6 July 2022

Kies jij ervoor om het pensioen van je werknemers te regelen?

Twijfel je of je een pensioenregeling wilt regelen voor je werknemers? Of misschien heb je er juist nog niet goed over nagedacht. Lees verder om te weten wat de voor- en nadelen van de pensioenregeling zijn voor jou als ondernemer. We geven je meteen wat handige tips bij het maken van de beslissing.

Vijf redenen om wél te kiezen voor de pensioenregeling

Pensioenregeling is een sterke arbeidsvoorwaarde

Uit onderzoek is gebleken dat werknemers het belangrijk vinden om pensioen op te bouwen bij een bedrijf. Het is een arbeidsvoorwaarde die meespeelt bij het beslissen of ze voor het ene of het andere bedrijf kiezen. Door het regelen van de pensioenregeling vergroot je dus je kansen op nieuwe werknemers.

  • Meer werknemers met ervaring

Het tweede argument voor een pensioenregeling hangt samen met de eerste. Werknemers vinden het dus belangrijk om pensioen op te bouwen. Dat geldt vooral voor werknemers vanaf de 30. Vanaf de 30 begint men zich meer te bekommeren over zijn of haar pensioen. Door een pensioenregeling zorg je er dus voor dat je ook oudere werknemers aantrekt. Werknemers die wat ouder zijn, lopen vaak al wat langer mee in de business. Hun ervaring kan een goede toevoeging zijn voor je bedrijf.

  • Werknemers blijven langer hangen

Naast dat je meer werknemers aantrekt, blijven werknemers ook langer bij jouw bedrijf werken als je hun pensioen regelt. Zo bespaar je tijd en geld door al het gedoe omtrent sollicitatieprocedures en het inwerken. Het is bovendien ook sfeerbevorderend als werknemers langer blijven werken.

  • Fiscale voordelen van de pensioenregeling

Helaas niet voor jou, maar wel voor de werknemers. De pensioenregeling geeft werknemers dus meerdere belastingvoordelen:

  • Allereerst wordt de maandelijkse pensioenpremie van het brutoloon afgetrokken.
  • Ten tweede is de pensioenpremie vrij van inkomstenbelasting.
  • Als laatste betalen werknemers geen vermogensbelasting over het opgebouwde pensioengeld, omdat de Belastingdienst het pensioen als vermogen in box 1 ziet. Je betaalt normaal gesproken vermogensbelasting over je vermogen in box 3.  

Vier redenen om niet te kiezen voor een pensioenregeling

Misschien ben je inmiddels al warm gemaakt voor pensioenregeling. Maar naast de voordelen, kleven er voor jou als ondernemer ook een aantal nadelen aan de pensioenregeling. 

  • Werkgevers betalen pensioenbijdrage

Naast de werknemers, betalen werkgevers ook mee aan het pensioen van de werknemers. Als werkgever betaal je namelijk een pensioenbijdrage. De werkgeversbijdrage is gesproken hoger dan de werknemersbijdrage (meestal twee derde en een derde), maar de exacte hoogte verschilt per pensioenfonds. Het wordt in ieder geval gebaseerd op de pensioengrondslag (tussen de 1% en 14%) en het bruto jaarsalaris van de werknemer. Een pensioenregeling kost dus veel geld. 

  • Contractsduur van pensioenuitvoerders

Om het pensioen te regelen, maak je gebruik van de diensten van een pensioenuitvoerder. Deze pensioenuitvoerders hanteren een contractsduur van een jaar. Je zit dus voor minstens een jaar vast aan de pensioenuitvoerders, ook als een werknemer in de tussentijd stopt. 

  • Pensioenregeling kost tijd en moeite

Een pensioen is niet zomaar geregeld. Je gaat eerst onderzoeken welke pensioenregeling goed bij jouw bedrijf past. Vervolgens ga je de regeling afsluiten en afspraken maken met de pensioenuitvoerder. En nadat je het hebt geregeld, moet je wel af en toe kijken en bespreken of er iets aangepast moet worden. Kortom, de pensioenregeling kost je wel wat tijd.

  • Ken de pensioenwetgeving

Als je voor een pensioenregeling kiest, zorg er dan voor dat je de pensioenwetgeving kent. En je moet het niet alleen kennen, maar ook op de hoogte blijven. Ook dit kost je enige energie. 

Keuzes, keuzes!

Ben je er na deze voor- en nadelen nog niet uit of je nou wel of niet een pensioenregeling wilt aanbieden? Dat hebben meer ondernemers. Daarom hier nog wat tips die je kunnen helpen bij de knoop doorhakken.

Tip 1: vraag waar je werknemers behoefte aan hebben

Jij bepaalt natuurlijk of je wel of niet een pensioenregeling aanbiedt, maar je werknemers moeten ook tevreden zijn. Vraag, bijvoorbeeld met een enquête, waar zij behoefte aan hebben. Hoeveel werknemers willen eigenlijk hun pensioen geregeld zien door de werkgever, en welk soort pensioen zouden zij dan willen? Door te vragen wat de wensen van de werknemers zijn kun jij ook een beter kostenplaatje maken. 

Tip 2: pas de pensioenpremie aan op jouw financiële situatie

Misschien heb je je bedrijf pas net gestart, heb je je geld in investeringen zitten en dus eigenlijk geen groot budget om te besteden aan pensioenbijdragen. Dat geeft niet! Pas je pensioenpremie aan, naar een prijs of een percentage die wel werkt voor jou. Je kunt het bedrag in de loop van de jaren ophogen. 

Tip 3: schakel een adviseur om de pensioen opties te bekijken

Wat zijn alle opties in jouw specifieke situatie? Een adviseur kan je helpen dit uit te zoeken en te berekenen wat voor jou de voordeligste optie is. Helemaal toevallig is het niet, maar Firm24 heeft meerdere adviseurs die jou hierbij graag helpen. 

Tip 4: help je werknemers bij het maken van hun pensioenbeslissingen

Als je er liever voor om geen pensioenregeling aan je werknemers aan te bieden, help ze dan wel met beslissingen over hun pensioen. Zo hebben zij meer inzicht in de opties.

Maeve Faber
Gepubliceerd op 6 July 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00