Het personeelstekort: hoe komt het en hoe erg is het?

Het onderwerp komt tegenwoordig vaak voorbij in menig werkpauze of op die familieverjaardag: de krapte op de arbeidsmarkt. Als werkzoekende is dat natuurlijk hartstikke fijn, maar wanneer jij als ondernemer al maanden met een personeelstekort zit dan kan dit onderwerp toch ook voor wat stress zorgen. Daarom is het hoog tijd om eens dieper in dat personeelstekort te duiken, want waar komen de tekorten nou eigenlijk vandaan, wat zijn de gevolgen voor jou als ondernemer en nog belangrijker… zijn er oplossingen? 

Oorzaken van het personeelstekort

Al maanden zijn er structurele personeelstekorten. Meer dan honderd openstaande vacatures en een grote druk op werknemers zijn tegenwoordig dagelijkse kost. Maar, wat zijn de oorzaken? Een van de grootste oorzaken is de vergrijzing in Nederland. Er gaan steeds meer werknemers met pensioen en minder jonge werknemers komen op de arbeidsmarkt. Hierdoor krijg je een scheve verhouding en grote personeelstekorten. Bovendien hebben jonge werknemers vaak te weinig ervaring voor de functies die vrij komen door de werknemers die met pensioen gaan, omdat dit vaak senior functies betreft. Het personeelstekort komt ook omdat de mensen die werk zoeken niet geschikt zijn voor de openstaande vacatures. Dit zorgt voor een mismatch tussen vraag en aanbod. Een van de andere oorzaken is de Covid19 pandemie waardoor enerzijds veel sectoren hebben stilgelegen terwijl andere sectoren juist gegroeid zijn. Sectoren die hebben stilgelegen, zoals de horeca, missen bijvoorbeeld de jonge werknemers die normaal gesproken daar hun eerste bijbaan zouden zijn gestart. Dit terwijl de groeiende sectoren juist veel meer personeel nodig hebben door hun sterke economische groei terwijl het aanbod er niet is.

Treft het mijn onderneming?

Ondanks dat het personeelstekort een structureel tekort is, is het tekort in de ene sector veel groter dan in de andere sector. De grootste personeelstekorten zijn onder andere te vinden in de horeca. Dit komt voornamelijk door de Covid19 crisis waardoor werknemers voor andere sectoren kozen en jonge mensen hun eerste bijbaan buiten de horeca moesten zoeken. Ook in de ICT zijn grote tekorten door de grote technologische groei waar op dit moment gewoon te weinig aanbod voor is. Daarnaast zijn er in de techniek ook veel tekorten door het concurrerende buitenland. Bovendien beginnen steeds meer mensen in de techniek een eigen bedrijf. Naast deze sectoren zijn er ook veel personeelstekorten in het onderwijs, de zorg, de cultuur, de recreatie en de bouw.

Dit zijn de gevolgen van personeelstekort

Natuurlijk is het gevolg van personeelstekorten dat jij als ondernemer met openstaande vacatures blijft zitten binnen je onderneming. Maar wat betekenen die openstaande vacatures nou eigenlijk voor jou als ondernemer? Allereerst betekent dit personeelstekort een lagere omzet. Dit komt omdat met minder personeel minder werk verricht kan worden. Bovendien gaat deze lagere omzet samen met de hogere salarissen. Door het personeelstekort betalen ondernemers namelijk hogere salarissen. Dit komt omdat werknemers vragen om hogere lonen in verband met de inflatie. Een ander gevolg is de hoge werkdruk. Het werk dat er verricht moet worden wordt niet minder, terwijl het personeel dat dit werk kan verrichten juist wel minder wordt. Dit betekent dat het huidige personeel meer werk moet verrichten en dat betekent dus ook een hogere werkdruk. Als laatste heeft het personeelstekort ook als gevolg dat je als ondernemer waarschijnlijk minder geschikt personeel aanneemt om toch vacatures te kunnen vervullen. Dit zorgt weer voor minder geschikte kennis binnen je onderneming.

Maar, wat zijn de oplossingen?

Die gevolgen zijn natuurlijk ontzettend vervelend, maar belangrijker is of er ook oplossingen zijn. Natuurlijk kan je als ondernemer niet zomaar het hele personeelstekort oplossen, maar er zijn wel wat kleine oplossingen om de schade te beperken. Allereerst kan je je als ondernemer onderscheiden met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden trek je niet alleen nieuw personeel aan, maar blijft je huidige personeel ook nog eens langer hangen. Een andere oplossing is om te gaan voor freelancers. Dit kost je als ondernemer vaak wel wat meer, maar het kan wel een verlichting zijn voor de huidige hoge werkdruk. Een andere oplossing om het personeelstekort iets te kunnen verzachten is om mensen van boven de 50 jaar of mensen met een migratieachtergrond aan te nemen. Dit zijn vaak mensen die lastig werk kunnen vinden in de huidige arbeidsmarkt terwijl ze juist veel kennis en expertise kunnen hebben.

Tot slot 

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen! Heb je nog andere vraagstukken? Neem een kijkje tussen onze andere blogs of plan een gratis check-gesprek in om al je vragen te stellen! 

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 11 september 2023
Gepubliceerd op 31 augustus 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24