanten en partners vertrouwen hebben in een bedrijf, zullen zij sneller geneigd zijn om hier zaken mee te doen. Voor werknemers is het net zo belangrijk. Als die geen vertrouwen in hun werkgever hebben, zullen ze minder goed werk leveren waardoor doelen minder snel worden behaald. Wij hebben hieronder de 4 belangrijkste vormen van vertrouwen opgesomd die bijdragen aan jouw bedrijfsresultaat.  

1. vertrouwen tussen werknemers 

Een bedrijf dat wordt beheerst door een cultuur van wederzijds vertrouwen tussen werknemers, heeft vaak een goed bedrijfsresultaat. Dit komt doordat werknemers die elkaar vertrouwen makkelijker samenwerken, sneller ideeën en feedback delen en meer doelen bereiken. Dit leidt tot een hogere productiviteit en zo een beter bedrijfsresultaat. Bovendien zijn er in een vertrouwde sfeer minder snel conflicten waardoor de samenwerking soepel verloopt en bedrijfsproblemen effectiever aangepakt kunnen worden. 

2. vertrouwen tussen het bedrijf en klanten 

In veel gevallen zijn klanten een essentieel onderdeel voor een goed bedrijfsresultaat. Zij zijn uiteindelijk degenen die betalen voor jouw product of dienst. Klanten hechten vaak waarde aan het feit dat een bedrijf eerlijk is en goede kwaliteit levert. Door dit te doen schep je een band van vertrouwen, waardoor klanten ook trouw blijven aan jouw bedrijf. Op zijn plaats leidt dit weer tot toename van de verkoop, een hogere klanttevredenheid en een beter bedrijfsresultaat. 

3. vertrouwen tussen het bedrijf en de leverancier 

Een goede band met jouw leverancier is ontzettend belangrijk zodat je goed kan samenwerken. Je bent namelijk in grote mate afhankelijk van de ander. Als leveringen niet kloppen of te laat worden geleverd kan je dit gemakkelijk oplossen zolang er wederzijds vertrouwen in de samenwerking is. Open communicatie en transparantie zijn essentieel om problemen te kunnen oplossen en schade wordt zo geminimaliseerd. Dit is belangrijk voor jouw bedrijfsresultaat. 

4. vertrouwen tussen jou en de werknemer

De relatie tussen werknemer en werkgever is bepalend voor jouw bedrijfsresultaat. Als de twee partijen niet goed kunnen samenwerken is het moeilijk om succes te behalen. Werknemers moeten geloven in de doelen van jouw bedrijf zodat zij zich goed inzetten en er ruimte is voor eigen invulling. Het bedrijfsresultaat is enorm afhankelijk van de mate waarin werknemers zich willen inzetten voor hun werkgever en dus is het van belang dat je je inzet voor een fijne sfeer waarin werknemer en werkgever in vertrouwen samenwerken. 

Meer weten?

Vertrouwen is belangrijk om een succesvol bedrijf te runnen en een goed bedrijfsresultaat te behalen. Wil jij nou weten hoe jij dit het beste binnen jouw bedrijf kan aanpakken, of heb je een andere prangende vraag? Plan dan hier een gratis check-gesprek in en raak met één van onze specialisten aan de praat. Wil je meer van dit soort blogs lezen? Bekijk dan onze blogpagina.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Gepubliceerd op 9 november 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24