Ondernemen via Amazon of Bol.com? Hier moet je op letten!

Amazon en Bol.com zijn nog altijd groeiende bedrijven. De twee platformen bieden de mogelijkheid aan ondernemers om hun producten via hen te verkopen en dit lijkt op eerste aanblik ideaal. Toch zitten er ook een aantal addertjes onder het gras waar jij als ondernemer op moet letten. In deze blog lees jij hoe je bij deze platformen aan de slag kan gaan en wat dit voor jou betekent.

Een platform vs. eigen website

Voor beginnende ondernemers kan het een hele klus zijn om een eigen webshop te lanceren. Zo moet je een website bouwen, zelf adverteren en je bezighouden met klantenservice. Alle verantwoordelijkheid ligt dan bij jezelf en dat kan best pittig zijn. Bij het gebruik van een platform zoals Bol.com of Amazon zijn deze onderdelen allemaal al geregeld. Daarbij hebben deze bedrijven al een groot bedrijf waardoor jij snel klanten kan vinden. Het nadeel is echter dat beide platformen een commissie vragen wat betekent dat ze een deel van jouw winst innemen. Dit is iets om over na te denken.

Het huismerk Bol.com

Deze website is ideaal voor ondernemers die producten willen leveren binnen Nederland en België. Dit is namelijk de doelgroep van deze website. Bol.com maakt het mogelijk om gratis een verkoopaccount te maken maar eist wel dat een bepaald percentage van de omzet naar hun toe gaat, wanneer jij iets verkoopt. Het verschilt per product hoe hoog dit percentage is, maar het ligt tussen de 4% en 25%. Zoek vooraf dus goed uit welk percentage voor jou geldt.

Wereldbol

Amazon gaat internationaal

Dit platform heeft een stuk meer gebruikers dan Bol.com. Daarbij komen deze gebruikers van over de hele wereld. Wil jij internationaal distribueren? Dan is Amazon de betere keuze. Doordat dit platform één van de grootste ter wereld is kan je niet zomaar een verkoopaccount maken. Je moet hiervoor een abonnement afsluiten van €39 per maand (indien je verwacht meer dan 40 producten per maand te verkopen) of € 0,99 per product betalen (indien je verwacht minder dan 40 producten per maand te verkopen).

Wat past het beste bij jou?

Als je wil weten welk platform het meest geschikt is voor jou moet je vooral nagaan wat voor een type bedrijf je wilt gaan opzetten. Bol.com is ideaal voor kleinschalige ondernemers. Ze houden rekening met de kosten die je voor hun logistieke ondersteuning maakt en ze bieden het product aan op de Nederlandse markt. Amazon is handiger voor ondernemers met grote ambities die een internationaal bereik ambiëren en verwachten veel producten te gaan verkopen.

Duim

Meer weten?

Ben jij geïnteresseerd in online ondernemen en overweeg je gebruik te maken van Amazon of Bol.com? Bespreek dit dan met één van onze adviseurs zodat jij precies weet welke stappen handig zijn in jouw situatie. Klik hier om jouw check-gesprek in te plannen en word deze week nog geholpen!

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 6 juli 2023
Gepubliceerd op 31 januari 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24