Rekening-courant DGA: dit zijn alle regels!

Is de rekening-courant een lening? Ja, maar dan ook net even anders! Met de rekening-courant heb jij als DGA namelijk geen lening bij de bank, maar bij je eigen BV. Met een rekening-courant DGA is het mogelijk om tussen jouw privérekening en de rekening van je BV bedragen over en weer te boeken. Zo kan jij bijvoorbeeld die leuke bank kopen met het geld uit je BV of kan je je privérekening gebruiken om die zakelijke aankoop voor te schieten. Dit klinkt natuurlijk prachtig, maar er gelden wel een aantal belangrijke regels aan deze vorm van financiering. Hou je je niet aan deze regels? Dan is de kans groot dat jij vroeg of laat de Belastingdienst op de stoep hebt staan!

Dit is de rekening-courant DGA

Mag je zomaar iets voorschieten van het geld van de BV voor privé zaken? Het antwoord is simpel: alleen als je een rekening-courant DGA hebt. Dit is een speciale rekening die jij als DGA hebt met je BV. Door een rekening-courant DGA is het namelijk mogelijk dat schulden op de rekening verrekend worden met het geld van de andere rekening. Dit werkt twee kanten op, dus je mag zowel privé voorschieten voor de BV als met de BV voorschieten voor privédoeleinden. Met een rekening-courant mag je in het rood staan en worden bedragen dus simpel verrekend. Let wel op dat deze aantrekkelijke vorm van financiering enkel mag wanneer je een rekening-courant overeenkomst hebt! In dit artikel lees je alles over de rekening-courant overeenkomst.

Rekening-courant DGA: geen gewone lening!

Het is op zich duidelijk dat een rekening-courant DGA geen gewone lening is, want bij een rekening-courant gaat het om bedragen die worden voorgeschoten en weer worden verrekend. Het grootste verschil met een normale lening is ook dat er tot een bepaald bedrag geen rente betaald hoeft te worden bij een rekening-courant DGA. We hebben het over een bedrag tot € 17.500,-. Dit scheelt jou als ondernemer namelijk een hele hoop administratie, want stel je maar eens voor dat je bij ieder voorschot weer opnieuw allerlei administratieve taken zou moeten doen. Maar, nu is natuurlijk de vraag of een rekening-courant DGA zich dan beperkt tot dit bedrag of dat je er ook overheen mag? Goed nieuws, want dat laatste mag! Hier moet dan alleen wel rente over betaald worden. Mocht je deze rente absoluut willen ontlopen dan is het noodzaak dat het bedrag op de rekening-courant nooit hoger oploopt dan die € 17.500,-.

Wat zijn de regels? Rente, box 3 en nog meer!

Met een rekening-courant DGA komen niet alleen een hoop mogelijkheden, maar ook een hoop regeltjes. Hoog tijd om eens te kijken naar deze regels en de risico’s als ondernemer.

  • Allereerst hoef je dus geen rente te betalen over een bedrag tot € 17.500,- , mits het bedrag op de rekening-courant hier ook nooit boven is gekomen.
  • Is de schuld hoger dan dit bedrag van € 17.500,- ? Dan mag de schuld opgenomen worden in box 3.
  • Sinds 2023 is de nieuwe wet excessief lenen ingegaan. Dit betekent dat je als DGA nog maar maximaal een bedrag van € 700.000 mag lenen van de BV. Wanneer de lening hierboven komt betaal je hierover een belastingtarief vanuit box 2. Lees hier meer over deze nieuwe wet!

De Belastingdienst op controle

Als je als ondernemer over de grens van € 700.000 euro komt, moet jij dus een flink belastingtarief gaan betalen. En hier controleert de Belastingdienst maar al te graag op. Natuurlijk zijn flinke schulden ook helemaal niet fijn om te hebben als ondernemer en kan dit jouw bedrijf flink in gevaar brengen, maar alleen al vanwege het hoge belastingtarief en de strenge controles van de Belastingdienst zou je uitkijken voor die beruchte grens. Ook wanneer jij als DGA je bedrijf eventueel wil verkopen is een hoge rekening-courant ongunstig, omdat dit meetelt in de waardebepaling van je onderneming.

schild

Tot slot!

Heb jij binnenkort ergens financiering voor nodig? Een rekening-courant DGA kan heel handig zijn voor een ondernemer, maar niet zonder risico’s. Een rekening-courant overeenkomst is dan ook onmisbaar! Gelukkig kunnen we je hier bij Firm24 bij helpen. Via deze link start je snel en makkelijk een aanvraag. Heb je eerst nog vragen over de rekening-courant DGA? Plan dan een gratis check-gesprek in!

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 25 april 2024
Gepubliceerd op 3 juli 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00