Nieuwe EU richtlijn - BV moet digitaal opgericht kunnen worden

Een BV moet sinds 1 augustus 2021 op basis van Europese regelgeving geheel digitaal kunnen worden opgericht. Dit volgt uit Richtlijn (EU) 2019/1151 die twee jaar geleden door de Europese Commissie werd gepubliceerd. Wat dit betekent voor het oprichten van een BV in Nederland, leggen we hieronder uit.

Je BV oprichten wordt makkelijker

De insteek van de Europese Commissie was om het oprichten van de BV eenvoudiger te maken door het wegnemen van administratieve lasten. Met de digitale oprichting wordt de gehele procedure van het oprichten bedoeld, dus zowel de aanvraag als de ondertekening van de akte en het inschrijven in het handelsregister. In geen enkele fase van de oprichting hoeven de oprichters dus fysiek bij de notaris of de Kamer van Koophandel te verschijnen. Dit is belangrijk, want jouw tijd als ondernemer is kostbaar. Op deze eis kan alleen een uitzondering worden gemaakt wanneer fysieke aanwezigheid van de oprichters gerechtvaardigd is om ‘redenen van algemeen belang’, zoals het voorkomen van identiteitsmisbruik. Naast de bepalingen uit de Europese richtlijn, moeten de lidstaten zelf aanvullende regelgeving invoeren over onder andere standaard (model)statuten voor de BV, hoe de aanvraagprocedure wordt ingekleed en hoe de oprichters digitaal geïdentificeerd worden.

Geen notaris meer nodig?

De oprichting van een rechtspersoon is geregeld in artikel 2:4 Burgerlijk Wetboek. Hierin is opgenomen dat een notariële akte is vereist. De Europese richtlijn doet geen afbreuk aan de positie van de notaris. Lidstaten mogen ondanks de nieuwe regelgeving namelijk nog steeds een notariële akte vereisen voor de oprichting. Om je BV te kunnen oprichten zul je dus, ongeacht of dit digitaal of fysiek gebeurt, langs een notaris moeten. Dit is belangrijk omdat de notaris ook een poortwachtersfunctie heeft tegen misbruik zoals fraude en witwassen. Ook bij een geheel digitale oprichting zal de notaris moeten voldoen aan de onderzoeks- en meldingsverplichtingen, die vooral afkomstig zijn uit de Wwft.

En nu?

Nederland heeft - net als een aantal andere landen - uitstel gevraagd voor de implementatie. Dat betekent dat de bepalingen uit de Europese richtlijn nog niet in de Nederlandse wet zijn overgenomen. Wanneer er een nationaal wetsvoorstel is aangenomen, zullen notarissen in Nederland een digitale oprichting van een BV in vijf werkdagen moeten kunnen verzorgen.

raket

Digitale oprichting via Firm24

Ondanks dat Nederland nog niet aan de Europese regelgeving voldoet, is het al mogelijk om bij Firm24 je BV digitaal op te richten. De aanvraag, identificatie en behandeling van de oprichting bij de notaris geschiedt digitaal. Richt je via Firm24 je BV op, dan hoef je dus niet op het kantoor van de notaris te verschijnen. Mocht je zelf graag op het kantoor van de notaris langs willen, dan is er vanwege het nationale netwerk altijd wel een notaris in jouw regio.

Kun je niet wachten? Digitaal je BV oprichten kan al vanaf €399,- excl. BTW binnen 7 werkdagen!

Mai Hoenjet linkedin
Mai is Associate Lawyer bij Allen & Overy Nederland. Vroeger schreef ze artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 23 december 2021

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00