Kies jij ervoor om het pensioen van je werknemers te regelen?

Of je nu met een heel jong team werkt of dat je personeel al behoorlijk wat grijze haren heeft, in beide gevallen is het goed om nu al na te denken over het pensioen van je werknemers. Want time flies en als werkgever moet je hier wel het een en ander voor regelen. Wil je weten wat de voor- en nadelen van het pensioen voor je werknemers zijn en/of hoe je dit moet regelen? Lees dan snel verder! 

De voordelen

Misschien heb jij als ondernemer nog wel helemaal niet nagedacht over het wel of niet aanbieden van pensioenhulp aan je personeel. Of misschien heb je er al wel over nagedacht, maar kwam je er maar niet aan uit. Daarom hebben wij voor jou de voor- en nadelen op een rijtje gezet, te beginnen met de voordelen:

 1. Allereerst is het opbouwen van pensioen bij de baas onder werknemers erg gewild. Dat maakt jouw bedrijf dus extra aantrekkelijk en op die manier zal een werkzoekende dus eerder voor jouw onderneming kiezen dan voor de concurrent.
 2. Ten tweede zullen de werknemers die bij je in dienst zijn ook langer bij jouw bedrijf werkzaam blijven dan bij een werkgever die geen pensioen aanbiedt. Op die manier ben je niet steeds tijd en energie kwijt aan het inwerken van nieuw personeel en behoud je een hecht team.
 3. Een derde voordeel van pensioenhulp voor je werknemers is dat het je waarschijnlijk meer ervaren personeel zal opleveren. Allereerst natuurlijk omdat je personeel langer aan je onderneming gebonden blijft en op die manier meer tijd heeft om ervaring op te doen. Daarnaast trek je met pensioenhulp ook ouder personeel aan, omdat zij vaak meer met hun pensioen bezig zijn dan jonger personeel. Dit ouder personeel heeft meestal al een langer carrièrepad bewandeld en zo meer ervaring opgedaan.
 4. Tenslotte levert pensioenhulp ook belastingvoordeel op. Niet voor jou, maar wel voor je werknemers. De pensioenpremie is namelijk vrij van inkomstenbelasting. Daarnaast hoeft je personeel geen vermogensbelasting te betalen over hun opgebouwde pensioengeld.

De nadelen

Helaas kleven er ook nadelen aan het geven van pensioenhulp. Ook die hebben we voor jou op een rijtje gezet:

 1. Niet alleen de werknemer betaalt voor zijn of haar pensioen, ook jij als werkgever bent verplicht om een bijdrage af te staan. Dit wordt ook wel de pensioenbijdrage genoemd. Die pensioenbijdrage kan jou als werkgever flink op kosten jagen, omdat het hoger is dan het bedrag dat de werknemer betaalt.
 2. Wanneer je het pensioen van je werknemers wilt regelen, doe je dit meestal via een pensioenuitvoerder. Die hanteren vrijwel altijd een bepaalde contractduur, meestal minimaal van een jaar. Mocht je je dus na een aantal maanden bedenken, of mocht een werknemer ontslag nemen, dan zit je er dus nog een jaar aan vast.
een magneet

Verplicht of niet?

Het aanbieden van pensioenhulp aan je werknemers is in veel gevallen niet verplicht en dus geheel jouw eigen keuze. Toch gaat dit niet altijd op. Binnen sommige beroepen is het namelijk wel verplicht om pensioen aan te bieden aan je werknemers. In dat geval heeft jouw bedrijfstak een bedrijfstakpensioenfonds (bpf) en moet je via dat fonds je werknemers pensioen aanbieden. Ook sommige CAO’s verplichten het aanbieden van pensioenhulp. Check dit daarom ook altijd goed.

Het pensioen regelen: hoe werkt dat dan?

Wanneer je verplicht bent om pensioen aan te bieden moet je dit dus regelen via je bedrijfstakpensioenfonds (bpf). Maar wanneer je er vrijwillig voor kiest kun je drie dingen doen:

 • Een eigen pensioenfonds oprichten. Hier gaat wel erg veel tijd en moeite in zitten, omdat het oprichten van een pensioenfonds een ingewikkeld proces is.
 • Je aansluiten bij een algemeen pensioenfonds.
 • Een pensioenverzekering afsluiten bij een verzekeraar.

Het stappenplan

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd en wil je het pensioen voor je werknemers gaan regelen? Dan kun je het volgende stappenplan volgen:

 1. Ga met je werknemers in gesprek om te peilen hoeveel interesse er is voor het regelen van hun pensioen. Zij moeten namelijk ook pensioenpremie gaan betalen, dus het is wel zo handig om je personeel hiervan op de hoogte te brengen.
 2. Pas de pensioenpremie aan op jouw financiële situatie. Misschien heb je je bedrijf pas net gestart, heb je je geld in investeringen zitten en dus eigenlijk geen groot budget om te besteden aan pensioenbijdragen. Dat geeft niet! Pas je pensioenpremie aan naar een prijs of een percentage die wel werkt voor jou. Je kunt het bedrag in de loop van de jaren ophogen.
 3. Schakel een adviseur in, zoals een van onze adviseurs bij Firm24, om je zo goed mogelijk te begeleiden bij het maken van je keuzes omtrent het pensioen van je werknemers.
checklist

Regel nu het pensioen voor je werknemers!

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

** Dit artikel is geüpdatet op 4 juli 2023

Maeve Faber linkedin
Maeve studeert Msc Commerciële Rechtspraktijk (privaatrecht) en schrijft daarnaast graag over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 4 juli 2023
Gepubliceerd op 6 juli 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24