Met een Quickscan je schulden herstructureren, zo werkt het

Door opnieuw structuur aan te brengen in je schulden heb je inzicht in de hoeveelheid geld die je andere mensen nog moet betalen. Dit zorgt niet alleen voor rust, maar voorkomt ook dat je in de war raakt met de betaaltermijnen en daardoor achterstanden oploopt. Dat kan met behulp van een Quickscan, maar wat is het en hoe werkt het?

Quickscan

Een quickscan is een onderzoek binnen een organisatie. Dit kan gaan over een bepaald product of een dienst, maar ook over je onderneming zelf. Met een financiële quickscan kan worden vastgesteld waar binnen jouw onderneming de kansen liggen om kapitaal te besparen en waar je eventuele kwetsbaarheden liggen. Het uitvoeren van een quickscan kan zowel intern als extern worden geregeld. Sommige bedrijven creëren een team van werknemers die de scan uitvoeren, maar je kan er ook voor kiezen om er een extern bureau voor in te huren. Firm24 kan daarbij helpen door advocatenkantoor De Vos & Partners in te schakelen. Hiervoor kun je zelf al proberen zicht te krijgen op het crediteurenbestand en concrete vooruitzichten voor de aankomende weken te bieden op het gebied van de financiële en operationele tak van je bedrijf.

Profijt

Een quickscan is aan te raden wanneer je onderneming in financieel zwaar weer verkeert. Door je bedrijf financieel door te lichten vind je mogelijke zwakke plekken alsook aspecten waar kansen liggen voor verbetering. Je verkrijgt snel inzicht in je financiën en kan op basis daarvan je financiële problemen beter en sneller de baas worden. Zo maak je een afgewogen beslissing over de toekomst van je bedrijf. De quickscan is wel alleen mogelijk voor levensvatbare ondernemingen, omdat de doelstelling ook is te voorkomen dat deze bedrijven ten onder gaan.

Hoe ziet het quickscan traject eruit?

Binnen twee tot zes weken wordt aan de hand van alle financiële documentatie en verdere benodigde informatie van je onderneming een rapportage opgesteld door een team van De Vos & Partners. Daarin staan alle mogelijke herstructureringsoplossingen - inclusief de slagingskansen -  waarmee je bedrijf weer financieel gezond kan worden. Begeleiding bij de uitvoering van de oplossing is niet inbegrepen, maar hierbij helpen we je graag!

checklist

Herfinanciering als ‘crediteurenbeheer’

In principe probeer je altijd eerst een betalingsregeling te treffen met de crediteur(en) wanneer je een betalingsverplichting niet bent nagekomen. Is die mogelijkheid er echter niet, dan kun je herfinanciering aanvragen. In de praktijk betekent dit dat een derde partij je schulden betaalt aan de schuldeisers, waarna jij een regeling treft met de derde partij. Zo heb je meer ademruimte en kun je wél een betalingsregeling treffen. Het proces is vergelijkbaar met dat van uitbesteding van debiteurenbeheer, maar dan andersom: een soort crediteurenbeheer.

Doorstart

Als een faillissementsverklaring toch onvermijdelijk blijkt te zijn, is de hoop allerminst verloren. Er is dan nog mogelijkheid tot een doorstart (onder bepaalde voorwaarden). Is je onderneming een rechtspersoon (een bv, bijvoorbeeld), dan kun je zelfs aanblijven als ondernemer voor de doorstart. Dit is anders bij een eenmanszaak of vof, omdat er dan sprake is van een persoonlijk faillissement.

Tip! Ook bruikbaar voor bestuursaansprakelijkheid

Een quickscan kan zich ook richten op de risico’s op bestuursaansprakelijkheid. De Vos & Partners kijken dan met de blik van een curator naar je onderneming. De administratie wordt beoordeeld én er wordt gekeken naar deponeringsverplichtingen, selectieve (wan)betaling, paulianeuze rechtshandelingen (handelingen die bij een onvermijdelijk faillissement sommige schuldeisers bevoordelen ten opzichte van andere schuldeisers) en eventuele risico’s bij niet-nakoming van overeenkomsten.

Hulp nodig?

We zijn er voor je! Win even advies in middels een checkgesprek en we helpen je graag verder!

Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.
Bijgewerkt op 6 juli 2023
Gepubliceerd op 15 augustus 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24