Met deze tips bereik je jouw doelgroep!

Stel je voor dat je een onderneming start gespecialiseerd in stijlvolle trouwaccessoires en trouwjurken. Je doel is om het toonaangevende trouwmerk van Nederland te worden. Er is alleen een probleem, want alleen tieners weten jouw onderneming te vinden. En laat dat nou net de doelgroep zijn die vaak nog niets met trouwjurken en trouwaccessoires te maken heeft. Maar hoe zorg je ervoor dat de juiste doelgroep jou ook weet te vinden? In deze blog zetten we de beste tips op een rijtje om de juiste doelgroep te bereiken!

Ik maak toch gewoon content?

Ondanks dat je elke twee dagen zorgvuldig een post op Instagram plaatst, blijven nieuwe klanten uit. Raar, want je ziet wel dat je instagramaccount en je website bezocht worden. De kans is groot dat jij wel een groep mensen aantrekt, maar niet de juiste doelgroep voor jouw onderneming. Dit is vervelend, want wanneer je niet de juiste doelgroep bereikt dan betekent dit dat jouw producten en diensten minder verkocht worden. Het veelvuldig posten van content heeft geen zin als deze je doelgroep niet bereikt en geen resultaten oplevert.

Hoe pak je het aan dan? 

Als ondernemer is het dus heel belangrijk om je doelgroep te bereiken. Zeker wanneer jouw producten of diensten gericht zijn op een heel specifiek publiek. Daarom is het belangrijk om goed te weten wie jouw doelgroep is, waar je ze kan vinden en hoe je ze het beste kunt prikkelen om daadwerkelijk klant bij jou te worden. Om je op weg te helpen hebben we een klein stappenplan en nog wat handige tips!

1. Wie is je doelgroep?

Om je doelgroep te kunnen bereiken is het allereerst belangrijk om goed in kaart te brengen wie je doelgroep überhaupt is. Wie wil jij graag bereiken met jouw producten of diensten? Richt je je bijvoorbeeld enkel op vrouwen? Of is het meer een bepaalde leeftijdscategorie die je wil bereiken? Het zijn allemaal belangrijke zaken om goed over na te denken, want pas als je de doelgroep goed in kaart hebt gebracht kan je deze ook daadwerkelijk bereiken. 

2. Weet wie je bereikt

Naast het in kaart brengen van je eigen doelgroep is het nuttig om te kijken wie je op dit moment bereikt op de kanalen die je gebruikt. Misschien kom je er wel achter dat je een deel van de doelgroep al wel bereikt of kom je erachter dat je echt een hele andere doelgroep aantrekt. Op basis van deze informatie kun je je strategie aanpassen om effectief de juiste doelgroep te bereiken. Tools als Google Analytics, Facebook insights of de statistieken van Instagram geven vaak een uitgebreid beeld van de doelgroepen op de verschillende sociale kanalen. Zo krijg je bijvoorbeeld een beeld over de leeftijdscategorieën binnen jouw publiek en over waar ze vandaan komen.

3. Waar zit jouw doelgroep?

Wanneer je weet wie jouw doelgroep is en wanneer je in kaart hebt wat voor publiek je op dit moment bereikt via de kanalen die je gebruikt, weet je ook beter via waar je jouw doelgroep het beste kan bereiken. Verkoop jij trouwjurken en zie je dat jouw publiek op Facebook vooral boven de leeftijd van 50 zit en op Instagram tussen de 10 en de 35, dan is het slimmer om je verder te richten op Instagram. 

4. Prikkelende content

De kanalen die je gebruikt zijn van grote invloed op het bereiken van de juiste doelgroep. Toch is dit niet alles en heeft het ook erg veel te maken met de boodschap en content die je verspreidt. De content die je maakt moet interessant zijn voor jouw doelgroep en moet ze dusdanig prikkelen dat ze daadwerkelijk klant worden van jouw producten of diensten. Zorg ervoor dat je niet alleen maar bezig bent met het verkopen van je product, maar wissel advertenties af met mooie andere content. Vertel bijvoorbeeld het verhaal van jullie onderneming en laat ze kennismaken met de mensen achter de onderneming. Neem de klant echt mee in jullie onderneming door de content af te stemmen op de juiste doelgroep.

Tip!

Voor je aan de slag gaat, willen we je ook nog wat andere handige tips meegeven die jou kunnen helpen om nog succesvoller jouw doelgroep te bereiken. 

Verschillende kanalen, verschillende communicatie

Het kan zijn dat jij een hele specifieke doelgroep wil bereiken die maar op één kanaal te vinden is. In dat geval kun je je helemaal specificeren op dit kanaal. Toch komt het ook vaak voor dat je een wat bredere doelgroep hebt die op meerdere kanalen te vinden zijn. Verkoop jij bijvoorbeeld bad- en doucheproducten voor vrouwen dan kan je dit op meerdere kanalen promoten. Het is dan slim om je content per kanaal aan te passen naar de doelgroep. Op Instagram vind je waarschijnlijk de wat jongere vrouwen en of Facebook vrouwen met een wat hogere leeftijd. Pas hier je teksten op aan. Ieder kanaal heeft zo zijn eigen doelgroep, zo is LinkedIn vooral voor zakelijk gebruik en vind je op Tiktok vooral mensen in de leeftijdscategorie 15-25 jaar. 

Winacties voor extra actie

Heb jij wel eens meegedaan aan een winactie? De kans is best aanwezig, want winacties zijn hip. Vaak verloot je een product of dienst onder je bezoekers en klanten. In ruil hiervoor vraag je dan het bericht te delen. Het is een slimme manier om je merk onder de aandacht te brengen, want wanneer jouw doelgroep meedoet aan de winactie en het bericht verspreiden komt dit automatisch ook weer terecht bij andere mensen die binnen jouw doelgroep vallen. Bovendien vinden mensen het altijd leuk om kans te maken op een gratis product en dit zet jouw onderneming ook weer positief op de kaart. 

Vraag om input 

Mensen vinden het vaak leuk om mee te mogen denken. Het is dan ook slim om in je communicatie interactie te creëren met je klanten. Zo krijgen mensen echt het gevoel dat ze mee kunnen denken wat zorgt voor een goede binding met je klanten. En zeg nou zelf, hoe leer je je doelgroep beter kennen door ze zelf om input te vragen en met ze in gesprek te gaan? 

Blijf kritisch, blijf testen 

De laatste tip, maar zeker niet de minst belangrijke: blijf altijd kritisch, blijft testen en blijf reflecteren. Wat nu werkt, werkt over een aantal jaar misschien wel helemaal niet meer. Blijf altijd testen of je de juiste doelgroep bereikt. Zo niet, dan kan je hierop je strategie aanpassen.

Tot slot 

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen! Heb je nog andere vraagstukken? Neem een kijkje op onze kennisbank of tussen de andere blogs!

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Gepubliceerd op 24 mei 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00