Relatiegeschenken: strategisch of een afknapper?

Je waardering laten zien aan een zakelijke relatie of een klant door middel van een cadeau: het relatiegeschenk wordt nog steeds regelmatig uit de kast getrokken door ondernemers. Dat is niet zo gek, want met een relatiegeschenk kan je op een creatieve en strategische manier laten zien dat je de band die jij met een relatie hebt belangrijk vindt. Toch vragen steeds meer mensen zich af of het nog wel kan om anno 2024 nog relatiegeschenken te geven. Het antwoord is ja! We vertellen je in deze blog waarom dat zo is en hoe je dat het beste aan kunt pakken.

Relatiegeschenken

De naam zegt het al wel een beetje, een relatiegeschenk is namelijk een cadeau dat je aan een relatie van je bedrijf geeft. Ondernemers hebben vaak veel relaties waarmee ze samenwerken. Dit kunnen allerlei relaties zijn, denk aan klanten, leveranciers of andere zakelijke relaties. Met relatiegeschenken toon je als ondernemer je waardering voor jullie samenwerking en de band die jullie hebben. Typisch voor relatiegeschenken is dat ze duidelijk van jullie bedrijf afkomstig zijn, bijvoorbeeld door een cadeau te geven met hierop de naam of het logo van jullie bedrijf.

Doe je er wel goed aan in 2024?

‘Relatiegeschenken zijn zo 2020!’, is dit een feit of een fabel? Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, dat is een fabel. Er wordt tegenwoordig af en toe gedacht dat relatiegeschenken niet zo effectief meer zijn in dit digitale tijdperk of dat ze bijvoorbeeld niet duurzaam zijn, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Met een passend relatiegeschenk kan je aan de ene kant namelijk op een goede manier laten zien dat je de band met jouw relatie waardeert. Dit kan de band met je klant, leverancier of andere relatie versterken en kan helpen om er een op te bouwen. Aan de andere kant is het een uitgelezen kans om jouw onderneming weer even onder de aandacht te brengen omdat dit cadeautje de relatie zal herinneren aan jouw onderneming. Dit kan je nog extra versterken door je logo of de naam van je bedrijf op het cadeau te bedrukken om zo voor naamsbekendheid te zorgen. 

De nadelen voor ondernemers

We zijn superpositief over het relatiegeschenk, maar er zitten ook nadelen aan voor ondernemers. Allereerst kosten relatiegeschenken natuurlijk geld voor jouw onderneming. 

Een tweede nadeel is dat relaties aan wie jij relatiegeschenken wil geven soms regels hebben over het aannemen van een relatiegeschenk. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat bedrijven geen dure relatiegeschenken aan mogen nemen. Het zou zonde zijn als jij in dat geval allerlei kosten hebt gemaakt voor een geschenk waar je uiteindelijk niets mee kan. Zorg daarom voor relatiegeschenken die niet al te duur zijn en passend zijn bij de gebeurtenis en de relatie. Een ander nadeel bij het geven van relatiegeschenken is dat je altijd goed moet bekijken aan wie je het wel geeft en aan wie niet. Je wil natuurlijk niemand buitensluiten en je wil keuzes maken die voor de meeste mensen logisch aanvoelen. Je wil namelijk niet het tegenovergestelde effect creëren met relatiegeschenken en mensen het gevoel geven dat ze juist niet gewaardeerd worden.

Hoe zit het met de btw en belasting?

Hoe mooi zou het zijn als relatiegeschenken ook nog eens fiscaal aantrekkelijk zijn? Goed nieuws, want in sommige gevallen is dat ook zo! Soms mag je namelijk de btw van de relatiegeschenken terugvragen aan de Belastingdienst. Hier zit alleen wel een maar aan, want het totaalbedrag van de relatiegeschenken mag jaarlijks niet meer dan 227 euro zijn. Wanneer je onder dit bedrag blijft, mag je de btw terugvragen. Verder mag je de btw ook terugvragen wanneer je het relatiegeschenk geeft aan een zakelijke relatie die de btw zelf ook terug had mogen vragen wanneer diegene zelf het cadeau had gekocht. Bovendien is een deel van de kosten van een relatiegeschenk fiscaal aftrekbaar, hoeveel dit is, ligt aan de rechtsvorm van de onderneming. Gemiddeld ligt dit rond de 80%. Twijfel je? Bij Firm24 kan je altijd terecht voor een gratis check-gesprek met een van onze professionals!

Uitpakken met relatiegeschenken

Nu komt natuurlijk de belangrijkste vraag, wat zijn nou geschikte relatiegeschenken? Wat een goed relatiegeschenk is, ligt helemaal aan de relatie aan wie je het cadeau geeft. Het is slim om een cadeau te geven dat bij je klant of zakelijke relatie past. Stel daarom altijd aan jezelf de vragen om wat voor bedrijf of doelgroep het gaat. Toch kunnen we wel een aantal algemene tips meegeven bij de zoektocht naar het perfecte relatiegeschenk. Allereerst is het slim om een herbruikbaar cadeau te geven met hierop je logo of naam. Zo blijft jouw bedrijf in de herinnering van mensen en het is ook nog eens duurzaam. Daarnaast is het slim om een persoonlijk tintje te geven aan een relatiegeschenk. Ga voor een relatiegeschenk dat niet zo standaard of cliché is, maar zorg voor iets verrassends en persoonlijks.

Tot slot! 

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen! Heb je nog andere vraagstukken? Neem een kijkje tussen onze andere blogs of plan een gratis check-gesprek in en stel al je vragen aan een Firm24 specialist!

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 13 mei 2024
Gepubliceerd op 10 mei 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00